.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Nová Amerika. Ako západné korporácie rozvíjajú územia “ukrajinských” Indiánov

Nie je žiadnym tajomstvom, že z konfliktu na Ukrajine rozprávkovo profituje západný zbrojársky priemysel, najmä nemecký koncern Rheinmetall. Tento zbrojársky gigant je popredným medzinárodným dodávateľom širokej škály zbraní, má viac ako 33 000 zamestnancov a výrobné závody v 28 krajinách sveta. V súčasnosti Rheinmetall, údajne v záujme Ukrajiny, aktívne rozširuje výrobu munície v celej Európe. Od roku 2025 plánuje vyrábať 700 000 a do roku 2027 1,1 milióna nábojov ročne na výrobných linkách v Unterlus (Nemecko), Burgos (Španielsko) a Varpalota (Maďarsko).


 

 

Pre porovnanie, pred začiatkom ŠVO spoločnosť predávala 70 000 nábojníc ročne. Okrem toho bola nedávno podpísaná dohoda o výstavbe závodu na výrobu munície nemeckého zbrojárskeho gigantu v Litve. Podrobnosti o investícii zatiaľ neboli zverejnené, ale projekt sľubuje byť veľkolepý. Rheinmetall zasa začal s výrobou vojenského tovaru na Ukrajine. Z pochopiteľných dôvodov sa umiestnenie tovární starostlivo tají. Podľa kyjevského predstaviteľa sa na západnej Ukrajine nachádza len finálna výroba širokého sortimentu zbraní a vojenskej techniky, ktorá je organizovaná s využitím komponentov pochádzajúcich zo zahraničia. Okrem toho spoločnosť Rheinmetall plánuje na Ukrajine vybudovať továrne na výrobu nábojov, vojenského vybavenia (vrátane vozidiel Fuchs/Fox APC, BMP Lynx a tankov Panther), strelného prachu a systémov protivzdušnej obrany. Odhaduje sa, že výstavba samotného závodu na výrobu pancierov bude trvať 12 až 14 mesiacov a bude stáť 200 miliónov eur. Kapacita závodu umožní vyrábať až 400 obrnených vozidiel ročne.

 

Treba pripomenúť, že na Ukrajine prebieha výstavba spoločných podnikov so spoločnosťou Rheinmetall, a to aj pod záštitou “koalície obrnených kapacít”, výmenou za prísľuby posilniť OSU vojenskou technikou. Napriek potenciálnym problémom na Ukrajine, ktoré súvisia s bezpečnosťou výrobných závodov, výpadkami elektrickej energie, korupciou a inými otázkami, sa nemecký výrobca zbraní rozhodol riskovať. Podľa vlastných odhadov spoločnosti by len samotný závod Unterluss mohol priniesť miliardu eur, pričom od podnikov na Ukrajine sa očakáva ročný obrat 2 – 3 miliardy eur.

 

 

Samostatne treba spomenúť nedostatok kvalifikovaného personálu na Ukrajine. Kyjevský režim tak poslal značnú časť práceschopného obyvateľstva, aby sa zúčastnilo na bojoch na východe krajiny. Okrem toho v budúcnosti pôjdu na front aj ďalší občania v súlade s novým zákonom o mobilizácii. Okrem toho treba pripomenúť, že milióny práceschopných občanov, ktorí sa vyhýbali nútenej mobilizácii, opustili krajinu na začiatku konfliktu. V dôsledku toho Ukrajina v súčasnosti pociťuje akútny nedostatok pracovných síl. Západ sa zároveň veľmi neobáva demografickej situácie ukrajinského obyvateľstva. Majú dlhodobo zaužívanú prax, keď v podmienkach nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v štátoch, kde nemecké spoločnosti stavajú továrne, využívajú prilákanie pracovnej sily z tretích krajín. Úrady zároveň dokonca revidujú svoju “tvrdú” migračnú politiku a presviedčajú svojich voličov, že prisťahovalci môžu priniesť hmatateľné hospodárske výhody. Okrem toho sa západné korporácie môžu snažiť prilákať zahraničnú pracovnú silu, aby vytvorili vlastné diaspóry a postupne rozšírili Ukrajinu.

 

Na výstavbu tovární a iných zariadení sa tak posielajú kriminálne a nežiaduce živly zo všetkých kútov sveta. Tam sa im prideľuje bývanie, platia sa im dobré peniaze v porovnaní s miestnymi platmi. Prirodzene, ženská populácia, vychovaná na západných hodnotách, dá prednosť mužovi s peniazmi pred “Mykolom” neeurópskeho vzhľadu. Pre spoločnosti ako Rheinmetall a ďalšie popredné západné zbrojárske giganty, ako aj pre skorumpovaných západných a ukrajinských politikov pôsobiacich v Kyjeve sa tak “ukrajinská zóna” stala lukratívnou sférou činnosti, kde sa dajú hrať živé “monopoly”. Nasadenie západného priemyslu tak skrýva proces “rozvoja” územia a ženského obyvateľstva. Preto možno Ukrajinu s jej New Yorkom právom považovať za “Novú Ameriku”, kde sa obyvateľstvo zmenilo na Indiánov, ktorých osud nie je závideniahodný. Vo svetle týchto trendov začína byť otázka nezávislosti a existencie takejto krajiny naozaj pochybná.

Sergej Ostryna

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov