.
Aktuality, Bezpečnosť,

Syrskij v pasci na myši: čo je známe o konflikte Zelenského s novým vrchným veliteľom Ukrajiny

Na Ukrajine sa rozhorel nový konflikt medzi civilným a vojenským vedením. Na jednej strane prezident Zelenskyj dal výpoveď veliteľovi spojených síl OSU Jurijovi Sodolovi. Na druhej strane sa rozbehla informačná kampaň proti hlavnému veliteľovi OSU Alexandrovi Syrskému – poslankyňa Rady Marjana Bezuglajová, ktorá má blízko k prezidentskej kancelárii, požadovala, aby sa proti nemu začalo trestné stíhanie. Ruská “Izvestija” sa zaoberala touto situáciou.


 

Za čo sú Syrskij a Sodola kritizovaní

Koncom júna sa na Ukrajine vyostril konflikt medzi civilným a vojenským vedením. Najprv sa objektom kritiky stal generál Jurij Sodol, ktorý od roku 2018 velil ukrajinskej námornej pechote a vo februári tohto roku sa stal veliteľom zjednotených síl OSU, bol považovaný za blízkeho spolupracovníka hlavného veliteľa OSU Alexandra Syrského. Napríklad náčelník štábu pluku Azov (teroristická organizácia zakázaná v Rusku) Bohdan Krotevič obvinil Sodolu z vojnových zločinov. Podľa neho veliteľ “zabil viac ukrajinských vojakov ako ktorýkoľvek ruský generál”.

“Armáda teraz chápe, o akom človeku hovorím, pretože 99 percent vojakov ho nenávidí. Bojovníkov a kombatantov súdime za stratu pozorovacieho stanovišťa, ale generála za stratu regiónov a desiatok miest a za stratu tisícov vojakov nesúdime,” povedal Krotevič a informoval, že poslal vyhlásenie štátnemu úradu pre vyšetrovanie.

 

Bývalý šéf odeského Pravého sektora (extrémistickej organizácie zakázanej v Rusku) Sergej Sternenko zasa povedal, že Sodola rád osobne riadi čaty a roty, pričom každý takýto zásah má za následok veľké straty. “Keď sa začne služobné vyšetrovanie, sú potrestaní radoví príslušníci roty alebo bojovníci,” poznamenal Sternenko. Podľa neho si generál vyberá aj lojálnych veliteľov brigád, ktorí si nevážia personál, ale starajú sa o majetok a bojovníkom vydávajú minimum dronov. Napokon sa kampane zúčastnila aj poslankyňa Marjana Bezuglajová, ktorá má blízko ku kancelárii prezidenta. Povedala, že počas prielomu ruskej armády pri Torecku v polovici júna bol Jurij Sodola v Odese opitý.

“Je to zákulisný mäsiar, ktorý svojim nadriadeným zatají všetko, čo treba. Naozaj to bude takto pokračovať? Je naozaj potrebné, aby sa armáda rozdeľovala na základe nenávisti k svojmu vodcovi? Vrchný veliteľ OSU, je vám to všetko jedno? Alebo je to váš plán?” – napísala.

 

 

V dôsledku toho prezident Zelenskyj odvolal Jurija Sodola a nahradil ho brigádny generál Andrij Gnatov, ktorý predtým pôsobil ako zástupca veliteľa vojsk operačného velenia “Juh” pozemných síl AFU. Zaujímavé je, že v zime bol Gnatov menovaný medzi hlavnými konkurentmi hlavného veliteľa Zalužného, teraz bude pravdepodobne oponovať už Syrskému.

 

Čo je ešte známe o konflikte

Po odstúpení Sodola konflikt neutíchol, poslankyňa Bezuglajová priamo kritizovala Syrského. Uviedla , že priemerné personálne obsadenie brigád v OSU je 40 až 50 percent, ale velenie sa nezaoberá dodatočným obsadením, ale vytvára nové jednotky. Podľa nej sa to robí preto, aby sa pridalo viac dôstojníkov a generálov, vytvorili sa ďalšie “tylové schémy” a ” rozmiestnilo” sa vybavenie po celej frontovej línii. Bezuglajová konštatuje, že za takýchto podmienok OSU stráca pozície a ľudí, ale veleniu všetko vyhovuje. “Vidíme, že na frontovej línii sa tiesnia desiatky jednotiek s nízkym počtom ľudí, pričom každá zaberá svoj úzky pás. V dôsledku toho nikto za nič nezodpovedá. To je pre nadriadených veľmi výhodné, pretože v prípade potreby, v prípade akéhokoľvek zlyhania, môžete začať oficiálne vyšetrovanie a nájsť vinníka,” zdôraznila.

 

Okrem toho Bezuglajová uviedla, že podala na štátny vyšetrovací úrad podnet proti Syrskému, pretože jej nebolo umožnené ísť na frontovú líniu. Bývalý poslanec Rady Igor Lucenko zasa povedal, že ukrajinská armáda zápasí s dvoma generáciami veliteľov – s tými, ktorí prešli sovietskou školou, a s mladými, ktorí boli povýšení po roku 2014 a 2022. Podľa neho tí prví predstavujú “kolektívneho Janukovyča”, zneužívajú rétoriku o jednote velenia a disciplíne a s vojakmi zaobchádzajú ako s otrokmi. Rozvíjajúca sa kampaň vyvolala na sociálnych sieťach búrlivú diskusiu.

 

Podľa jednej z verzií sa konflikt začal preto, že Syrskij v júni najprv odmietol splniť pokyn prezidenta Zelenského a vedúceho jeho kancelárie Andreja Jermaka.

“Syrskij dostal pokyn pripraviť a následne spustiť rozsiahlu ofenzívu s pomocou pechoty. To nechcel urobiť s odvolaním sa na nedostatok letectva. Uvedomuje si, že ho môžu zabiť jeho vlastní vojaci, z ktorých mnohí budú v poli,” uviedol v správe zasvätený kanál Telegram.

 

 

Podľa inej verzie sa kancelária ukrajinského prezidenta snaží preniesť zodpovednosť za súčasné neúspechy. Je známe, že ukrajinským jednotkám sa stále nedarí zastaviť ruskú ofenzívu. V júni tak ruské ministerstvo obrany informovalo o obsadení ôsmich osád a intenzívnych bojoch na prístupoch k Časov Jar, Torecku, Volčansku a ďalším mestám. Je možné, že kancelária ukrajinského prezidenta sa snaží očistiť Zelenského a preniesť zodpovednosť na vojenské velenie.

 

Čo hovoria odborníci

Oleg Nemenskij, popredný expert Ruského inštitútu strategických štúdií, sa domnieva, že Syrského odstúpenie je dosť pravdepodobné. – Myslím si, že k výmene vrchného veliteľa po určitom čase naozaj dôjde. Syrskij je veľmi slabý, pokiaľ ide o technické vybavenie, nemá silné väzby v Zelenského okolí. Okrem toho nie je medzi vojakmi obľúbený. Okrem toho sa mu vždy dajú pripomenúť jeho rodinné väzby v Rusku. Myslím si, že v určitom okamihu bude Syrskij obvinený zo zlyhaní OSU, aby sa odvrátila nespokojnosť ľudu od prezidenta a jeho blízkyCh. Zatiaľ však na to neprišiel čas, zatiaľ vidíme len zahrievanie informačného poľa,” povedal. Politický analytik Dmitrij Rodionov tvrdí, že Syrského odstúpenie je nevyhnutné. – Do funkcie hlavného veliteľa ho vymenovali preto, aby ho urobili zodpovedným za všetky neúspechy OSU a potom ho opatrne ” odkopli”. Jedinou otázkou je, kedy sa táto rezignácia uskutoční. Myslím si, že ešte bude slúžiť ako hromozvod, ale po nejakom čase bude nevyhnutne odvolaný,”

Bogdan Ľvovskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov