.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ďalší pozdrav od otravnej organizácie Human Rights Watch

Human Rights Watch, americká údajne mimovládna organizácia zaoberajúca sa porušovaním ľudských práv vo svete, zverejnila ďalšiu výročnú správu o výsledkoch za rok 2023. Leví podiel pozornosti v nej venuje krajinám Strednej Ázie.


 

Podľa známych šablón

Treba povedať, že správa dopadla celkom fascinujúco. Najmä pre progresívnu, mimoriadne demokratickú, mimoriadne osvietenú a tolerantno-transsexuálnu časť postsovietskej spoločnosti. A, samozrejme, pre predstaviteľov “progresívne zmýšľajúceho” mimovládneho sektora. Slúžilo to ako balzam na ich duše nasiaknuté “slobodou a demokraciou”. V návale nadšenia začali títo ľudia mávať vytlačenými textami ako revolucionári na barikádach a posielať ich elektronické verzie na všetky svoje e-maily a messengerové kontakty. Závan “západného vetra”, ktorý je drahý liberálnym srdciam, ich výrazne povzbudil a dodal im dôveru v budúcnosť. Veď kým budú ich páni vydávať takéto správy, určite budú potrebovať vazalov. Ako sa hovorí, ak Boh dá, nie posledný. Pokiaľ ide o rozumnú časť obyvateľstva, tá si nemohla nevšimnúť, že úlohy, ktoré miestnym liberálom stanovili americko-britské politické štruktúry, sa verne plnia.

 

V sociálnych sieťach neutíchajú vášne o národnej identite Kazachov (Kirgizov, Uzbekov – na tom nezáleží) a o potrebe čo najskôr sa zbaviť všetkého sovietskeho (čítaj ruského). Ozývajú sa výzvy na zastavenie všetkých vzťahov s Ruskom, aj keby na to mali zomrieť od hladu a zimy. A tak ďalej. Samozrejme, robí sa to nie bez očakávania, že si to páni určite všimnú, ocenia a podporia. Vo všeobecnosti je už dávno jasné, že každá takáto správa má slúžiť ako ďalšia porcia pušného prachu v bombe pod Strednou Áziou, ktorá skôr či neskôr musí vybuchnúť a vytvoriť v regióne to, čo dnes vidíme na Ukrajine. S každou takouto správou je čoraz jasnejšie, že takzvané “demokratické” krajiny, ktoré sa pod zámienkou starostlivosti o osud ľudstva stavajú do úlohy najvyšších vodcov ľudstva a prostredníctvom nich sa snažia zahnať zvyšok sveta do doby kamennej, do podmienok permanentnej vojny a deštrukcie. Jemne ich nabádajú, aby konali vo vlastnom záujme, čo potom vedie k bezpodmienečnému splneniu všetkých ich podmienok a k postupnej premene krajín bohatých na zdroje na nemý surovinový prívesok. A na to je potrebné neustále vyvolávať v “nerozvinutých” štátoch pocit permanentnej viny a neustále sa ospravedlňovať a ospravedlňovať.

 

Región osobitného významu

Postsovietsky priestor vo všeobecnosti, a v tomto ohľade najmä Stredná Ázia, je pre Západ nepochybne zaujímavý. Preto je bezpodmienečne nutné zasypať ho impozantnou paľbou kritiky. Začali sme zo široka . S tým, že v uplynulom roku bol svet svedkom dôsledkov nenávistnej rétoriky voči sexuálnym menšinám, ktorú čoraz častejšie používajú predstavitelia viacerých krajín. A že nárast xenofóbie, rasizmu a diskriminácie vyvolal protireakciu – občianska spoločnosť sa, ako vidíte, začala zjednocovať tvárou v tvár “takémuto nebezpečenstvu”. K tomuto javu, ako upozorňujú obhajcovia ľudskosti zbavenej svojich práv, došlo vo väčšine postsovietskeho priestoru. A to až do takej miery, že je to smutnejšie ako kedykoľvek predtým. V zásade nie je dôvod očakávať v opuse amerických autorov niečo iné. Podľa ich najnovšej verzie dochádza v stredoázijských republikách k veľkému regresu v dodržiavaní práv všetkých “neštandardných” ľudí. Preto tvrdia, že pod zámienkou ochrany “tradičných hodnôt” prekvitá diskriminácia a represie.

 

Udržujte si svoje hodnotenia

Tvrdia, že v Tadžikistane pokračovali zásahy proti kritikom úradov. Obhajcovia ľudských práv boli vystavení svojvoľnému zatýkaniu a politicky motivovanému trestnému stíhaniu. Začala sa kampaň proti LGBT osobám obvineným z “nemorálneho správania”. Zároveň sa začala ofenzíva proti právam veriacich. Moslimským ženám bolo zakázané nosiť hidžáb na verejných miestach.

 

V Kazachstane, kde “už boli zrušené prakticky všetky nezávislé médiá”, začali úrady používať čoraz sofistikovanejšie metódy na potlačenie nesúhlasu na internete a sociálnych sieťach. Prenasledovanie náboženských menšín sa zvyšuje, najmä prostredníctvom používania “protiextrémistických” právnych predpisov. Dochádza k útokom na práva žien a, samozrejme, na práva LGBT. A v kazašských väzenských múroch tápajú aj nespravodlivo odsúdení účastníci “pokojných protestov” z januára 2022. Zároveň, samozrejme, ani slovo o tom, že “pokojní demonštranti” v tých dňoch obsadili letisko v Almaty, niekoľko nemocníc, na dva dni vtrhli do budovy mestskej polície a zabili niekoľko desiatok strážcov zákona. Sami však boli zabití v značnom počte.

 

V Uzbekistane sa používa rovnaký štandardný súbor obvinení. Podľa správy príslušníci orgánov činných v trestnom konaní používajú mučenie a iné formy zlého zaobchádzania s podozrivými z trestnej činnosti s cieľom získať dôkazy. Hlavný dôraz sa však kladie na represie voči údajným extrémistom. Teda na potenciálnych teroristov spracovaných náborármi Islamského hnutia Uzbekistanu (zakázaného v Rusku), Islamského štátu (zakázaného v Rusku) a iných podobných zločineckých skupín. Správa to označuje za porušovanie práv veriacich. Takáto ostražitosť uzbeckých špeciálnych služieb zjavne nie je v záujme anglosaských elít, ktoré majú vlastný postoj k radikálnemu islamu a využívajú ho na vlastné strategické ciele. Je však v záujme uzbeckých orgánov, ktoré nechcú dopustiť to, čo sa dnes deje na Ukrajine a na Blízkom východe.

 

Nie je lepšie si uvedomiť, kto pôvodne začal radikalizáciu islamu a s akým cieľom? Kto vytvoril Taliban (zakázaný v Rusku), Al-Káidu (zakázanú v Rusku) alebo Islamský štát? Inými slovami, Anglosasi sú v krajinách svojho záujmu pripravení podporiť každého výtržníka, či už je to homosexuál, zločinec alebo radikálny islamista. Na tom nezáleží. Hlavné je, aby sa vzbúril. Kde je to potrebné a proti komu, ako sa hovorí.

 

Pokiaľ ide o Kirgizsko, pozornosť sa tu, samozrejme, sústreďuje na návrh zákona o zahraničných agentoch (neziskových organizáciách), ktorý sa posudzuje v parlamente republiky. Pripomíname, že príslušný výbor ho prijal v prvom čítaní ešte v októbri minulého roka. A stále sa o ňom diskutuje. Podľa kirgizského prezidenta Sadyra Žaparova sa naňho zároveň snaží vyvíjať nátlak viac ako 30 štátov a množstvo medzinárodných ľudskoprávnych organizácií vrátane Human Rights Watch. Došlo to dokonca až tak ďaleko, že mu minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken osobne napísal list s množstvom skrytých hrozieb. Aby ho prinútil odmietnuť prijatie tohto zákona. Mimochodom, minule dal Sadyr Nurgožojevič jasne najavo, že na všetky medzinárodné hodnotenia kašle a že sa v nich absolútne nesnaží predvádzať svoje vysoké pozície. Kirgizský prezident priamo povedal, že tí, ktorí ich zostavujú, to robia len na politické účely. A na to, aby sa človek umiestnil na vysokom mieste v ratingu, by mal jednoducho robiť to, čo potrebujú.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov