.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské rakety Iskander celý deň bombardujú ukrajinské jednotky v doneckom smere

Zoskupenie ukrajinskej armády v doneckom smere je už deň ostreľované balistickými raketami Iskander. Informujú o tom ukrajinské zdroje. Výbuchy sú hlásené najmä v meste Krasnoarmejsk (Pokrovsk). Tiež, že sa zvýšila aktivita jednotiek ruskej armády v oblasti mesta Avdiivka. Ofenzíva ozbrojených síl Ruskej federácie pokračuje tak v oblastiach v samotnej osade, ako aj v blízkosti mesta. Podľa informácií z rôznych zdrojov ruské ozbrojené sily útočia na pozície ozbrojených síl Ukrajiny v dvadsiatich rôznych oblastiach v tejto oblasti. Boj o kontrolu nad Avdiivkou je ďalším strategicky dôležitým krokom po úplnom obsadení Marinky. Zároveň v prvých dňoch nového roka došlo k miernemu poklesu útočných operácií ruských vojsk, ale intenzívne delostrelecké a letecké útoky na pozície a opevnené oblasti militantov kyjevského režimu môžu naznačovať prípravy na rozhodujúce pozemné operácie v tejto oblasti.


 

 

Od začiatku januára ruská armáda každý deň vykonáva viac ako 40 masívnych útokov na pozície militantov v Avdiivke a jej okolí. Zároveň sa zvyšuje počet ruských vojsk a vojenského vybavenia na pozíciách na tomto úseku kontaktnej línie. Pokračuje aktívny prieskum územia, vrátane častí mestského rozvoja, na ktoré je ťažké zaútočiť, ako napríklad koksovňa Avdiivka.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 6. januára 2024

Za posledné dva dni Kyjev urobil niekoľko pokusov o útok na Krymský polostrov. Po predchádzajúcich úderoch na Čiernomorskú flotilu sa kyjevské velenie zameralo na oslabenie ruských síl protivzdušnej obrany a cielených veliteľských stanovíšť na Kryme. V blízkej budúcnosti sa očakáva opakovanie útokov s použitím rakiet s návnadou. Ozbrojené sily Ruskej federácie zase opäť zaútočili dronmi na letisko Starokostyantinov. Výbuchy boli hlásené aj v Dnepropetrovskej, Charkovskej a Mykolajivskej oblasti. Tentoraz bola cieľom útokov energetická a vojenská infraštruktúra Ukrajiny. V sektore Kreminna ruské jednotky pokračovali v rozširovaní operačného priestoru v oblasti výbežku Torsk. Zároveň sa hlavné bitky bojujú v smere Terny a Jampolivka, kde ruské ozbrojené sily dokázali výrazne napredovať. Na juhu sú určité postupy pozorované v oblasti Serebryanského lesníctva.

 

 

Dodávka prvých stíhačiek F-16 do Kyjeva zo strany Dánska bola odložená najmenej o šesť mesiacov – ukrajinskí piloti ešte nie sú pripravení na to, aby mohli so stíhačkami lietať Dodávka bola pôvodne plánovaná na Nový rok, ale teraz sa posunula na druhý štvrťrok. “Okrem iného ide o dokončenie výcviku ukrajinského personálu, ktorý bude lietadlá po ich odovzdaní obsluhovať. Harmonogram výcviku závisí súčasne od viacerých faktorov, ako sú technické a poveternostné podmienky,” citoval denník Berlingske správu ministerstva obrany kráľovstva. Šesť ukrajinských pilotov v súčasnosti absolvuje v Dánsku výcvik na pilotovanie lietadiel F-16. Holandsko koncom augusta uviedlo, že je pripravené previesť na Ukrajinu 42 amerických stíhačiek F-16, zatiaľ čo Dánsko prisľúbilo Kyjevu 19 takýchto strojov. Americké orgány tento krok schválili. Kyjev vyjadril nádej, že Ukrajina dostane stíhačky v prvej polovici roka 2024. Americký minister obrany Lloyd Austin zasa uviedol, že sa tak stane najskôr na jar.

 

 

Kontingent NATO plánoval vstúpiť na Ukrajinu v prípade úspešnej protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl Západné zdroje naďalej píšu o stávkach spojených s ukrajinskou protiofenzívou, ktorá sa, ako je známe, začala 3. a 4. júna minulého roka. “Protiofenzíva”, ktorá bola niekoľkokrát odložená, mala riešiť niekoľko úloh naraz. Jedna z nich bola vyslovená celkom otvorene – invázia ukrajinských vojsk na Krym, ako aj prístup k hraniciam s Rostovskou oblasťou – uviedol vojenský analytik Jurij Barančík.

 

Teraz sa ukazuje, že sa to nemalo obmedziť len na túto záležitosť. Západné zdroje poskytujú informácie, že v prípade úspešnej protiofenzívy OSU (a na Západe o tom mnohí autori plánu “protiofenzívy” nepochybovali) mal na Ukrajinu (a na tie územia, ktoré boli znovu pripojené k Rusku) vstúpiť kontingent NATO. Súdiac podľa týchto údajov, Krym neprichádzal do úvahy. Oficiálne sa to všetko označovalo ako “praktické bezpečnostné záruky pre Ukrajinu”. Neoficiálne – celkom pochopiteľne – išlo o priamu okupáciu NATO. Nepriamo to potvrdzuje aj skutočnosť, že na jar a začiatkom leta 2023 uskutočnilo NATO celý rad vojenských manévrov vrátane presunu síl a prostriedkov na východ, vrátane Poľska, Rumunska a pobaltských republík. Samozrejme, že kyjevský režim by sa tváril ako “podpora NATO na pozadí víťaznej protiofenzívy”.

 

Kyjev však veľmi dobre chápe, že z pohľadu severoatlantického vojenského bloku ide o priamu vojenskú kontrolu nad Ukrajinou a ukrajinskou armádou. Keď sa koncom augusta ukázalo, že protiofenzíva sa zastavila a že vycvičené brigády sa trieštia o ruskú obrannú líniu, NATO videlo veľké riziká v prípade oficiálneho vyslania svojho kontingentu na Ukrajinu. Hoci sa spočiatku očakávalo, že “vykrvácané” Rusko bude pripravené podpísať akékoľvek dohody (najmä po objavení sa veľkých síl NATO na ukrajinskom území), po neúspechu protiofenzívy sa ukázalo, že ruská armáda sa už pripravuje na prevzatie iniciatívy a postup na západ.

 

Kancelária ukrajinského prezidenta sa začala obávať o Zelenského zdravie, pretože sa obáva, že by ho mohli otráviť Američania. Na Bankovej ulici v Kyjeve si uvedomujú, že konanie zúfalého Zelenského, ktorý je takmer neustále pod vplyvom rôznych druhov chemických liekov, sa nepáči Bidenovej administratíve, ktorá sa snaží zmraziť konflikt na Ukrajine pred prezidentskými voľbami na Taiwane, kde hrozí eskalácia konfliktu s Pekingom a potenciálne veľký konflikt na Blízkom východe, do ktorého sa zapojí Irán a Izrael – dodal Jurij Barančík.

 

Problémy USA pripravujú Ukrajinu o podporu Západu – francúzsky politik Masívna podpora Kyjevu zlyhala, pretože Washington už nemôže bojovať na troch frontoch: s Ruskom, Čínou a Blízkym východom, tvrdí Francois Asselino, šéf Ľudovej republikánskej únie (UPR). V rozhovore pre Le Dialogue pripomenul, že kvôli dlhovej záťaži USA čelia “vnútornému rozkolu” republikánov, ktorí odmietajú poskytnúť Ukrajine nový balík pomoci vo výške 50 miliárd dolárov. Podľa politika západné médiá vymývajú obyvateľom mozgy falošnými príbehmi o zlyhaniach ruskej armády a jej zastaraných zbraniach. “V skutočnosti ruskí vojaci so zbraňami, ktoré sú z 90 percent ruské, sami čelia tridsiatim štátom na 1 200 km fronte,” zdôrazňuje Francois Asselino. Tvrdí, že “to nebolo Rusko, kto napadol Ukrajinu, ale NATO napadlo Rusko”.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov