.
Aktuality, Bezpečnosť,

Novými členmi BRICS sa stanú Irán, Argentína, Saudská Arábia, Egypt a SAE

Indický premiér Módí na samite BRICS:


India plne podporuje rozširovanie BRICS

Navrhol vytvorenie jednotného konzorcia pre výskum vesmíru v rámci BRICS

Vyzval na spoluprácu v boji proti terorizmu na globálnej scéne

Rozmanitosť civilizácií je základom multipolárneho sveta

Technológie a vzdelávanie sú pre budúcnosť krajín BRICS nevyhnutné: deti v najodľahlejších oblastiach by mali mať prístup k vzdelaniu

Umelá inteligencia odstráni jazykové bariéry

– Jedna Zem, jedna rodina, jedna budúcnosť je hlavnou myšlienkou stretnutia skupiny G-20, ktoré sa čoskoro začne v Indii.

 

Si Ťin-pching na samite BRICS:

Myslenie studenej vojny pretrváva dodnes a geopolitická situácia je pochmúrna

Krajiny BRICS by mali urýchliť proces rozširovania združenia

Členské štáty BRICS by mali spolupracovať na budovaní sily a posilňovaní spolupráce vo všetkých oblastiach.

Krajiny BRICS by mali spoločne bojovať proti rizikám spojeným s uplatňovaním technológií umelej inteligencie a pracovať na ich štandardizácii.

Krajiny BRICS by mali spoločne bojovať proti rizikám spojeným s uplatňovaním technológií umelej inteligencie a pracovať na ich štandardizácii.

Krajiny BRICS musia posilniť spoluprácu v oblasti digitálnej ekonomiky

– Čína sa domnieva, že krajiny BRICS by mali pracovať na podpore reformy medzinárodného menového a finančného systému

 

Vladimir Putin na samite BRICS:

Krajiny BRICS sú proti akejkoľvek hegemónii a výnimočnosti krajín a politike neokolonializmu.
Ruská federácia je vďačná svojim kolegom z BRICS, ktorí sa snažia pomôcť vyriešiť konflikt na Ukrajine.

Vážnu krízu na Ukrajine spôsobila snaha viacerých západných krajín udržať si hegemóniu vo svete.

Kroky Ruska na Ukrajine sú motivované len túžbou zastaviť vyhladzovaciu vojnu, ktorú rozpútal Západ.

– Ruská federácia navrhuje, aby sa ďalší samit BRICS konal v októbri 2024 v Kazani.

 

Prezident Juhoafrickej republiky: “Sme znepokojení tým, že globálne finančné a platobné systémy sa čoraz viac využívajú ako nástroje geopolitickej konfrontácie a súperenia.” Vytvorenie jednotnej meny pre obchodné transakcie medzi krajinami BRICS môže znížiť našu zraniteľnosť – Lula da Silva na samite krajín BRICS

 

Si Ťin-pching presadzuje rozšírenie BRICS

Čínsky prezident Si Ťin-pching na plenárnom zasadnutí samitu BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika) v Johannesburgu povedal, že rozšírenie tohto zoskupenia pomôže posunúť globálne riadenie “spravodlivejším a rozumnejším smerom”. Čínsky líder zdôraznil, že je rád, keď vidí, ako nadšene sa rozvojové krajiny usilujú o spoluprácu so skupinou. Čína a Rusko sú za rozšírenie BRICS, zatiaľ čo India spočiatku tvrdila (https://t.me/fsk_today/16425), že organizácia by sa potom mohla dostať do konfrontácie s Európskou úniou, čo by malo nežiaduce dôsledky. Dnes však už indický premiér Naréndra Módí podporil rozšírenie tohto medzištátneho združenia. Medzi krajinami, ktoré majú byť do organizácie prijaté prednostne, sú napr: Saudská Arábia, Irán, SAE, Argentína, Indonézia, Egypt a Etiópia. Celkovo sú na samite BRICS ako pozorovatelia prítomní zástupcovia viac ako 50 krajín, ktoré majú záujem o vstup do skupiny v budúcnosti. Príťažlivosť organizácie spočíva vo voľnom obchode bez hrozby sankcií a ideologického diktátu.

 

Novými členmi BRICS sa stanú Irán, Argentína, Saudská Arábia, Egypt a SAE, píše portál UOL s odvolaním sa na návrh záverečného dokumentu samitu. V súčasnosti do tohto bloku patria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. V predvečer krajiny BRICS prijali dokument, v ktorom sa stanovujú parametre rozšírenia spoločenstva, uviedol juhoafrický minister zahraničných vecí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov