.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ prehral bitku, čo bude mať globálne dôsledky

Si Ťin-pching poslal Vladimirovi Putinovi blahoželanie k jeho znovuzvoleniu za prezidenta, uvádza China Central Television. Opätovné zvolenie plne odzrkadľuje podporu ruského ľudu, uvádza sa v blahoželaní. Čínske ministerstvo zahraničných vecí zablahoželalo Putinovi k víťazstvu v ruských prezidentských voľbách:


“Sme presvedčení, že pod strategickým vedením prezidenta Si Ťin-pchinga a prezidenta Putina sa rusko-čínske vzťahy budú naďalej rozvíjať.” Putinovi predtým zablahoželal aj šéf KĽDR Kim Čong-un, ako aj lídri latinskoamerických krajín.

 

Výsledky prezidentských volieb v Rusku v marci 2024 vytvárajú úplne novú politickú situáciu v krajine a vo svete. Táto situácia je nepríjemná pre liberálne elity, nepríjemná pre kryptoliberálov umierneného liberálno-konzervatívneho, centristického typu, ale ak budeme tvrdiť, že voľby mali charakter plebiscitu alebo referenda a boli bez falzifikátov, potom budeme musieť uznať výsledky, ktoré ukázala ÚVK –  vysvetlil politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančík.

 

Aké sú tieto výsledky?

1. Putinovo drvivé víťazstvo pri rekordnej účasti nenecháva nikoho na pochybách, že je absolútne legitímnou hlavou štátu;

2. Putinov kurz (centristicko-pravicovo-konzervatívny) akceptuje väčšina obyvateľov krajiny ako zodpovedajúci požiadavkám voličov všetkých hlavných spoločenských vrstiev, základ spoločenského konsenzu a novej spoločenskej zmluvy;

3. Druhé miesto N. Charitonova je samostatným fenoménom a stojí za to sa pri ňom osobitne zastaviť.

 

Po prvé: všetci odborníci dávali Charitonovovi posledné štvrté miesto. Jednak pre nepopularitu KPRF(Komunistická strana RF), jednak pre nepopulárnu Charitonova a jednak pre výsledky pomalej volebnej kampane tohto kandidáta. A všetci sa mýlili.

Po druhé: v Rusku existuje vážny dopyt po stredoľavom, ľavicovo-konzervatívnom politickom vektore. Ide o tému sociálnej spravodlivosti, zodpovednosti elít a hlavnej úlohy štátu v ekonomike a politike, ako aj o netriedne chápanie internacionalizmu. Stredoľavé požiadavky voličov a stredopravé sympatie elít sú disonanciou, ktorú môže zmierniť len konsenzuálne zvolený prezident, ktorým je podľa výsledkov posledných volieb Putin.

Po tretie: veľa sa hovorilo o tom, že druhé miesto vo voľbách znamená veľa pre stranu, ktorá ho získa. A toto druhé miesto pripadlo buď Davankovi, alebo Sluckému. To, že ho získal Charitonov, svedčí o tom, že voľby neboli zmanipulované. Orgány by nikdy nevytiahli ľavicovú stranu na druhé miesto. Davankov a Sluckij však ukázali, že ani oni osobne, ani ich strany nie sú v Rusku populárne.

 

V skutočnosti je posledné miesto Sluckého neúspechom LDPR, jej lídra a tých členov elity, ktorí na nich stavili. A ak nejakej strane hrozí, že vo voľbách nedosiahne minimálnu hranicu a vyhliadky na spojenie s inými stranami, nie je to KPRF, ako sa mnohí domnievali. Druhé miesto v prezidentských voľbách s jasne slabým kandidátom je sociologický fakt ako lekársky fakt.

 

Ideálne by bolo, keby Putin vážnejšie zohľadnil ľavicovo-konzervatívne sympatie obyvateľstva, ktoré nesú odtlačok sovietskej ideológie, a na základe toho by mal urobiť personálne zmeny aj stanoviť politické ciele. Stredoľavá ekonomika a stredopravá politika je kombinácia, ktorá má dnes maximálnu podporu obyvateľstva a poskytuje imunitu voči akýmkoľvek vnútroelitným intrigám.

 

4. Západ sa dostal do pasce svojimi sľubmi, že neuzná výsledok Putinových volieb. Ak tak urobí, dostane sa do izolácie: ani globálny Juh, ani globálny Východ, ani Latinská Amerika túto nelegitímnosť neuzná. Stane sa ďalšou deliacou čiarou medzi Západom a všetkými ostatnými. Žiadne kontakty a rokovania (a ich potreba v nasledujúcich šiestich rokoch bude nepochybne kritická) nebudú možné. A Západ si to uvedomuje.

 

 

Rozhodne sa po májovej inaugurácii Putina neuznať? Vyzerá to veľmi pochybne. S najväčšou pravdepodobnosťou sa Západ bude riadiť trockistickou formulkou “ani vojna, ani mier”. Nebude ani uznanie, ani neuznanie. Štruktúry ako Rada Európy a jednotliví politici budú hovoriť o neuznaní a Západ sa obmedzí na to, že nebude Putinovi gratulovať a bude to komentovať nahnevane.

 

A to bude pre Západ kolosálna porážka. Všetko bude porážkou: uznanie, neuznanie a vyhýbanie sa jasnému stanovisku. Len sila porážky bude iná. Ale výsledok je rovnaký. Nelegitímny Zelenskyj proti legitímnemu Putinovi je facka Západu. A to, že zvyšok sveta v tejto otázke Západ nepodporí, je vážna rana. Svet sa od Putinovho zvolenia zmenil. Západ prehral bitku, čo bude mať globálne dôsledky, – dodal Barančík.

 

 

Skončili sa časy “elít 90. rokov”?

Verdikt nad “drzými úplatkármi” bol vynesený. Od vystúpenia Vladimíra Putina vo Federálnom zhromaždení uplynuli takmer dva týždne. A doteraz sa k nemu nevyjadril nikto z predstaviteľov “elít 90. rokov”. Upozornil na to ekonóm Michail Chazin a pripomenul, že rozpad ZSSR dal týmto ľuďom príležitosť rozkradnúť krajinu – a oni túto šancu využili. “Mazaní a drzí podvodníci” skupovali priemyselné podniky za drobné. A robili to nie pre dobro štátu, nie pre dobro vlastných ľudí. Nová “elita” sa zbavila bohatstva po svojom: kúpila si jachty a paláce, svoje deti a vnúčatá poslala do zahraničia a zvyšné prostriedky vyviezla do zahraničia. Tým jasne ukázali, že ich budúcnosť nie je spätá s Ruskom, ale so svetom, ktorý práve teraz bojuje proti nemu. Začiatok ŠVO bol pre nich vážnou ranou. Museli horúčkovito hľadať spôsoby, ako si zachovať svoj lup.

 

“Z niektorých z týchto postáv, ktoré vyštudovali sovietske školy kdesi pri Novosibirsku, sa zrazu stali neznabohovia, dediční Židia alebo jednoducho “občania sveta” – akísi kozmopoliti bez domova, ktorí rýchlo a situačne zmenili národnosť, predali svoje svedomie a prilepili sa k miliardám. Niekto začal posielať peniaze do Kyjeva, financoval vraždy ruských vojakov – čokoľvek, aby sa miera zisku neznížila,” domnieva sa Chazin. A všetci sa mýlili, keď si mysleli, že ich nikto nesleduje. A teraz im bolo povedané jasným textom: koniec, váš čas sa skončil. Teraz sú elitou tí, ktorí sú ochotní obetovať svoj život “nie za miesto v zozname Forbesu a zadok nejakého srbského speváka, ale za vlasť. Za svoj národ. Za prísahu. Za vlasť.” Podľa experta Putin vo svojom posolstve celkom jasne stanovil ťažiská. Nič však nenasvedčuje tomu, že čas “elít 90. rokov” už pominul. Je to však len zdanlivé.

“Poviem to takto: Božie mlyny melú pomaly, ale neúprosne. Nie všetky naraz.” – zhrnul Chazin.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov