© RIA Novosti / Vitalij Ankov
Aktuality, História, Námorníctvo,

„Čierna smrť“: prečo sa ruskej námornej pechoty obávajú po celom svete

 


Rusko, 11. December 2020 (AM) – Čierne barety –  odveké tradície a najťažšie bojové misie, ktoré môžu títo bojovníci dosiahnuť. História tohto druhu vojsk siaha do roku 1705, keď Peter I. vydal dekrét o vytvorení prvého špecializovaného pluku námorných vojakov – bojovali na palube aj na súši. Odvtedy boli mariňáci poverení najnáročnejšími operáciami, a to nielen na pobreží.

Špeciálna pechota

Mariňáci sú dnes samostatnou vetvou pobrežných síl námorníctva. Tieto elitné jednotky sú zodpovedné za obranu námorných základní, dôležitých pobrežných zariadení, boj proti sabotérom a tiež strážia lode a plavidlá námorníctva na dlhých plavbách.

Ale ich hlavným poslaním je stále výsadok z lodí a zmocnenie sa nepriateľského pobrežia. Mariňáci tu vždy idú ako prví, na predvoj zvyšku vojsk. Najťažšie padá na bojovníkov výsadkových útočných práporov – vyčistiť predmostia, ničiť kľúčové nepriateľské ciele, ničiť palebné body, prerážať obranné opevnenie.

Mariňáci často pôsobia izolovane od hlavných síl a razia priechody pre ďalšie útočiace jednotky. Pre svoju všestrannosť sa im hovorí aj „vojaci troch živlov“. Všetci námorníci musia bez výnimky absolvovať potápačský a výsadkársky výcvik.

Špeciálne úlohy si tiež vyžadujú špeciálne vybavenie. Dnes má námorníctvo k dispozícii veľké obojživelné lode schopné priblížiť sa k pobrežiu. Napríklad najmodernejšie veľké vyloďovacie plavidlo „Ivan Gren“ môže vysadiť až 300 vojakov, viac ako desať tankov alebo 30 obrnených transportérov.

Ďalším prostriedkom na výsadok na breh je vznášadlo. Vyššou rýchlosťou ako veľké vyloďovacie plavidlá sú v prípade potreby pripravené vystúpiť na breh a vyslať jednotky hlboko na pobrežie.

„Čierna smrť“: prečo sa ruskí námorníci obávajú po celom svete
Malá obojživelná útočná loď na vzduchovom vankúši (MDKVP) „Mordovia“ na spoločných rusko-bieloruských cvičeniach „Štít Únie – 2015“ v Kaliningradskej oblasti © RIA Novosti / Igor Zarembo

Čierne bundy

Mariňáci hrali obrovskú úlohu v bojoch proti nemeckým fašistickým útočníkom počas Veľkej vlasteneckej vojny. Náhle a rýchle útoky z mora často úplne zničili plány nacistov a odsúdili ich na taktickú porážku. „Čierna smrť“, ako Nemci kvôli farbe uniforiem nazývali marińákov , desila nepriateľských vojakov. Boli zdokumentované prípady, keď muži Červeného námorníctva išli do útoku dokonca zranení a proti početnej prevahe nepriateľa.

Jedna z prvých efektívnych operácií námornej pechoty bola Grigorievské pristátie. V septembri 1941 pristálo z lodí na pobreží Čierneho mora v Odeskej oblasti takmer dvetisíc parašutistov. Do tejto doby sa nacisti (hlavne rumunské jednotky) priblížili k Odese, obkľúčili mesto a zablokovali všetky prístupy k nemu z mora. Transporty zo zásobami a strelivom utopilo pobrežné delostrelectvo, do Odeského prístavu sa strieľalo takmer priamou paľbou.

Velenie čiernomorskej flotily urgentne vypracovalo plán operácie vylodenia, ktoré malo pomôcť obrancom mesta. 22. septembra sovietske lode – niekoľko krížnikov a torpédoborcov – zakotvili štyri kilometre od pobrežia a zničili predtým identifikované nepriateľské palebné body.

Mariňáci nastúpili na malé člny a pod krytím lodných zbraní smerovali k pobrežiu. Zmocnili sa predmostia, presunuli sa k rumunskému opevneniu. Súčasne s obojživelným útokom v tyle nepriateľa pristál z lietadiel padákový výsadok, ktorý na istý čas odvrátil pozornosť nepriateľa.

Len za pár hodín mariňáci dobyli pozície ťažkého delostrelectva ostreľujúceho mesto. Mariňáci sa spojili s motorovými streleckými jednotkami a zahnali Nemcov späť desať kilometrov od Odesy. V bitke zabili viac ako dvetisíc nacistických vojakov a dôstojníkov a odniesli si trofeje – desiatky zbraní a mínometov, stovky ručných zbraní a obrnených vozidiel.

„Čierna smrť“: prečo sa ruskí námorníci obávajú po celom svete
Vojaci Červenej armády počas vyloďovacej operácie v Kerči © RIA Novosti / Alexander Brodsky

Boje v Arktíde

Na severných hraniciach ZSSR – v Nórsku a Fínsku – sústredilo Nemecko veľkú skupinu: asi 500 tisíc ľudí, stovky tankov a lietadiel, tisíce diel a mínometov. Horské -jagerské jednotky Wehrmachtu boli pripravené a vybavené oveľa lepšie ako sovietski vojaci.

Nacisti plánovali úplnú blokádu zálivu Kola, dobytie hlavnej základne severnej flotily v Poljarnom a potom Murmansk. Operácii „Blue Arctic Fox“ bola pridelená armáda „Nórsko“ – tri armádne a horské zbory a jeden a pol stovky pobrežných batérií.

Na jar 1942 boli Nemci len pár desiatok kilometrov od Murmanska, ktorý do tej doby získal zvláštny význam kvôli programu Lend-Lease. Na zastavenie postupu nepriateľa a nestratenie mesta bol potrebný urgentný preventívny úder. Murmanská útočná operácia sa začala v apríli. Vojská 14. armády a 12. námornej brigády mali poraziť nepriateľa v oblasti západnej Litsy a dostať sa až k hranici s Fínskom. Šesťtisíc mariňákov malo za úlohu prerušiť zásobovacie trasy nepriateľa a zničiť nemecké zoskupenia brániace pobrežie.

Obojživelné útočné sily pristáli tajne, bez delostreleckej prípravy, naraz v troch bodoch. Vďaka momentu prekvapenia boli pobrežné jednotky Wehrmachtu zneškodnené prakticky bez strát. Mariňáci obsadili predmostie a potom ho rozšírili do hĺbky 14 kilometrov, útokom zaujali niekoľko silných miest.

Nemci sa však čoskoro spamätali a vytiahli posily. Nasledovali ťažké boje. Mariňáci občas dokázali vydržať až desať útokov denne. Situáciu zhoršila prudká zmena počasia – začal padať silný dážď a potom sneženie, ktoré trvalo niekoľko dní. Medzi mariňákmi sa prejavili hromadné omrzliny.

„Čierna smrť“: prečo sa ruskí námorníci obávajú po celom svete
Vylodenie námornej pechoty v regióne Novorossijsk © RIA Novosti / Alexander Sokolenko

Nacisti to využili a zintenzívnili ofenzívu. Predmostie hrozilo úplnou elimináciou. Napriek tomu námorníci pomocou terénu situáciu vyrovnali. Zamkli jednotky Wehrmachtu do ohňových pascí kde Nemci utrpeli veľké straty, niekedy stratili celé jednotky.

Napriek zúfalému odporu sa predmostie pomaly topilo – sovietske stíhačky boli stlačené k moru. Začiatkom mája boli zvyšky jednotiek evakuované. Za dva týždne bojov v Severomorí stratili takmer 70 percent svojich vojakov a dôstojníkov. A hoci bola úloha dokončená iba čiastočne – väčšinou kvôli zlyhaniam 14. armády – Murmansk bol zachránený.

„Čierna smrť“: prečo sa ruskí námorníci obávajú po celom svete
Mariňáci bojujú v uliciach Sevastopola © RIA Novosti

Dva čečenské

Mariňáci sa uplatnili aj počas čečenských vojen. Keď Dudajevovci obsadili budovu Rady ministrov v Groznom – bola námorná pechota povolaná na získanie sídla teroristov. Mariňáci vošli do budovy v malých skupinách. Prudký boj na blízko s Dudajevcami pokračoval niekoľko dní. V tesných priestoroch strieľali takmer zblízka, často išli do osobného boja. Severomorci obsadili niekoľko poschodí a začali upratovať. Stojí za zmienku, že proti nim stáli nielen čečenskí bojovníci, ale aj vycvičení afganskí a arabskí žoldnieri.

Teroristi dobre poznali oblasť, boli dokonale zorientovaní vo vnútri budovy, používali skryté chodby a suterény. Niekoľkokrát podnikli protiútoky, ostreľovali guľometmi a granátometmi, ostreľovači pracovali na pozíciách námornej pechoty. Námorníci však neustúpili a po niekoľkých dňoch pozostalí militanti opustili budovu Rady ministrov.

Mariňáci zaútočili na prezidentský palác a vztýčili vlajku svätého Ondreja nad Dudajevovým sídlom, vyčistili vládnu štvrť a vykonali ďalšie strategicky dôležité operácie. Po zaujatí Grozného pôsobili vo Vedenskom, Šalinskom a Šatajskom regióne Čečenska.

V roku 1999 boli jednotky námorníctva opäť presunuté na Severný Kaukaz. Príslušníci severnej, tichomorskej, baltskej, čiernomorskej flotily a kaspickej flotily prešli dvoma kampaňami. Stovky hrdinsky zahynuli v bojoch so separatistami.
Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov