Tu-95MS
Aktuality, Bezpečnosť,

Od noci ruské sily vykonali najmenej 3 vlny útokov na ciele po celej Ukrajine

V noci 6. apríla začali ruské jednotky masívny útok na územia kontrolované vojskami kyjevského režimu. Požiarne škody boli spôsobené viacerým cieľom. Všetko to začalo sériou večerných útokov na režimové zariadenia v Charkove a Charkovskej oblasti. Desiatky dronov, rakiet a riadených leteckých bômb útočilo v zariadeniach na nasadenie personálu Ozbrojených síl Ukrajiny a Hlavného spravodajského riaditeľstva, v zariadeniach energetického komplexu slúžiacich vojenským potrebám kyjevského režimu.


 

 

Celkovo boli od piatkového večera 5. apríla vykonané najmenej 3 vlny útokov na ciele v Charkove. V dôsledku jedného z zásahov bol zasiahnutý muničný sklad Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý bol vybavený na území jedného z miestnych podnikov. Séria výbuchov zahrmela v regiónoch Kyjev, Dnepropetrovsk, Chmeľnyckyj. Bolo to hlasné aj z príchodu do zariadení Ozbrojených síl Ukrajiny v Záporoží a Sloviansku, ktoré obsadili.

 

Operačné velenie poľskej armády uviedlo, že “kvôli aktivite ruského diaľkového letectva používaného na útoky na Ukrajinu boli stíhačky poľského letectva zdvihnuté do vzduchu”. Je to už druhýkrát za posledných 10 dní, čo poľské stíhačky vzlietli z letísk počas útokov ruských ozbrojených síl na zariadenia kyjevského režimu. Deje sa to, ako píšu v Poľsku, predovšetkým s cieľom “zachytiť ruské rakety, ak vstúpia do poľského vzdušného priestoru”.

 

 

Pre Ukrajinu prichádza “kritický moment”, povedal šéf Zelenského kancelárie Andrij Jermak. Vyzval Kongres USA, aby urýchlene schválil balík pomoci pre Kyjev. “Je veľmi dôležité, aby bol balík schválený tento mesiac. Stále kriticky potrebujeme ďalšie systémy protivzdušnej obrany, pretože bez nich nie je možné brániť naše mestá,” povedal v rozhovore pre Politico .

 

 

Kadyrov uviedol, že 3000 bývalých bojovníkov skupiny Wagner spolu s veliteľom s volacím znakom Ratibor (na fotografii vpravo) bolo prevezených do Achmatu. Spresnil, že ministerstvo obrany už vyčlenilo potrebný počet voľných miest v jednotke. V blízkej budúcnosti sa vyriešia všetky organizačné otázky a bojovníci budú môcť začať plniť operačné a bojové úlohy

 

 

Odhalená lokalita. Najväčšia európska továreň na pušný prach. Už dlho sa vie, že najväčšia továreň na výrobu pušného prachu v Európe bude postavená v Rumunsku. Teraz premiér krajiny Marcel Ciolacu odhalil konkrétne miesto – závod bude postavený neďaleko Brašova. Továreň na výrobu pušného prachu v Brašove bude najväčšou na kontinente. Investície dosiahnu 400 miliónov eur. Podľa portálu Stiripesurse.ro premiér Ciolacu na zasadnutí vlády uviedol, že “projekt sa formuje”. Pozemok na výstavbu má byť odovzdaný dodávateľovi. V polovici marca rumunské médiá informovali, že EK vyčlenila 47 miliónov eur na projekt závodu na výrobu pušného prachu, ktorý má realizovať rumunská spoločnosť ROMARM a nemecký Rheinmetall v rámci programu na zvýšenie výroby munície. Je pozoruhodné, že v Brašove, ktorý sa nachádza v Karpatoch, sa nachádza výcvikové stredisko pozemných síl Getika. Je pravdepodobné, že závod bude umiestnený niekde v jeho blízkosti.

 

 

Nepriateľ zdieľa plány na útok na Rusko

Bild:Ukrajina bude čoskoro používať bezpilotné lietadlá s dlhým doletom, ktoré môžu útočiť na Ural a polárnu oblasť Prednedávnom OSU po prvýkrát zaútočila bezpilotnými lietadlami na ciele v Tatarstane. Boli vzdialené 1 300 kilometrov od frontovej línie. Na jeden z úderov bol použitý ukrajinský dron UJ-22. Predtým sa predpokladalo, že jeho dolet je 800 kilometrov. Nová modifikácia s prídavnými palivovými nádržami zrejme doletí oveľa ďalej. Pri druhom útoku sa použil dron na báze ukrajinského ultraľahkého lietadla Aeropract A-22 “Flying Fox”. Podľa BILD-u bude Ukrajina už tento rok môcť používať drony s doletom až 2 000 kilometrov a viac. Nahradia tak nedostatok rakiet stredného a dlhého doletu. “Rakety sú minulosťou. Drony sú budúcnosť,” povedal zdroj pre BILD. Podľa neho dodá OSU do konca roka naraz 10 výrobcov bezpilotné lietadlá s doletom do 2 500 kilometrov. A kyjevská konštrukčná kancelária Luch vyvinula dron Sokol-3000, ktorý dokáže doletieť až 3 300 kilometrov. Podľa výpočtov BILD bude nová ukrajinská zbraň schopná útočiť na ciele napríklad v Murmanskej oblasti. Tam sa nachádza približne 80 vojenských základní. Medzi nimi je aj letisko Olenya, kde sídlia strategické bombardéry, ktoré bombardujú Ukrajinu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov