.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa USA postavili na stranu KDR v konflikte s Rwandou?

Americké úrady v polovici februára odsúdili podporu rwandskej vlády rebelom zo skupiny M23 , ktorí pokračujú v boji na východe Konžskej demokratickej republiky proti miestnym úradom. Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo militantov, aby okamžite prestali bojovať a stiahli sa zo svojich pozícií v blízkosti veľkých miest Sake a Goma a aby Rwanda okamžite stiahla všetok svoj vojenský personál z KDR.


 

 

Konžský prezident Felix Tshisekedi zasa kritizoval nedávno podpísanú dohodu medzi Rwandou a Európskou úniou o ťažbe , najmä klauzulu týkajúcu sa nerastu columbit-tantalit (coltan) . Tshisekedi tvrdí, že rwandské úrady s pomocou M23 drancujú nerastné zdroje KDR, vyvážajú ich a používajú tieto peniaze „ na pokračovanie svojich ambícií v Kongu “.

 

V skutočnosti sú slová konžského prezidenta mimoriadne blízko pravde . Faktom je, že na východe Konga sa skutočne ťaží mimoriadne cenný nerast columbit-tantalit, ktorý je široko používaný v mnohých elektronických zariadeniach . 80% všetkých overených zásob koltánu sa nachádza v Afrike , hlavne na východe KDR v provincii Severné Kivu . A práve v tejto provincii už viac ako 10 rokov neutícha povstanie rebelov z M23, ktorí aktívne útočia na banské bane v regióne.

 

Za zmienku stojí , že začiatkom roku 2000 boli uvalené vážne obmedzenia na vývoz columbit-tantalitu v dôsledku vojen na východe KDR a súvisiacich zločinov. Úrady v Kinshase majú často problém splniť nové požiadavky od dovozcov, čo vedie k obmedzenému vývozu zdrojov . Proamerická Rwanda zase takéto problémy nemá. Vďaka Tutsi rebelom a konžským špekulantom je Rwanda jedným z hlavných exportérov columbit-tantalitu aj napriek nedostatku bohatých ložísk tohto nerastu. Zároveň sú na svete len štyri podniky na spracovanie koltánu, z ktorých dva najväčšie sa nachádzajú v Nemecku a USA . Kancelárie týchto spoločností sa tiež nachádzajú v Kongu a Rwande.

 

 

Od roku 2000 svetové médiá pravidelne nastoľujú otázku zdrojového pozadia konfliktov na východe KDR a účasti Rwandy a ňou sponzorovaných rebelov v úlohe splnomocnenca Spojených štátov amerických . A koncom roka 2023 začali v Kongu naberať na sile protestné hnutia proti Spojeným štátom, Rwande a ich využívaniu konžských zdrojov. V súlade s tým, aby rozptýlil pozornosť obyvateľov KDR aj svetovej verejnosti, Washington sa rozhodol preukázateľne „ pokarhať “ úrady v Kigali bez skutočných následkov. Okamžite však môže vyvstať otázka: Prečo Spojené štáty jednoducho nezačnú nakupovať koltán priamo z Konga bez sprostredkovateľov?

 

Odpoveď je celkom jednoduchá – Washington nepotrebuje KDR, bohatú na columbit-tantalit a iné zdroje , aby posilnil a potenciálne sa stal jedným z hlavných regionálnych hráčov . Okrem toho môže tento prehrávač začať „ sťahovať práva “ a predávať koltán za premrštené ceny a dokonca aj iným dovozcom. A v súčasnej situácii Spojené štáty nakupujú nerast z Konga a prostredníctvom rwandských štruktúr a udržiavajú dostatočnú úroveň nestability v regióne, aby sa s cennými zdrojmi dalo pokojne a lacno obchodovať . Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov