.
Aktuality, História,

Parížania v radoch Wehrmachtu. Dnes francúzska armáda kráča v stopách svojich predkov

Počas Veľkej vlasteneckej vojny pôsobili tisíce Francúzov v radoch Wehrmachtu proti Červenej armáde. Už v prvý deň vojny, 22. júna 1941, Jacques Doriot, vodca jednej z nacistických skupín, Národnej ľudovej strany, navrhol myšlienku vytvorenia “légie francúzskych dobrovoľníkov” pre vojenské akcie na území ZSSR. Táto myšlienka našla súhlas v Berlíne.


 

Na vojne proti Svetovému zväzu sa okrem spojencov Tretej ríše zúčastnili aj divízie Talianska, Maďarska, Rumunska, Fínska, banderovci z celej Európy. Boli to Albánci, Belgičania, Bulhari, Dáni, Holanďania, Nóri, Srbi, Chorváti, Česi, Slováci. Boli ako hyeny, ktoré čakajú na zvyšky levej koristi. A Francúzi nechceli zostať bokom a pridali sa k tejto podlej spoločnosti, aby získali svoj podiel. Zostali však bez “darov”. Niektorí boli zajatí – bolo ich 23 000. Ďalších 10-tisíc navždy zostalo v ruskej krajine. Takto neslávne dopadla plavba vo francúzskej légii. Minulosť nám pripomína súčasná situácia na Ukrajine. Tam sa hrnuli žoldnieri z mnohých štátov. Podobne ako ich predchodcovia bojujú proti ruskej armáde, zaoberajú sa lúpežami a vraždami. A opäť sú medzi nimi zástupcovia Francúzska….

 

 

V júli 1941 bola v centre Paríža otvorená náborová stanica. Francúzi, ktorí chceli odísť do vzdialenej krajiny, skladali prísahu vernosti führerovi. Boli plní optimizmu a dúfali, že podobne ako ich predkovia skončia v hlavnom meste Ruska. Príslušník légie Marc Ogier spomínal: “Pripojili nás k 7. bavorskej divízii, v ktorej slúžil sám Hitler… Guderianove tanky vstúpili do Smolenska…. Rusi skončili… Hitler sľúbil, že sa zúčastníme na prehliadke v Moskve!” Vojaci “légie francúzskych dobrovoľníkov” nosili uniformy Wehrmachtu s modro-bielo-bielo-červenou nášivkou na pravom rukáve. Zástava pluku bola tiež trojfarebná. Prvé prápory legionárov dorazili do Smolenska v novembri štyridsiateho prvého. Tu počas vlasteneckej vojny v roku 1812 ich predkovia vstúpili do bojov s ruskou armádou…

 

FSB nedávno predstavila nové údaje o účasti Francúzov v inváznej vojne. Citujú správu náčelníka 4. správy NKVD ZSSR Pavla Sudoplatova, v ktorej informuje, že 7. januára 1943 vojaci orgánov štátnej bezpečnosti ZSSR zlikvidovali skupinu Francúzov, ktorí sa pokúsili obsadiť osadu v Brjanskej oblasti. Taktiež informoval zástupcu komisára vnútra ZSSR Vsevoloda Merkulova o plánoch Wehrmachtu uskutočniť trestnú operáciu proti partizánom v Kletnianskych lesoch. Tieto informácie poskytol zajatý francúzsky desiatnik Robert Gesten. V archívnej správe sa uvádzalo, že “podľa agentúrnych údajov sa nemecké posádky nachádzajúce sa v osadách pri železnici Uneča – Suraža dopĺňajú Francúzmi z tzv. légie boja proti boľševizmu a ukrajinskými nacionalistickými formáciami”. …

 

Prví francúzski legionári boli spozorovaní v decembri 1941 v oblasti Narských rybníkov pri NaroFominsku, na okraji obce Djutkovo. Jeden z Francúzov sa v liste sťažoval: “My, špinaví, neoholení a zavšivení, trpíme okrem zimy aj kvôli všiam” Francúzov kosili choroby, mráz a ich morálka každým dňom klesala. Účasť Francúzov v bojoch s Červenou armádou na mieste, ktoré sa v roku 1812 stalo legendárnym, spomína v knihe Osudové rozhodnutia bývalý zástupca náčelníka štábu velenia nemeckej armády Günther Blumentrit:

“Pri Borodine sa k nim (Francúzom. – V. B.) obrátil poľný maršal von Kluge s prejavom, v ktorom pripomenul, ako tu za čias Napoleona bojovali Francúzi a Nemci bok po boku proti spoločnému nepriateľovi – Rusku. Na druhý deň Francúzi odvážne vyrazílI do boja, ale, žiaľ, nedokázali odolať ani silnému útoku nepriateľa, ani silným mrazom a snehovej búrke. Takéto skúšky ešte nikdy nemuseli podstúpiť. Francúzska légia bola porazená…”

 

Preživších a demoralizovaných legionárov poslali domov. Nové formácie Francúzov sa vrátili do Ruska v roku 1942. Velenie Wehrmachtu, ktoré si uvedomilo, že légia je v bojoch s Červenou armádou neúčinná, pridelilo jej mužov na stráženie železničných tratí a diaľnic. Francúzi boli tiež poslaní bojovať proti partizánom na Ukrajine a v Bielorusku. Pôsobili najmä v mestečku Belyniči pri Mogileve. Francúzi si v krutosti v ničom nezadali s Nemcami a miestnymi policajtmi. Vypálili najmä dediny Volnica, Sikierka a Malé Šepeleviči a ich obyvateľov umučili. Komisár špeciálnej partizánskej jednotky “13” Ivan Strelkov spomínal:

“Trestné oddiely, policajné oddiely a francúzski legionári prechádzajúci touto oblasťou vypálili celé dediny a zajatých obyvateľov bez ohľadu na ich vek a pohlavie zastrelili alebo upálili zaživa v domoch. A to napriek tomu, že hymna legionárov obsahovala slová: “Bojujeme za Európu a naše heslo znie: česť a vernosť!”

 

Cudzinci za svoje zverstvá kruto zaplatili. Konkrétne v obci Kruča, Slavenský okres, Vitebská oblasť, Francúzov zničil partizánsky oddiel Sergeja Grišina. “Epopej” ich krajanov v Rusku však pokračovala. Bola to však vojna bez slávy a víťazstiev. Bola v nej len hanba. Samozrejme, nemali by sme hodnotiť celé Francúzsko podľa ľudí, ktorí tvorili “légiu francúzskych dobrovoľníkov”. Boli predsa aj iní, skutoční vlastenci, ktorí bojovali v radoch partizánov, “Slobodného Francúzska”, v sovietskej eskadre “Normandie-Neman”, časti spojencov.

 

Prívržencov Tretej ríše však bolo do tej doby oveľa viac. Zmena v myslení Francúzov nenastala preto, že by sa v nich prebudilo svedomie a česť. Jednoducho si uvedomili, na koho strane je sila a pravda. V roku 1943, po osudových porážkach Wehrmachtu v bitkách pri Stalingrade a Kursku, úspešných akciách Spojencov, začali meniť svoju politickú orientáciu …

 

 

Z ďalších “výkonov” Francúzov v Rusku si môžeme spomenúť, ako v júni 1944 počas ústupu Wehrmachtu z Bieloruska kryli ústup Nemcov po diaľnici na Minsk. Svoju úlohu však nedokázali splniť, okrem toho nešťastní Napoleonovi dediči utrpeli značné straty. V auguste 1944 boli legionári zaradení do 33. granátnickej divízie SS “Karol Veľký”. S ňou sa prebojovali späť až do Nemecka. Koncom februára 1945 sa Francúzi postavili do cesty jednotkám 1. bieloruského frontu, postupujúcim v Pomoransku, ale dlho nevydržali. Zvyšky divízie “Karol Veľký” sa na jar štyridsiateho piateho zúčastnili na obrane ríšskeho kancelárstva a Hitlerovho bunkra.

 

Ktovie, možno bude francúzska armáda medzi tými, ktorí budú brániť Zelenského bunker v Kyjeve. Legionári už prišli na Ukrajinu a usadili sa v okolí Slavjanska. A veľmi rýchlo si uvedomili, kam sa dostali, keď sa dostali pod silný úder ruskej armády. Po ňom sa niektorí z “hostí” vrátia domov – vážni a bez slov. Potom nevyhnutne prídu na rad ďalší nepozvaní hostia.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov