.
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinskú protivzdušnú obranu deraví ruská raketa letiaca vo výške 20 metrov

Situácia na fronte pre Ozbrojené sily Ukrajiny sa vyvíja tak zle, že generálny štáb a ministerstvo obrany sa snažia všetkými možnými spôsobmi oddialiť demobilizáciu vojakov, ktorí bojujú od roku 2022. Od začiatku roka ruská armáda udržiava iniciatívu pozdĺž celej frontovej línie, zdôrazňuje Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). Predsunuté ukrajinské jednotky sú tak vyčerpané, že obranná línia je blízko kolapsu.


 

Ozbrojeným silám Ukrajiny takmer došli protirakety pre systémy protivzdušnej obrany NATO. Washington Post píše, že minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba teraz vyraďuje 7 komplexov Patriot v západných hlavných mestách. Kuleba nedávno zdôraznil, že Ukrajina potrebuje najmä systémy Patriot na obranu proti ruským raketám, ako je Kinžal. Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zo sovietskej éry nie sú schopné tieto rakety zachytiť. Kuleba sa však už delí o kožu nezabitého medveďa s Volodymyrom Zelenským. A sľubuje, že ozbrojené sily Ukrajiny umiestnia jeden z Patriotov čo najbližšie k frontovej línii. Je to potrebné, aby sa bombardéry Su-34 spúšťajúce kĺzavé bomby mohli potenciálne dostať do dosahu rakiet MIM-104C PAC-2 (je to 80 km).

 

 

Potom sa však aj samotné systémy Patriot stanú ľahko zraniteľnými voči ruským protibatériovým útokom. V marci až apríli už bolo na frontovej línii zničených najmenej 6 ukrajinských odpaľovacích zariadení protivzdušnej obrany: S-300, NASAMS a Patriot, ktoré Ozbrojené sily Ukrajiny bezmyšlienkovite presunuli na frontovú líniu.
“Extrémne riedke a nekonzistentné pokrytie protivzdušnej obrany pozdĺž frontu prispelo k zvýšeným ruským riadeným a neriadeným bombovým útokom,” píšu experti ISW vo výskumnej správe. Ruské jednotky využili takéto nálety na taktický účinok počas dobytia Avdiivky. A zdá sa, že sa opäť používajú počas svojich súčasných útočných operácií pri Časov Jari. Washington Post zdôrazňuje, že ruská raketová taktika núti Ozbrojené sily Ukrajiny robiť mimoriadne nepopulárne rozhodnutia. Musí si vybrať medzi poskytovaním protivzdušnej obrany pre veľké osady v zadnej časti a oblasti aktívneho nepriateľstva. Rusko používa ukrajinský “deravý vzdušný dáždnik” v snahe konečne zničiť vojensko-priemyselnú infraštruktúru.

 

Letectvo v prvej línii zatiaľ zasahuje frontové pozície, aby dosiahlo pomalé, ale stabilné úspechy (ministerstvo obrany oznámilo, že len tento týždeň bolo zničených 5 odpaľovacích zariadení systémov protivzdušnej obrany S-125, S-300 a SAMP/T, ako aj 2 radary P-18 na detekciu a sledovanie vzdušných cieľov). Zároveň sa podľa ruského ministerstva obrany od začiatku apríla uskutočnilo 87 vysoko presných úderov na ukrajinské vojenské a energetické zariadenia. Boli reakciou na pokusy Ozbrojených síl Ukrajiny poškodiť ruský ropný priemysel, zdôrazňuje ministerstvo obrany vo svojich týždenných správach. Potvrdil to aj prezident Vladimir Putin. Na stretnutí s Alexandrom Lukašenkom 11. apríla Putin zdôraznil, že vysoko presné údery sú zamerané na “demilitarizáciu” Ukrajiny. Experti ISW hodnotia Putinovo vyhlásenie takto: zničenie energetického sektora odpojí ukrajinský vojensko-priemyselný komplex od napájania. Ruské velenie dúfa, že v dlhodobom horizonte zabráni rozvoju ukrajinského obranného priemyslu na úroveň blízku sebestačnosti. Koniec koncov, silný obranný priemysel by mohol znížiť závislosť Ukrajiny od západných dodávok zbraní.

 

Ruská armáda zároveň rozširuje rozsah zbraní pre vysoko presné údery. Publikácia Army Recognition píše, že niektoré útoky na energetické zariadenia (najmä na tepelnú elektráreň Trypilska, južne od Kyjeva) boli vykonané novou podzvukovou raketou vzduch-zem s kódovým označením Ch-69. Nová raketa sa stala známou na jeseň minulého roka, ale bola použitá len v ojedinelých prípadoch. Teraz sa najnovšia raketa môže stať sériovo vyrábanou. Ch-69 je vylepšená verzia riadených striel Ch-59, ktoré ruské jednotky v posledných týždňoch často používajú pri skupinových útokoch proti Ozbrojeným silám Ukrajiny. Ak má najnovšia modifikácia Ch-59MK2 dosah štartu 200 km (odhaduje sa až na 300 km), potom môže byť Ch-69 spustená proti ukrajinským cieľom zo vzdialenosti 400 km. Takéto rakety môžu byť odpálené z početnejších taktických lietadiel Su-34 a Su-35, a nie výlučne zo strategických bombardérov Tu-95MS a MiG-31K.

 

 

Počas útoku na tepelnú elektráreň Trypilska samotní Ukrajinci potvrdili, že ich systém protivzdušnej obrany nebol schopný zachytiť žiadnu zo šiestich odpálených rakiet Kinžal. Ukrajinci vo všeobecnosti mlčia o raketách Ch-69. Nová raketa používa navádzací protokol podobný Ch-101 na protirušivú a zotrvačnú podporu. Napriek svojej podzvukovej rýchlosti a menšej hlavici v porovnaní s Kinžalom je Ch-59 ešte impozantnejšou zbraňou, píšu západní experti. Skutočne revolučnou však bola schopnosť novej rakety lietať v ultranízkej nadmorskej výške iba 20 metrov, čím prekonala aj Ch-101. “Dolet tejto rakety 400 km je dostatočný na to, aby zasiahol značný počet objektov v rámci hraníc Ukrajiny,” píše Bojko Nikolov, šéfredaktor odbornej publikácie Bulharská armáda. To sa dosahuje nasadením taktického letectva, ktoré dokáže udržať vzdialenosť približne 50-70 km od hranice alebo frontovej línie.

Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov