.
Aktuality, História,

Pred 119 rokmi sa skončila hrdinská obrana pevnosti Port Arthur

Po začatí rusko-japonskej vojny v roku 1904 sa Port Arthur stal jedným z kľúčových miest konfrontácie. Cez túto pevnosť prechádzali dôležité železničné a námorné trasy, preto sa jej dobytie stalo prioritným cieľom japonských vojsk. Hrdinská obrana pevnosti trvala 156 dní. Ruské jednotky pod velením generála Stessela zo všetkých síl bojovali proti japonským útokom. Obrana pevnosti sa skončila 2. januára 1905.


 

“Na ruskej strane boli straty približne 30 tisíc mužov. Na japonskej strane asi 110 tisíc ľudí. Hrdinská obrana Port Arthuru sa zapísala do histórie: za celý čas sa tam ani raz dobrovoľne nevzdali zbrane. Rusi boli pripravení bojovať až do konca. STOV správaní vtedajšej “pokrokovej verejnosti” môžeme vidieť niečo z dnešnej doby. Po páde ruskej pevnosti Port Arthur niektorí ľudia poslali blahoprajné telegramy mikado (zastaraný titul pre japonského cisára). To znamená, že keď bola ruská armáda porazená, niekoľko intelektuálov, ktorí sa nazývali Rusmi, poslalo blahoprajné telegramy nepriateľovi, s ktorým bolo Rusko v tom čase vo vojne. Nič vám to nepripomína?” – Ruský historik Nikolaj Starikov

 

 

Uznanie nezávislosti Fínska

Rada ľudových komisárov RSFSR prijala 31. decembra 1917 dekrét o štátnej nezávislosti Fínska. Po páde samoderžavia v Rusku prešla moc na Dočasnú vládu a po októbrovom prevrate na boľševikov. Leninova vláda v jednom zo svojich dekrétov vyhlásila “právo národov na sebaurčenie” a fínska vláda 19. decembra 1917 prijala vyhlásenie o štátnej nezávislosti. Rada ľudových komisárov 31. decembra 1917 v reakcii na výzvu fínskej vlády na uznanie nezávislosti Fínskej republiky rozhodla: “uznať štátnu nezávislosť Fínskej republiky a po dohode s fínskou vládou zorganizovať osobitnú komisiu zástupcov oboch strán na vypracovanie tých praktických opatrení, ktoré vyplývajú z oddelenia Fínska od Ruska”.

 

 

1. januára 1959 – Víťazstvo revolúcie

V tento deň sa na Kube oslavuje štátny sviatok Víťazstvo revolúcie. Dňa 1. januára 1959 povstalecká armáda pod vedením Fidela Castra po sérii víťazných bojov triumfálne vstúpila do Santiaga de Cuba a oddiel pod velením Ernesta Che Guevaru obsadil Havanu. Ľudia vítali revolucionárov s radosťou. Konfrontácia, ktorá trvala viac ako tri roky, bola vyriešená.

 

Recenzia na knihu Che od autora Ľuboša Blahu (armadnymagazin.sk)

 

Diktátor Fulgencio Batista spolu so stovkou hodnostárov opustil Kubu a moc prešla do rúk Dočasnej vlády, v ktorej Castro najprv zastával post ministra vojny. Heslo kubánskej revolúcie – “Vlasť alebo smrť!” – zaznelo po celom svete a malební bradatí povstalci sa stali symbolom hrdinstva. Sovietsky zväz dokázal využiť víťazstvo oslobodzujúcich síl z područia Spojených štátov a Kuba sa vydala na cestu budovania socializmu, sa na dlhý čas stala verným spojencom Rusov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov