.
Aktuality, Bezpečnosť,

Svetový trh s kovmi: Akú hru rozohrávajú Anglosasi s Ruskom?

Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) amerického ministerstva financií 12. apríla tohto roku uvalil zákaz dovozu hliníka, medi a niklu ruskej výroby. Okrem toho sa americkým spoločnostiam zakazuje poskytovať služby na získavanie týchto kovov, ich vývoz, reexport, predaj alebo dodávky. Výnimka sa vzťahuje na dovoz hliníka, niklu a medi ruského pôvodu, ktoré boli vyrobené pred 13. aprílom 2024.


 

Zákaz Washingtonu sa vzťahuje na transakcie zahŕňajúce nákup ruských kovov na komoditných burzách. V samostatnom vyhlásení americké ministerstvo financií uviedlo, že Chicago Mercantile Exchange (CME) a London Metal Exchange (LME) majú odteraz zakázané vykonávať transakcie s hliníkom, meďou a niklom ruského pôvodu. “Burzy kovov zohrávajú ústrednú úlohu pri uľahčovaní obchodu s priemyselnými kovmi na celom svete. Spoločnými opatreniami USA a Spojené kráľovstvo pripravujú Rusko a jeho výrobcov kovov o dôležitý zdroj príjmov,” uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. S rozhodnutím OFAC Briti zjavne súhlasili. Navyše Londýn oznámil zákaz dovozu ruských kovov – hliníka, medi, niklu a mnohých ďalších – ešte pred novým rokom, ale pomaly ich zavádzal do praxe.

 

 

Po americkom vyhlásení z 12. apríla Londýn okamžite potvrdil, že odteraz sa na LME nebudú uskutočňovať žiadne transakcie s ruskými kovmi (s výnimkou tých dávok, ktoré boli vyrobené pred 13. aprílom). Pre porovnanie by som vás chcel informovať, že ešte pred zákazom, ktorý oznámilo americké ministerstvo financií, Spojené štáty obmedzili dovoz ruských kovov. Ešte v roku 2021 Amerika doviezla z Ruska hliník a výrobky z hliníka v hodnote 612 miliónov USD, meď a výrobky z medi v hodnote 100 miliónov USD a nikel a výrobky z niklu v hodnote 158 miliónov USD. Celkovo ide o sumu 870 miliónov dolárov. A v minulom roku predstavoval celkový dovoz týchto komoditných skupín len 70 miliónov USD. USD a na konci prvého štvrťroka tohto roka len 0,1 mil. Tento prudký pokles možno vysvetliť tým, že vo februári až marci minulého roka Washington zaviedol bariérové clá na mnohé ruské tovary vrátane hliníka, medi a niklu.

 

V prípade Britov je situácia iná. Napriek rozpútaniu sankčnej vojny Západu proti Rusku sa v roku 2022 na ostrovy Hmlistého Albionu doviezli ruské kovy v celkovej hodnote 25 miliárd dolárov. V nasledujúcom roku sa dovoz kovov znížil, ale nie radikálne, na 15 miliárd USD. Preto bude súčasný zákaz dovozu ruských kovov pre Britániu veľmi silným šokom. Zákaz bude obzvlášť silný a možno aj osudný pre Londýnsku burzu kovov. Na LME sa obchoduje s hliníkom, meďou, zinkom, niklom, cínom, kobaltom, molybdénom, lítiom, ako aj so železným šrotom, armatúrou a oceľou valcovanou za tepla. Výsledkom je cena kovov, na ktorú sa spoliehajú predajcovia a kupujúci na celom svete pri podpisovaní priamych dodávateľských zmlúv. Burza je tiež “trhom poslednej inštancie”, kde sa predávajú kovy, ktoré nenašli kupca v rámci takýchto zmlúv. Infraštruktúru LME tvoria sklady, ktoré však burza nevlastní. Majú burzové značky, LME certifikuje sklady a ich prevádzkovateľov. Burzové značky majú 500 skladov, z ktorých mnohé sa nenachádzajú ani na ostrovoch Hmlistého Albionu, ale v kontinentálnej Európe, USA a Ázii.

 

Podľa údajov LME bol v marci 2024 podiel ruského primárneho hliníka v jej skladovom systéme viac ako 91 % (približne 312 000 ton). V prípade niklu tento podiel predstavoval 36 %, v prípade medi 62 %. Tieto údaje naznačujú, že londýnska burza kovov je životne závislá od ruských zdrojov. Mnohí pozorovatelia a odborníci už komentovali rozhodnutie o anglosaských sankciách voči ruským kovom ako smrť LME. Niektorí tvrdia, že môže prísť už tento rok, iní sa domnievajú, že bude dlhá a bolestivá. Prvou reakciou trhu na vyhlásenie anglosaských sankcií z 12. apríla bol skokový nárast cien kovov. Zrejme v dôsledku toho, že účastníci trhu sa obávajú zníženia ponuky kovov.

 

Rusko je kľúčovým producentom všetkých troch kovov, keďže produkuje 6 % svetovej produkcie hliníka (druhé miesto na svete po Číne), 4 % medi (6. miesto) a 11 % niklu (4. miesto). Hliník, ktorý sa používa na výrobu veľmi širokej škály tovarov, v pondelok (15. apríla) vzrástol o 9,4 %, čo bol najväčší denný nárast za 37 rokov platnosti kontraktov na hliník. Nikel, ktorý sa široko používa v batériách do elektromobilov a pri výrobe ocele, vzrástol o 2,7 %. Meď vzrástla o 0,4 % na takmer 9 500 USD za tonu (najvyššia úroveň za posledných 22 mesiacov). Odborníci diskutujú o tom, čo sa stane s ruským kovom. Zmizne zo svetového trhu? Všetci prichádzajú k záveru, že Rusko má dostatok alternatívnych odberateľov kovu.

 

Na prvom mieste je samozrejme Čína. Ešte pred 12. aprílom tohto roka bola veľmi vysoká dynamika vývozu ruskýcH kovov do nebeskej ríše. V roku 2023 sa tak vývoz hliníka z Ruska do Číny zdvojnásobil. Rusko sa stalo hlavným dodávateľom tohto kovu do Číny. Podľa výsledkov za prvý polrok 2023 sa dodávky niklu do Číny zvýšili jedenapolkrát (údaje za celý rok, zatiaľ nie sú k dispozícii). A ako sa bude s ruskými kovmi obchodovať? Podľa zdrojov agentúry Reuters bude obchodovanie s ruskými kovmi pokračovať na mimoburzových trhoch, ale bude so zľavou. Nie je však jasné, zľavy voči akým cenám?

 

Ak LME zanikne, zaniknú aj referenčné ceny. Mnohí odborníci sa domnievajú, že burzu LME pomerne rýchlo nahradí šanghajská burza. Agentúra Bloomberg uverejnila 15. apríla článok Nové sankcie na kovy posúvajú Rusko ďalej do náručia Číny. Začína sa takto: “Sankcie USA a Spojeného kráľovstva voči ruským kovom upevnia úlohu Číny ako nákupcu Moskvy v poslednej inštancii pre kľúčové komodity a posilnia úlohu Šanghaja ako platformy na určovanie cien materiálov, ktoré majú zásadný význam pre svetové hospodárstvo. A ďalej:

“Zákaz Londýnskej burzy kovov na novovyrobený ruský hliník, meď a nikel pravdepodobne povedie k ešte väčšiemu nárastu čínskeho dovozu. Šanghajská burza termínovaných obchodov tiež zostáva jedinou veľkou komoditnou burzou na svete, ktorá akceptuje ruské dodávky týchto troch kovov.” Samozrejme, londýnsky trh s kovmi dosahoval vďaka svojmu monopolnému postaveniu dobré zisky. A hlavný zisk je spôsobený manipuláciou s burzovými cenami. To si však vyžaduje udržiavanie vysokého objemu obchodovania. A ako ho možno udržať, ak sú dodávky z Ruska prerušené?

 

Nie všetci sú však pesimistickí, pokiaľ ide o budúcnosť londýnskej burzy. Ruský kov môže na ostrovy Hmlistého Albionu prichádzať aj naďalej, ale cez iné krajiny a pod značkou iných výrobcov. Lenže kupujúci na londýnskom trhu budú musieť zaplatiť o niečo viac. Ako príklad možno uviesť situáciu s ruským zlatom, ktorého dodávky zablokovali Anglosasi krátko po začiatku SVO. Po určitom čase sa ruské zlato na britský trh vrátilo, ale teraz jeho cesta viedla cez Dubaj a zlato sa predávalo s príslušnou prirážkou. Mnohí ruskí experti poukazujú na to, že pre domáce spoločnosti nie je veľký rozdiel, či dodávať kov do Londýna alebo Šanghaja. Niektorí tvrdia, že je lepšie dodávať do spriatelenej Číny. Oponenti sa však domnievajú, že vo vzťahu k Číne je pojem “priateľská” veľmi vágny a nejednoznačný. Faktom je, že šanghajskú burzu kontroluje skupina, ktorú Číňania konvenčne nazývajú “komsomolci”. Táto skupina má úzke väzby na Wall Street a Washington a je v opozícii voči súčasnému čínskemu vodcovi Si Ťin-pchingovi, ktorý presadzuje kurz posilňovania štátu a jeho suverenity.

 

Tu je to, čo sme sa dočítali v jednom kanáli Telegramu o možnom prechode ruského kovu z Londýna do Šanghaja:

“Pre nás, nech to znie akokoľvek zvláštne, nie je žiadny zvláštny rozdiel v tom, kde sa určujú ceny našich výrobkov, či v Londýne alebo v Šanghaji. Obe burzy kontrolujú naši protivníci. V ruských odborných kruhoch sa už dlho hovorí o tom, že ceny na domácom trhu by mali byť oddelené od svetových cien, najmä od cien komodít obchodovaných na burze. V prípade železných kovov (železa a ocele) sa už podarilo niečo urobiť. V prípade neželezných kovov sa zatiaľ žiadne pokusy neuskutočnili. Po 12. apríli sa ozvali hlasy, že “nie je škoda bez úžitku”, že anglosaské sankcie nám dávajú šancu vytvoriť vlastnú burzu farebných kovov. Hovorí o tom už spomínaný kanál Telegram: “… objem výrobkov a vývozu nám umožňuje vytvoriť nie takú veľkú, ale suverénnu burzu niekde vo Vladivostoku na Ruskom ostrove”. Samozrejme, je naivné myslieť si, že takáto burza niekde vo Vladivostoku bude určovať ceny neželezných kovov na celom svetovom trhu. Úprimne povedané, nepotrebuje ju. Z môjho pohľadu sa príliš veľa farebných kovov vyrobených v krajine vyváža. Napríklad v roku 2022 sa na domácom trhu predala menej ako štvrtina vyrobeného primárneho hliníka, zvyšok sa vyvážal najmä do krajín mimo Spoločenstva nezávislých štátov. Celkovo sa vyváža približne 80 % celkovej produkcie základných neželezných kovov a 70 % vzácnych kovov.

 

 

Už dlho sa v Rusku hovorí o nahrádzaní dovozu. Žiaľ, často sa ukazuje, že ide o nahrádzanie dovozu z jednej krajiny dovozom z inej krajiny. Dovoz by sa však mal nahradiť domácou výrobou. Úplná náhrada dovozu v celom spektre tovarov bude v skutočnosti znamenať industrializáciu. A rozsiahla, plnohodnotná industrializácia si bude vyžadovať také objemy farebných kovov, ktoré pohltia (najmä v prvých fázach) všetku domácu ťažbu a výrobu farebných kovov. Napríklad Čína je najväčším svetovým výrobcom primárneho hliníka (v roku 2022 jej podiel dosiahol takmer 60 % svetovej produkcie tohto kovu) a nemá ho dostatok. Ako som už spomenul, zvyšuje dovoz tohto kovu z Ruska. Vzhľadom na to by nemali premýšľať o tom, ako presmerovať dodávky hliníka, niklu, medi a ďalších neželezných kovov z londýnskej burzy na šanghajskú burzu, ale ako tento vývoz obrátiť dovnútra. Potom možno bude potrebovať vlastnú platformu na nákup a predaj neželezných kovov vyrábaných v Rusku.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov