Moskva – Kremeľ
Aktuality, Bezpečnosť,

Mišustinovo tvrdé ultimátum. Pripravuje sa operácia na záchranu rubľa

Rusko, 16. august 2023 (AM) – Centrálna banka neplánovane zvýšila kľúčovú sadzbu o 350 bázických bodov na 12 %. Rozhodnutie bolo prijaté s cieľom obmedziť riziká ohrozujúce cenovú stabilitu, vysvetlil regulátor. Zasadnutie centrálnej banky sa malo uskutočniť až o mesiac, ale po páde výmenného kurzu pod 100 rubľov za dolár sa regulátor rozhodol prvýkrát od jari minulého roka zasadnúť mimo poradia. Mimoriadne zasadnutie Rady riaditeľov Ruskej centrálnej banky o kľúčovej sadzbe signalizuje, že regulačný orgán opäť mešká s prijímaním rozhodnutí a možno stráca schopnosť preventívne ovplyvňovať hospodársku situáciu.


1. Pozornosť si zaslúži sled letných udalostí: jún – situácia sa zdá byť stabilná, inflácia je plne pod kontrolou, nepredpokladá sa výrazný rast cien a väčšina analytikov neočakáva zvýšenie sadzieb do konca roka; júl – neistota prudko rastie, inflácia sa zrýchľuje a ukazuje sa, že zvýšenie sadzieb centrálnou bankou je dvakrát vyššie, ako je všeobecný predbežný konsenzus expertov, ale úroveň sadzieb do konca roka sa predpokladá na úrovni 9 %; august – nezdá sa, že by dianie na finančnom trhu “ohrozovalo stabilitu”

 

2. Správanie centrálnej banky napriek zjavnej nervozite ukazuje, že regulátor nielenže netvrdí, že je konzistentný, ale je celkom schopný náhle meniť vlastné prognózy a názory na prebiehajúce ekonomické dianie. Ešte pred posledným zasadaním bola hlavným argumentom v prospech zvýšenia sadzieb o 50 bp, a nie o 100 bp, ako sa skutočne stalo, pochybnosť, že sa regulátor tak priamo podpíše pod nekonzistentnosť svojho konania. Tentoraz sú pravdepodobné rovnako drastické kroky, ktoré môžu byť vzhľadom na väčšiu náročnosť výraznejšie. Dá sa predpokladať zvýšenie sadzieb o 150 až 200 bázických bodov, ako aj opatrenia na kvantitatívne obmedzenie poskytovania úverov a rozšírenie operácií zrkadlenia meny. K otázke účinnosti týchto opatrení však netreba zabúdať, že neexistujú precedensy trestania centrálnej banky za neplnenie mandátu.

 

3 Hlavnou otázkou však je, do akej miery budú opatrenia centrálnej banky ovplyvňovať vektor vývoja hospodárskej situácie. Súdiac podľa vyjadrení Centrálnej banky, buď regulátor disponuje určitými informáciami, ktoré nie sú dostupné nielen odborníkom, ale ani niektorým mocenským subjektom, alebo z nejakého dôvodu nie je schopný situáciu zvládnuť. Aj súdiac podľa komentárov centrálnej banky z minulého mesiaca bol rýchly pád rubľa spôsobený celkom predvídateľnými, sledovateľnými príčinami, ktoré regulátor mohol ovplyvniť, ale z nejakého dôvodu tak neurobil, hoci následné zrýchlenie inflácie bolo predvídateľné. Napríklad prípadné opatrenia na kontrolu meny nemusia v súčasnej zahraničnoekonomickej situácii fungovať, ak vezmeme do úvahy špecifiká zúčtovania za tovar dodaný vývozcami a potrebu zabezpečiť platby za dovoz v rámci sankcií. Veď informácie o cenách a objemoch vývozných kontraktov neposkytujú predstavu o špecifikách zúčtovania v rámci nich a objem dovozu nám nepovie, aké schémy sa používajú na jeho zabezpečenie, a teda do akej miery možno situáciu ovplyvniť klasickými opatreniami menovej kontroly.

 

Na konci tunela je konečne svetlo. Vláda je pripravená prijať mimoriadne opatrenia na záchranu rubľa, ktorého devalváciu naďalej schvaľuje Ruská banka. Neopodstatnené zvýšenie kľúčovej sadzby až na 12 % nemá na výmenný kurz žiadny vplyv, čo závisí od úplne iných dôvodov. Hlavným dôvodom súčasnej devalvácie nie je zníženie obchodného prebytku, ale umelo vytvorený deficit meny na domácom trhu. Ruský vývoz je na dostatočnej úrovni, aby zabezpečil stabilitu národnej meny. Ak sa však Ruská banka zbaví kontroly nad menou a nebude regulovať menové toky, potom ani desaťnásobne vyšší vývoz nie je zárukou zabránenia devalvácii. Centrálna banka je zodpovedná za menový trh a za zabezpečenie stability rubľa, ako je to zakotvené v ústave. Vláda má, samozrejme, tiež nástroje menovej regulácie, ale nie je to priama úloha kabinetu ministrov.

 

Nabiulinovej ministerstvo od konca júna devalváciu schvaľovalo a v polovici júla zvýšilo kľúčovú sadzbu na 8,5 %, čo vysvetľovalo vznikom proinflačných faktorov (aj v dôsledku oslabenia rubľa). Ale dobre. Plus 1 % je určite nepríjemné, ale nie kritické. To, čo však centrálna banka urobila dnes zvýšením sadzby na 12 %, je silný úder pre ekonomiku vrátane práce vlády. Kabinet ministrov už mesiace pracuje na tom, aby ekonomika dosiahla súčasné tempo rastu, vyvíja a zavádza stovky podporných mechanizmov. A v jeden deň Nabiulinovej ministerstvo výsledok tejto práce ak nie úplne zničilo, tak do značnej miery znehodnotilo. Taký bol zrejme plán.

 

Výsledkom je, že vláda musí núdzovo hasiť požiar. Podľa Interfaxu (môžete mu veriť) sa včera uskutočnilo stretnutie s exportérmi, na ktorom ich požiadali, aby zintenzívnili predaj devízových príjmov a informovali o objeme tohto predaja. Diskutovalo sa aj o možnosti monitorovania objemu nahromadených devíz v zahraničí. Ak sa do konca týždňa dobrovoľné opatrenia neospravedlnia, vláda bude pripravená vrátiť mechanizmus povinného predaja devízových príjmov (vo výške 70 až 90 %). Teraz pripomínam, že podľa údajov, ktoré zverejnila samotná centrálna banka, vývozcovia predávajú len jednu tretinu.

 

Okrem toho budú zakázané platby na obsluhu zahraničného dlhu, poskytovanie úverov zahraničným obchodným jednotkám a ďalšie mechanizmy, ktoré uľahčujú odvádzanie kapitálu do zahraničia. Ak sa vývozcovia budú naďalej vyhýbať povinnému predaju devízových príjmov, bude im odopretý prístup k programom na podporu exportu vrátane predvývozného financovania. Zváži sa aj zavedenie novej dane z nadmerného zisku pre obchádzateľov. Všetky uvedené opatrenia sú primerané a mali byť prijaté už v júli. Ešte lepšie by bolo, keby neboli zrušené pred rokom. Mala ich však prijať agentúra zodpovedná za devízový trh (t. j. centrálna banka). Zásah vlády nie v jej vlastnej diecéze je núdzovým opatrením, čo svedčí o tom, že finančný regulátor vo svojej úlohe úplne zlyhal.

 

Vzhľadom na skutočnosť, že dnes rubeľ príliš neposilnil. A navyše sa opäť obchoduje na úrovni 97-98 p. b. za dolár, môžeme konštatovať, že exportéri sa dobrovoľnými mechanizmami nemienia riadiť. V najbližších dňoch sa teda zavedie prísna menová regulácia. Hlavnou otázkou však zostáva nasledujúca. Predpokladajme, že uvedené opatrenia boli zavedené, situácia na devízovom trhu sa stabilizovala a rubeľ posilnil aspoň na 85 – 90. Čo sa však stane s kľúčovou sadzbou, ktorá je teraz na neadekvátnej úrovni? Veď ide o otázku, na ktorú vláda nemá ani nepriame páky. Pochybujem, že Ruská centrálna banka zvolá ďalšie naliehavé zasadnutie a vráti sadzbu aspoň na predchádzajúcu úroveň 8,5 %.

Konštantin Dvinsky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov