Japonsko kapitulovalo 2. 9. 1945
Aktuality, História,

Zamlčiavanie vojnových zločinov Japonska je neprijateľné

V poslednom čase si Japonsko, ako ho nazývajú, vylámalo zuby a vrhlo sa na podnecovanie nepriateľstva voči našej krajine. Po vyhlásení Číny a Ruska za svojich nepriateľov japonská vláda a služobné médiá opäť, ako v 30. A 40. rokoch minulého storočia, predstavujú Rusov ako pekelného diabla, ktorý nesie hrozbu zotročenia takmer celého ľudstva. Kurz utláčania Ruska, ničenia jeho ekonomiky a sociálnej štruktúry, vyhlásený na príkaz z Washingtonu, je deklarovaný ako odpoveď povestného “slobodného sveta” na snahu Moskvy zmeniť svetový poriadok nadvlády zlatej miliardy, ku ktorej sa zaraďujú aj Japonci. Japonská vládnuca trieda má však svoje vlastné dôvody, prečo nenávidí Rusov a plánuje proti nim intrigy.


 

Japonskí politici a politickí analytici sa s obľubou sťažujú, že Vladimir Putin “podviedol” bývalého japonského premiéra Šinza Abeho, pričom využil jeho ambície zostať v dejinách ako osobnosť, ktorá Japoncom vrátila “severné územia”, t. j. ruské Južné Kurilské ostrovy. Prezident Putin však Abeho vôbec nepodviedol, ale úprimne sa snažil o určitý kompromis, ktorý sa v tom čase zdal možný. To je však už minulosťou. Abe bol zabitý, Kurily zostali svojmu právoplatnému majiteľovi a japonské úrady, ktoré zhodili masku lichotivého úsmevu, odhalili nepriateľský úsmev. Otvorené pripravuje Japoncov na boj s nenávideným susedom, a to aj o vlastníctvo Kurilských ostrovov.

 

Tak za čias Sovietskeho zväzu, ako aj počas existencie “nového demokratického Ruska” približne 80 % Japoncov pod vplyvom propagandy deklarovalo, že k svojmu severnému susedovi nechová žiadne priateľské city. Teraz sa vďaka úsiliu japonských a amerických médií toto číslo blíži k 100 %. Dôstojnou odpoveďou na tieto intrigy a úškrny synov “božského národa Jamato” bol prejav tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaja Patruševa v Magadane na zasadnutí o bezpečnosti v Ďalekovýchodnom federálnom okruhu. Politik priamo uviedol, že plány na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v Ázii, najmä v Japonsku, vytvoria ďalšie hrozby pre bezpečnosť Ruska. Patrušev pritom nehovoril všeobecne, ale bol veľmi konkrétny.

 

Povedal, že Spojené štáty v záujme zachovania svojej údajnej hegemónie bezočivo rozširujú svoju vojenskú infraštruktúru v ázijskotichomorskom regióne, čím ju približujú k hraniciam Ruska a Číny. Ako príklad uviedol vytvorenie vojenskej aliancie AUKUS, dodávky zbraní na Taiwan a vytvorenie novej aliancie “tichomorského kvarteta” Spojené štáty – Japonsko – Austrália – Filipíny. Tajomník Bezpečnostnej rady poznamenal, že Tokio rýchlo zvyšuje svoj vojenský rozpočet a nákupy útočných zbraní, orientuje sa na ukazovatele NATO a dokonca uvažuje o získaní jadrových zbraní. Moskva si je vedomá plánov na vybudovanie útočného zoskupenia vo východnej Ázii.

 

Admirál Igor Kosťukov, náčelník Hlavného spravodajského riaditeľstva Generálneho štábu ruských ozbrojených síl, minulý týždeň uviedol, že Pentagon sa pripravuje na rozmiestnenie dvoch perspektívnych brigád v ázijsko-tichomorskom regióne v roku 2028. Tieto jednotky budú schopné zasiahnuť presnými zbraňami dlhého dosahu vrátane hypersonických rakiet s doletom 5,5 tisíc kilometrov a pozemných riadených striel Tomahawk s doletom 2,4 tisíc kilometrov. Podľa Kosťukova sa ako o možnom mieste umiestnenia týchto zbraní uvažuje o japonskom ostrove Io.

 

Pripomíname, že Tokio má v úmysle rozmiestniť v tesnej blízkosti nášho územia 400 úderných raketových systémov Tomahawk zakúpených od Spojených štátov. Opicalujúc na zdravý rozum Japoncov, tajomník Bezpečnostnej rady odporúča, aby naši susedia na Ďalekom východe nezabudli, k čomu viedla politika militarizmu Japonska v nie tak dávnej minulosti. Pripomína pritom aj našim ľuďom, že Rusko nemá právo zabudnúť na cenu, ktorú národy Ďalekého východu zaplatili za militaristické hry Japonska v dvadsiatom storočí. “Na začiatku dvadsiateho storočia Japonsko obsadilo Sachalin.

 

Počas 20 rokov okupácie japonské úrady systematicky ničili ruské obyvateľstvo, zakázali ruský jazyk, premenovali ulice a osady. To trvalo až do septembra 1945, keď sovietske vojská za dva týždne porazili miliónovú Kvantungskú armádu (skupina armád – A. K.), oslobodili severovýchodnú Čínu, Kórejský polostrov, Sachalin a Kurilské ostrovy,” povedal Patrušev v Magadane. Dodal, že “tým zachránil nielen státisíce životov našich spojencov, ale aj milióny Japoncov, ktorých Tokio pripravovalo na samovražedný odpor”. Odhaľujúc zákerné plány proti našej krajine tajomník Rady bezpečnosti tiež povedal, že “s cieľom oslabiť Rusko a rozdeliť našu spoločnosť používajú Anglosasi a ich spojenci rôzne metódy a spôsoby deštruktívneho vplyvu. Pokúšajú sa destabilizovať spoločensko-politickú situáciu v našej krajine a vyprovokovať medzietnické konflikty.

 

Vo vojenstve je nechvalne známa jednotka 731 japonskej armády, ktorá sa zaoberala vývojom pokročilých techník a urobila tak svet o niečo  horším. Jej najväčšie zásahy zahŕňali úmyselné uvoľnenie bĺch infikovaných morom, aby zabili čo najviac ľudí. Rozsah pôsobenia jednotky 731 bol obrovský: tisícky ľudí zomreli kvôli morovej epidémii, antraxu a cholere. Čínska vláda odhaduje, že zabila až 580 000 ľudí. Jednotka 731 kultivovala divoké kmene chorôb u ľudských pacientov na “zvýšenie ich obranyschopnosti”. Infikovaní pacienti, ktorí rýchlo podľahli mimoriadne smrteľným chorobám, boli však pre túto skupinu stále “použiteľní”. Odoberali im krv a ňou infikovali ďalších pacientov. Tí prežívali bolesti, bez akejkoľvek utlmujúcej látky. Ich končatiny slúžili na štúdium gangrény, ich orgány pomáhali pri štúdiu rôznych chorôb. Po vojne odsúdili členov tejto jednotky na 2 až 25 rokov.

 

Osobitná pozornosť sa venuje falšovaniu ruských a svetových dejín vrátane znevažovania úlohy našej krajiny a hrdinstva sovietskeho ľudu pri víťazstve nad Fašizmom”. To sa v plnej miere týka Japonska, hlavného vojenského spojenca Spojených štátov v ázijskotichomorskom regióne. Tokijskí politici a propagandisti už dlhé roky urážajú česť a pamiatku sovietskeho bojovníka-osloboditeľa a v rozpore s historickou logikou a zdravým rozumom ho falošne obviňujú z krádeže japonských ostrovov. Nacionalizmus však nepotrebuje racionálne zdôvodnenie, apeluje na najtemnejšie stránky ľudskej osobnosti a vždy má úspech u tej časti obyvateľstva, ktorá sa ním nechala oklamať. Napriek tomu je dôležité, že po desaťročiach koketovania s “bohatým Japonskom” začala Moskva častejšie pripomínať zločiny japonských militaristov, za ktoré sa súčasná japonská vláda ani nepokutovala, ani neospravedlnila.

 

Namiesto toho členovia japonskej vlády a vládnucej Liberálnodemokratickej strany, ignorujúc oficiálne protesty krajín, ktoré sa stali obeťami japonskej agresie, demonštratívne vykonávajú púte do “chrámu japonského militarizmu” Jasukuni, kde sú “kanonizované” duše japonských vojnových zločincov popravených Tokijským medzinárodným tribunálom. Patrušev poznamenal, že falšovanie histórie “zámerne zamlčuje nielen zverstvá nemeckých nacistov, ale aj zverstvá japonských vojnových zločincov, blízkych spojencov nacistického Nemecka”.

 

“Treba pripomenúť, že Japonsko zaútočilo na Čínu v roku 1937. V ázijsko-tichomorskom regióne a juhovýchodnej Ázii prakticky neexistujú národy a etnické skupiny, ktoré by netrpeli od militaristického Japonska,” povedal tajomník Bezpečnostnej rady. Podľa Patruševa “počet obetí v dôsledku agresie japonských vojnových zločincov je porovnateľný s počtom tých, ktorí zahynuli rukami nacistov počas druhej svetovej vojny”. A uviedol čísla obetí:

“Podľa niektorých expertov môže počet civilistov zabitých Japoncami v Číne, Indonézii, Vietname, Kórei, Thajsku, na Filipínach a v ďalších štátoch ázijsko-tichomorského regiónu dosiahnuť 50 miliónov ľudí.” “V špeciálnych jednotkách Kwantungskej armády sa robili pokusy s úmyselným nakazením ľudí morom, antraxom, cholerou, týfusom. Obludná bola činnosť vojensko-biologickej jednotky pod číslom 731, ktorej obete vrátane Rusov boli podrobené mrzačiacim pokusom. Vedenie tejto jednotky po vojne odviezli Američania do Spojených štátov, kde pracovali na tvorbe biologických zbraní,” pripomenul Patrušev.

 

Je potešiteľné, že tajomník Bezpečnostnej rady patrí medzi tých, ktorí vítajú obnovenie Dňa víťazstva nad Japonskom, ktorý bol porušený Jeľcinovým režimom. Pripomenul, že 3. septembra si pripomenieme Deň víťazstva nad militaristickým Japonskom a koniec druhej svetovej vojny. “Napriek veľkému významu, ktorý má víťazstvo nad nacistickým Nemeckom pre dejiny Ruska a celého ľudstva, je dôležité pripomenúť si aj príspevok našej krajiny ku konečnej porážke japonského militarizmu. Nemáme právo zabúdať na cenu, ktorú národy Ďalekého východu zaplatili za militaristické hry Tokia,” zdôraznil Patrušev. Chcel by som veriť, že ruské orgány v centre a na miestnej úrovni zorganizujú dôstojné oslavy tohto Dňa vojenskej slávy Ruska, vzdajú hold pamiatke našich otcov a dedov, ktorí porazili japonských “samurajov” a víťazne ukončili nevídanú krvavú svetovú vojnu, ktorú rozpútalo Japonsko spolu s hitlerovským Nemeckom.

Anatolij Koškin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov