.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajinské vojská posilnia nemecké BVP Lynx a Marder, Selidovo už brániť nebudú

Prvý menovaný typ sa vyrába na Ukrajine a jeho nasadenie v boji bude najviac zaujímať susedné Maďarsko, nehovoriac už o USA. Šéf nemeckého koncernu Rheinmetall Armin Papperger potvrdil, že na Ukrajine bol spustený do prevádzky prvý z najmenej štyroch plánovaných závodov. Dodávať by mal moderné bojové vozidlá pechoty KF41 Lynx. Neskôr by mala byť spustená výroba tankov KF51 Panther a ukrajinské zdroje píšu aj o prevádzkach na výrobu munície a strelného prachu či opravárenských kapacitách pre BVP Marder a tanky Leopard. Aktuálne odhady hovoria o dodávke prvých 10 na Ukrajine vyrobených BVP KF41 Lynx do konca tohto roka.


 

Správa o začiatku výroby BVP KF41 Lynx na Ukrajine:

 

 

Jediným používateľom KF41 bolo doteraz Maďarsko, ktoré si postavilo závod na ich výrobu v meste Zalaegerszeg a objednalo prvých 218 kusov. Produkcia začala 12.1.2023. Okrem klasických BVP pôjde aj o vozidlá určené na prieskum, riadenie delostreleckej paľby, 120 mm samohybný mínomet, veliteľské vozidlá C2/C3, vozidlá pre výcvik vodičov a zdravotnícku evakuáciu. Neskôr dňa 15.12.2023 bola podpísaná zmluva na dodávku prototypu protilietadlového vozidla s vežou SkyRanger 30 na podvozku maďarského BVP. Aktuálne je KF41 Lynx vo finále súťaže o náhradu (na ukrajinskom bojisku úspešne nasadeného BVP Bradley, aj keď zdokumentované straty sú vyše 100 z 300 dodaných) v ozbrojených silách USA.

 

Lynx bol predstavený v roku 2016. Existuje v dvoch základných konfiguráciách: model KF31 s hmotnosťou do 38 ton je vybavený motorom s výkonom 755 koní, dosahuje rýchlosť až 65 km/h. Väčší variant KF41 môže vážiť až 50 ton, poháňa ho motor s výkonom 1 140 koní a je schopný dosiahnuť rýchlosť 70 km/h, dojazd 500 km. Posádka 3 ľudia (veliteľ, strelec, vodič), výsadok 8 ľudí.
Pancierovanie vyrobené z balistickej ocele s dvojitou výstužou trupu na zmiernenie škôd spôsobených výbuchom náloží obsahujúcich až 10 kg TNT. Dodatočné modulárne pancierovanie obsahuje kovové a keramické prvky, čo umožňuje odolať zásahom protipancierových striel z kanónov kalibru 25 mm na vzdialenosť 500 metrov. Vozidlo tiež ponúka možnosť integrovať systém aktívnej ochrany na boj proti protitankovým riadeným strelám a granátometom. Munícia je skladovaná oddelene od priestoru pre posádku. Usporiadanie vozidla ponúka dostatok vnútorného priestoru.

 

Maďarské Lynxy sú vyzbrojené vežou Lance, ktorá integruje automatický rýchlostrelný kanón Rheinmetall MK30-2/ABM 30mm so zásobou 200 kusov munície a guľomet kalibru 7,62 mm. Možná iná výzbroj. Kým budú ukrajinské vojská čakať na dodávky KF41 Lynx dostanú ďalších 20 starých nemeckých BVP Marder 1A3. Celkový počet doteraz dodaných BVP Marder by mal byť 140-200 kusov. Minimálne 19 z nich bolo zničených a 3 poškodené. Ďalších desať bolo po poškodených a opustených a 4 ukoristené Rusmi. Vo výzbroji samotného Nemecka je však ešte vyše 300 BVP Marder, ako aj vyše 300 BVP Puma.

 

BVP Marder 1A3:

 

Rusi ukoristili prvý Marder 1A3

 

Aktuálne prebiehajú aj dodávky 239 švédskych obrnených transportérov PBV 302, ktoré tiež môžu byť zaradené do kategórie BVP. Podobne ako v prípade Marderu je totiž ich hlavnou zbraňou automatický rýchlostrelný kanón kalibru 20 mm. Vlakové súpravy s týmito vozidlami prechádzali na východ aj cez stanice v Česku a na Slovensku. O vozidlách PBV 302 bol uverejnený samostatný článok.

 

 

 

Novinkou je na Ukrajine nasadenie slovinských obrnených transportérov 6×6 Valuk vo veliteľskej verzii CSV u 44. samostatnej mechanizovanej brigády:

 

Rusko doteraz nepodniklo na ukrajinskom bojisku strategickú vzdušnú útočnú operáciu, bez ohľadu na to, že vystrelilo enormný počet riadených striel s plochou dráhou letu, balistických rakiet a kamikadze dronov. To umožňuje výrobu a logistiku zbraní a munície pre ukrajinské vojská. Aktuálne sa zvyšujú ich dodávky, tento nárast však prichádza neskoro. Ruské vojská postupujú a aktuálne sa im podarilo dobyť Selidovo.

 

 

V článku zo dňa 30.3.2024 autor predpokladal postup ruských vojsk na líniu Selidovo – Pokrovsk. Proces bol urýchlený dobytím obce Očeretino, pravdepodobne bývalými bojovníkmi Wagnera, ktorá bola v ruských správach označovaná ako kvet. Naozaj je to miesto ako kvet, ktorý rastie na vyvýšenom mieste a svojimi lupeňami zakryl smery ďalšieho postupu ruských vojsk. Charkov bol na prvom mieste spomedzi kandidátov na ofenzívu, ktorá však nebola veľká, rozptýlila a zničila časť ukrajinských rezerv. Dnes môže byť užitočná v prípade potreby pomocného úderu do tyla ukrajinských vojsk brániacich sa v priestore strategického mesta Kupjansk.. Dňa 29.7.2024 bol zverejnený článok o dostavbe železničnej trate do Mariupoľa. Obrazne povedané, ukrajinské vojská sa mohli dostať do pozície boxera oveľa nižšej váhovej kategórie zatlačeného do roku ťažším súperom.

 

 

Vybehli z toho rohu o týždeň neskôr do Kurskej oblasti, navyše v mieste, kde štátna hranica vytvárala výstup v smere ruského územia… Nie je jasné, či o tom boli Rusi vopred informovaní. Aktuálne sa im podarilo dobyť späť asi polovicu územia, ktoré Ukrajinci obsadili za dva dni svojho postupu a podľa slov prezidenta Putina je tam obkľúčených 2000 ukrajinských vojakov.
Ak budú predstavovať cvičný cieľ pre severokórejské vojská, bude takmer isté, že sú to len prvé útvary KĽDR, ktoré majú získať bojové skúsenosti a odovzdať ich ďalším. Kým v marci bolo ľahké predvídať vývoj bojov, aktuálne Rusi držia pevne iniciatívu a útočia na šiestich dôležitých smeroch. Nie je úplne jasné čo sa bude diať ďalej, návrh vybudovať kruhovú obranu okolo miest Izjum a Pavlograd nemusí byť predčasný. Podľa západných médií žiadne ukrajinské straty, ľudské, materiálne alebo teritoriálne nie sú signifikantné. Ak sa Rusom neskôr podarí dobyť Pavlograd mala by Ukrajina zverejniť skutočnú výšku svojich strát a kapitulovať.

 

 

 

MK

*Ak sa Vám páčil tento článok, prosíme, zdieľajte ho,  je to dôležité. Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame, VK, X. Ďakujeme. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov