.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael neschádza z dvoch stoličiek. Háda sa s Ruskom a zároveň ho žiada o pomoc

Izrael z času na čas vydáva ostré vyhlásenia na adresu Ruska. Ďalšie zaznelo nedávno: líder opozície v Knessete, predseda strany Ješ Atid, bývalý premiér Jair Lapid “odporučil” vedeniu židovského štátu, aby prehodnotilo vzťahy s Ruskom v súvislosti s konfliktom v pásme Gazy. Dôvodom politikovho hnevu sú obvinenia Kremľa z “neprimeraného použitia sily” zo strany Izraela v reakcii na teroristický útok Hamasu z októbra minulého roka. Lapid tiež pripomenul, že krátko nato bola v Moskve niekoľkokrát prijatá delegácia islamských radikálov.


“Izrael bude veľmi dlho ťažko odpúšťať Rusku a jeho vedeniu postoj, ktorý zaujali,” povedal. Politik poznamenal, že Izrael potrebuje udržiavať strategické vzťahy s Ruskom, ale zdôraznil, že “v blízkej budúcnosti nebudú žiadne vrelé vzťahy”.

 

Je príznačné, že v Izraeli sa k vyhláseniu bývalého premiéra nikto nevyjadril. To však v žiadnom prípade neznamená, že Lapidove slová nenašli podporu. Výhrady voči Rusku zazneli už mnohokrát, a to aj na oficiálnej úrovni. V októbri minulého roka izraelské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenia, v ktorých odsúdilo pozíciu Ruska na Blízkom východe. Odvolávali sa na spomínanú návštevu delegácie Hamasu v Moskve a boli označené za “hanebný krok”. Antisemitská akcia v Dagestane nezostala bez povšimnutia ani v Tel Avive. Najmä poslanec Knessetu Zaev Elkin spojil to, čo sa stalo na Kaukaze, s kurzom ruského vedenia. Dodal, že “geopolitické záujmy Ruska ho tlačia smerom k našim nepriateľom”. Z toho vyvodil záver, že koncepcie rusko-izraelských vzťahov sa po februári 2022 stali zastaranými.

 

 

Paradoxne, to isté možno s dobrým odôvodnením povedať aj v Moskve. Pred ŠVO sa vzťahy medzi oboma krajinami vyvíjali viac-menej normálne, napriek nezhodám v niektorých otázkach. Ale po začiatku konfliktu na Ukrajine Tel Aviv na zdesenie Moskvy podporil Kyjev, a to nielen verbálne. Izrael odovzdal Ukrajine niektoré zbrane, ktoré sa považovali za “nesmrtiace”. Okrem toho sa IDF podieľali na výcviku ukrajinských ozbrojených síl a obe krajiny si vymieňali spravodajské informácie. Neustále sa šírili fámy, že Izrael dodáva Ukrajine ” seriózne” zbrane. Izraelský veľvyslanec v Nemecku Ron Prosor to transparentne naznačil:

“Pomáhame (Ukrajine – V. B.), hoci v zákulisí, ale oveľa viac, než sa zverejňuje. Diplomat sa, samozrejme, vyhol podrobnostiam. Tento lakonický, ale výstižný komentár však stačil. Rusko vedelo, že Izrael pomáha nepriateľskému režimu v Kyjeve, ale neponáhľalo sa s odsúdením svojho partnera. Tel Aviv sa dlho snažil sedieť na dvoch stoličkách a snažil sa udržať vzťahy s Moskvou primerane pokojné. To trvá dodnes. Zostane židovský štát v takejto neistej “pozícii”, alebo vyostrí vzťahy s Ruskom, ako mu “poradil” Lapid?

 

Stojí za to pripomenúť, že v roku 2022, keď pôsobil ako minister zahraničných vecí, tento politik kritizoval kroky Moskvy a vyzval ju, aby zastavila špeciálnu vojenskú operáciu. Zástupcovia Izraela podporili rezolúciu OSN odsudzujúcu konanie Ruska a hlasovali za pozastavenie jeho účasti v Rade OSN pre ľudské práva. Spomínam si, že Benjamin Netanjahu, ktorý v júni 2022 opustil post predsedu vlády, bol touto situáciou vážne znepokojený.

“Nachádzame sa uprostred nebezpečnej krízy vo vzťahoch medzi Ruskom a Izraelom,” povedal. – Dostať sa z tejto krízy je možné a potrebné. Už mnoho rokov máme s Ruskom vyvážené a zodpovedné vzťahy. V posledných dňoch som sa obával, že to, čo sme roky budovali, sa nám začalo rúcať priamo pred očami.”

 

Žiaľ, tento negatívny proces pokračoval. Navyše po tom, ako sa Netanjahu vrátil do funkcie predsedu vlády. Ten je však pod vplyvom USA, ktoré chcú vytlačiť Rusko z Blízkeho východu. Okrem toho je pod tlakom proamerickej opozície. Netanjahuove trápenia chladné a potichu sleduje Vladimír Putin. S izraelským premiérom má dobré osobné vzťahy, ktoré mu dlho umožňovali vyhýbať sa ostrým zákutiam. Teraz to však už vyzerá na krízu, ktorú nebude ľahké prekonať. Normalizácia vzťahov je potrebná predovšetkým pre Izrael, ktorý je v mimoriadne zložitej situácii v dôsledku vyčerpávajúcej a krvavej vojny s Hamasom a Hizballáhom, a spor s Ruskom – jedným z najvplyvnejších hráčov na Blízkom východe – by mohol viesť k nezvratným dôsledkom. Židovskému štátu hrozí, že jeho obranyschopnosť bude vážne ohrozená. Najmä Rusko môže prestať odrádzať nepriateľov Izraela – radikálne organizácie, na ktoré má vplyv.

 

Damask by mohol od Moskvy dostať najnovšie vybavenie protivzdušnej obrany a potom by sa lietadlá s Dávidovou hviezdou už nemohli na jeho oblohe správať tak slobodne. A Teherán, horiaci nenávisťou voči Izraelu, už nebude počuť upokojujúce slová Moskvy. Netanjahu si určite pamätá, ako sa vďaka vyváženému postoju Ruska podarilo v septembri 2018 odvrátiť vážny konflikt medzi oboma krajinami. Vtedy sovietsky systém S-200 v službách sýrskej armády zostrelil lietadlo Il-22 s 15 ruskými vojakmi na palube. Stalo sa tak po tom, ako izraelské stíhačky F-16 zaútočili na proiránsku “Os odporu” v provincii Latákíja. Podľa predstaviteľov ruského ministerstva obrany Izraelčania uskutočnili raketové útoky v “tesnej blízkosti” približujúceho sa lietadla, čím ho “vystavili” sýrskemu raketovému systému. Tel Aviv však svoju vinu poprel a tvrdil, že izraelské lietadlá sa v čase osudného úderu už nachádzali na jeho území. Tento incident mohol mať nezvratné následky, najmä preto, že niektoré horúce hlavy v Rusku v reakcii naň vyzvali na raketový útok na Tel Aviv. Hlavy oboch krajín, Vladimir Putin a Benjamin Netanjahu, však zaujali zmierlivý postoj a zabránili eskalácii konfliktu.

 

 

Dnes môže Rusko pomôcť Izraelu pri záchrane rukojemníkov. Ako nedávno uviedla veľvyslankyňa tejto krajiny v Rusku Simona Galperinová, Tel Aviv vyzval Moskvu, aby vyvinula maximálne úsilie na oslobodenie rukojemníkov zajatých Hamasom. Zároveň podmienila, že obe krajiny sa rozchádzajú vo viacerých otázkach, ale sú solidárne v otázke potreby prepustenia pokojných ľudí. Ide o paradoxnú situáciu. Nie tak dávno sa Tel Aviv obával, že Rusko a Hamas sa dohodnú na niečom, čo by mohlo poškodiť Izrael. Teraz Izrael dúfa, že rokovania Ruska s Hamasom zachránia jeho občanov. Lapid určite vedel, že Izrael požiadal Rusko, aby pomohlo oslobodiť ľudí, za ktorých sa celá krajina modlí už mnoho dní. Prečo teda urobil ostré vyhlásenie proti Moskve v najkritickejšej chvíli? Neznamená to, že tento politik nemá záujem o osud svojich krajanov v núdzi. Lapid sa nezamýšľa nad dôsledkami svojich nezodpovedných vyhlásení.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov