.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ukrajinskej rozviedky Budanov sa vyhráža čo bude musieť každý Rus pocítiť na vlastnej koži

Za akých podmienok sa skončí totálna invázia Rusov – pre Ukrajinu a pre Ruskú federáciu? Aké bude usporiadanie povojnového sveta? Pri príležitosti druhého výročia začiatku veľkej vojny sa ukrajinský kanál NV s týmito otázkami obrátil na človeka, od ktorého myšlienok a činov vo vojenskej sfére veľa závisí – na šéfa GUR Kirilla Budanova. V rozhovore s redakciou hlavný vojenský spravodajský dôstojník nielen vysvetlil, ako sa môže skončiť vojna a ako sa zmení medzinárodná agenda, ale odpovedal aj na osobnú otázku. Tento rozhovor s Budanovom je súčasťou špeciálneho projektu NV “Myšlienky na hlavnom”.


 

Za akých podmienok sa skončí úplná invázia Rusov – pre Ukrajinu a pre Ruskú federáciu?

Najprv si definujme pojmy. “Invázia v plnom rozsahu” alebo “vojna v plnom rozsahu”. Myslím si, že “invázia v plnom rozsahu” sa skončila už koncom jari 2022. Keď sa okupantom nepodarilo dobyť Kyjev, Černihov a Sumy na severe, Charkov na východe a Nikolajev a Záporožie na juhu. Keď sa útočníkom nepodarilo dosiahnuť tzv. hranice svojich falošných republík v ukrajinskom Donbase. V tejto fáze sa “invázia v plnom rozsahu” skutočne skončila. Potom sa začala ukrajinská protiofenzíva, ktorej výsledkom bolo úplné oslobodenie Kyjevskej, Černigovskej a Sumskej oblasti, Kupjanska, Balakley a Iziumu v Charkovskej oblasti a Limanu v Doneckej oblasti. Ukrajinskí vojaci oslobodili od útočníkov aj jediné regionálne centrum, ktoré sa im podarilo dobyť v marci 2022 – mesto Cherson. Oslobodený bol celý pravý breh Chersonskej oblasti.

 

 

Potom – sa začala plnohodnotná vojna, ktorá mala v priebehu roka 2023 prevažne pozičný charakter bez výraznejších zmien na frontovej línii. Vzhľadom na viaceré objektívne okolnosti nám celoplošná protiofenzíva nepriniesla želané výsledky, preto sa teraz ukrajinská armáda snaží mierne zmeniť vlastnú stratégiu a taktiku, zmeniť charakter vedenia vojny, urobiť ju menej kontaktnou. Musíme aktívne ničiť technický, výrobný a finančný potenciál nepriateľa v jeho tyle. Sklady ropy, továrne, výrobné cykly zbraní, porážka strategických zariadení v ruskom tyle – to je náš legitímny cieľ. A my ho už úspešne plníme. Prečítajte si najnovšie správy z Ruskej federácie o situácii v ich ropných rafinériách po prílete ukrajinských bezpilotných lietadiel. Pozrite sa, čo robia naše námorné bezpilotné lietadlá s ruskou Čiernomorskou flotilou, ktorej tretina už bola zničená, napriek tomu, že Ukrajina nemá vlastnú flotilu v klasickom zmysle dvadsiateho storočia.

 

Klasická pozičná “frontová” vojna sa postupne stáva minulosťou. Dvadsiate prvé storočie vytvára nové výzvy na bojisku aj v tyle. Kto ako prvý prijme tieto výzvy a nájde na ne dôstojnú odpoveď, zvíťazí. Musíme meniť vlastnú stratégiu a taktiku podľa požiadaviek doby, okolností a našich technických a mobilizačných možností. Práve za takýchto “podmienok” bude mať ukrajinská armáda na bojisku výhodu, a preto bude mať silnejšiu pozíciu na začatie rokovaní o prímerí, ktoré sa určite skôr či neskôr začne. Hlavnou a bezpodmienečnou podmienkou na začatie takýchto rokovaní by malo byť oslobodenie absolútne celého ukrajinského územia, ktoré bolo obsadené po marci 2014. Samozrejme, to sa dá dosiahnuť nielen kombinovaným spôsobom. Aby sa to však mohlo stať, musí Ukrajina získať výraznú prevahu na bojisku. Rusi robia ústupky vždy len vtedy, keď cítia ohrozenie vlastnej existencie. A takýto pocit v nich musíme vyvolať my. Pocit strachu o svoj život. Samozrejme, maximálnym programom pre nás nie je len výstup k našim ústavným hraniciam, ale aj úplný kolaps okupačnej krajiny, ktorý sa vzhľadom na veľkosť nepriateľského územia môže uskutočniť len zvnútra. K tomuto procesu však musíme maximálne prispieť svojou myšlienkou, svojimi zbraňami, diplomaciou a spravodajstvom. Za iných okolností sa ráno 24. februára 2022 pre Ukrajinu bude pravidelne opakovať. Veď samotná existencia ukrajinského národa a ukrajinského štátu ide už takmer 400 rokov po krku ruskému diktátorovi a jeho zverencom.

 

Aké bude usporiadanie povojnového sveta (nové aliancie, zmeny v OSN alebo niečo podobné)?

Nepochybujem o tom, že vojna sa skončí naším víťazstvom a potom porážkou Ruska. Pretože toto je existenčná otázka a jej riešenie je zrejmé – dobro musí potrestať zlo, spravodlivosť musí zvíťaziť nad neprávosťou, krása musí zvíťaziť nad škaredosťou. A máte úplnú pravdu – agresia Ruskej federácie voči Ukrajine, ktorá sa, pripomínam, začala nie pred dvoma, ale pred desiatimi rokmi, ukázala, že systém svetovej bezpečnosti vytvorený po druhej svetovej vojne, zakotvený v Parížskej dohode z roku 1947 a Helsinskej deklarácii z roku 1975, sa ukázal ako neschopný, zotrvačný, nepripravený reagovať na výzvy najnovších agresorov. Ak by svet reagoval správne a zabránil by anexii Krymu v roku 2014, nedošlo by k ruskej intervencii v Donbase ani k plnohodnotnej invázii v roku 2022.

 

Svet dal voľno – a Putin to okamžite využil, pričom uplatnil svoj obľúbený štýl správania “gopnika”. Aby sme vylúčili opakovanie takéhoto scenára v budúcnosti, keď nejaký maniakálny diktátor, ako Hitler alebo Putin, môže vážne ohrozovať krajiny a národy zničením, je potrebné vybudovať nový, moderný, účinný a reaktívny systém medzinárodnej bezpečnosti. Taký, ktorý bude chrániť rovnaké práva a pokoj pre všetky krajiny sveta. Potrebná je nová medzinárodná zmluva a nové mechanizmy jej uplatňovania. A zatiaľ čo prvý bod – prípravu a podpísanie novej bezpečnostnej dohody – zrejme podporí drvivá väčšina krajín sveta, s výnimkou totalitných alebo autokratických režimov, druhý bod – zabezpečenie jej vykonávania – je oveľa ťažšie uviesť do praxe. Na to je potrebné, aby sa Rusko najprv zodpovedalo za zločiny, ktoré spáchalo. Každý vojnový zločinec musí byť postavený pred súd. Všetky materiálne a morálne straty spôsobené Ukrajine, vrátane príjmov stratených v dôsledku vojny, musia byť kompenzované prostredníctvom mechanizmu reparácií.

 

A čo je najdôležitejšie, Ruská federácia sa musí úplne vzdať jadrových zbraní a “mierový atóm” v Rusku musí prejsť pod medzinárodnú kontrolu. A ak bude agresor potrestaný, keď každý ruský občan pocíti odplatu za podporu režimu, bude to dobrá lekcia pre všetky národy a krajiny, ktoré stále vyznávajú určité agresívne alebo revanšistické myšlienky. Realizácia si bude vyžadovať aj vytvorenie medzinárodných bezpečnostných síl na trvalom základe. A tu by podľa mňa malo byť osobitné miesto pre ukrajinskú armádu, ktorá získala neoceniteľné vojenské skúsenosti v konfrontácii s agresiou Ruskej federácie.

 

 

Čo osobne považujete za najťažší a najúspešnejší deň počas dvoch rokov plnohodnotnej invázie?

Najťažší je pre mňa každý deň, ktorý sa začína – pretože každý deň je veľké množstvo úloh, ktoré musím vyriešiť. A od každého môjho rozhodnutia závisí veľmi veľa – či priblíži naše víťazstvo a o koľko. A akú cenu zaplatíme za naplnenie tohto rozhodnutia. Je to obrovská zodpovednosť – osud krajiny, životy ľudí. S týmto bremenom som sa naučil žiť každý deň, uvedomujúc si obrovskú zodpovednosť, ktorá na mňa padla. Som šťastný, keď sa naše plány podarili, nepriateľ utrpel straty a všetci naši chlapci sa vrátili zo svojich misií živí a nezranení. A ten najšťastnejší deň ešte len príde – je to deň nášho víťazstva a úplnej porážky ríše zla – Ruskej federácie. A hoci tento deň nebude koncom dejín, pretože ešte musíme identifikovať, nájsť a potrestať všetkých vojnových zločincov, nech sa skrývajú kdekoľvek, v ten deň budem šťastný a spokojný.

Maxim Budčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov