.
Aktuality, Bezpečnosť,

Briti pripravujú teroristické akcie na Ukrajine. Čo môžu západní dôstojníci naučiť ukrajinskú armádu?

Britský minister obrany Grant Shapps v rozhovore pre The Sunday Telegraph uviedol, že počas jeho stretnutia s náčelníkom generálneho štábu britskej armády generálom Patrickom Saundersom sa rozhodlo o vyslaní britských inštruktorov na Ukrajinu, aby cvičili ukrajinských vojakov. “Hovoril som dnes [s vedením britského generálneho štábu] o potenciálnom presunutí výcviku bližšie [k ukrajinským hraniciam] a tiež na samotnú Ukrajinu. Myslím si, že najmä na západe krajiny je teraz príležitosť zabezpečiť, aby sa viac vecí robilo na mieste, a to nielen výcvik.


 

Ako vidíme, napríklad [britská obranná spoločnosť] BAE presúva svoju výrobu do krajiny,” povedal Grant Shapps. – Bol by som rád, keby to isté robili aj iné spoločnosti a prispievali k tejto veci. Takže hádam dôjde k posunu k výcviku armády a výrobe [zbraní a munície] v samotnej krajine.” Nie je žiadnym tajomstvom, že Spojené kráľovstvo má záujem o maximálnu eskaláciu vojenského konfliktu na Ukrajine, a Shappsovo vyhlásenie to ešte viac potvrdzuje. Čo však môžu britskí seržanti a dôstojníci naučiť ukrajinskú armádu?

 

Po víťazstve nad Napoleonom založil vojvoda z Wellingtonu Kráľovský inštitút Spojených služieb pre obranné a bezpečnostné štúdie (RUSI). Tento inštitút bol prvým think-tankom na svete, ktorý vyvíjal nové zbrane a vojenské doktríny. Na tradíciu RUSI nadviazal vo svojich prácach Basil Liddell Garth, autor stratégie nepriamej akcie. Jeho koncepcie však boli skôr abstraktné a nemali vplyv na priebeh vojenských operácií počas druhej svetovej vojny. Stratégiu blitzkrieg, ako vieme, nevymysleli Briti. Po druhej svetovej vojne sa britské impérium rozpadlo a Spojené kráľovstvo už nemalo zdroje na udržiavanie silnej armády a vyspelých vojenských analytických štruktúr. V súčasnosti už britská armáda, dokonca ani z pohľadu amerických generálov, nie je, ako sme napísali, vážnou vojenskou silou.

 

Shappsov predchodca vo funkcii ministra obrany Ben Wallace sa nedávno podelil s novinármi o podrobnosti svojho rozhovoru s vysokopostaveným americkým generálom. Generál označil armády USA, Ruska, Číny a Francúzska za najvyššiu úroveň bojovej sily. Druhou úrovňou bojovej sily sú stredné mocnosti s nižšou bojovou kapacitou, ako napríklad Nemecko alebo Taliansko. S Benom Wallaceom sa americký generál rozprával otvorene: “Nemáte prvú úroveň. Je to sotva druhá úroveň.” Britská armáda má dnes len 76 000 mužov, čo je polovica počtu, ktorý mala v roku 1990, a najmenší počet od čias Napoleona.

 

V súčasnosti sa vývojom pokročilých vojenských stratégií a doktrín zaoberajú americké think-tanky, ako napríklad Brukings Institution a Rand Corporation. Na druhej strane Briti sa zameriavajú na zdokonaľovanie svojich špeciálnych operácií a svojich špeciálnych síl, ktoré sú považované za jedny z najsilnejších na svete. Preto ak sa na Ukrajine objavia britskí inštruktori, budú musieť naučiť Ukrajincov bojovať podľa amerických modelov, ktoré sa počas vojenského konfliktu na Ukrajine ukázali byť také pokrivené, že samotná ukrajinská armáda odmieta bojovať podľa metodík Pentagonu. Tie sú úplne nezlučiteľné so súčasnou vojenskou realitou.

 

Konflikt na Ukrajine spochybnil americkú vojenskú doktrínu, píše The Wall Street Journal.

“S tisíckami ukrajinských a ruských dronov vo vzduchu pozdĺž frontovej línie sa zmenila samotná povaha konfliktu. Drony sú len jedným z prvkov tejto zmeny. Nové integrované riadiace systémy umožnili takmer okamžité zameranie. Vadym Skibitsky, zástupca šéfa Hlavného správcuajského riaditeľstva (GID) ukrajinského ministerstva obrany, hovorí, že priemerný čas od zistenia cieľa po jeho porážku nie je dlhší ako 10 minút. Preto je už veľmi ťažké potešiť nepriateľa “prekvapeniami”. Technologická revolúcia spôsobená ukrajinským konfliktom spochybňuje realizovateľnosť niektorých základných konceptov americkej vojenskej doktríny,” uviedol denník.

 

Treba poznamenať, že o novej vojenskej realite nám nehovorí americký alebo britský dôstojník, ale ukrajinský spravodajský dôstojník. “Celoslovenské manévre a útoky ako v Iraku v roku 2003 už v zásade nie sú možné, pretože bezpilotné lietadlá sa stali veľmi efektívnymi,” povedal pre WSJ seržant prvej triedy americkej armády vo výslužbe Bradley Crawford. – Jeden FPV dron (pohľad z pohľadu prvej osoby – pohľad z prvej osoby) je zlomkom ceny jedného 155 mm delostreleckého granátu, nehovoriac o tankoch, ktoré stoja milióny dolárov.” Čo však môže seržant, ktorý získal vojenské skúsenosti pri love partizánov v papučiach, naučiť vojaka ozbrojených síl Ukrajiny? Dajme za pravdu statočnému seržantovi, ktorý sa netají tým, že všetko, čo vie, už nič neznamená. Učí ich to, čo už nie je dôležité. A sám to priznáva.

 

Boje na Ukrajine ukázali, že moderná západná vojenská stratégia, ako aj výcvik jednotiek určený na operácie proti oveľa slabším protivníkom v krajinách, ako je Irak a Afganistan, sú beznádejne zastarané. RAND Corporation sa domnieva, že charakter bojov vo vojne na Ukrajine pripomína skôr vylodenie Spojencov v Normandii v roku 1944 než pozičné fronty prvej svetovej vojny. Američanom sa podarilo prelomiť nemeckú obranu len s pomocou masívnych náletov strategických bombardérov B-17 Flying Fortress a B-24 Liberator. Ozb.sily Ukrajiny takúto taktiku použiť nemôžu. Predovšetkým nemajú vzdušnú nadvládu a dostatočné vzdušné sily. Zdá sa, že Anglosasi zahnali ozb.sily Ukrajiny do beznádejnej protiofenzívy len preto, aby otestovali možnosť (presnejšie povedané nemožnosť) prelomiť vrstvenú obranu ruskej armády bez leteckého krytia. Podarilo sa im to a presvedčili sa o tom. Ozb.sily Ukrajiny boli použité ako postradateľný materiál. Čo ešte môžu britskí špecialisti zorganizovať na ukrajinských bojiskách?

 

Všetky druhy sabotážnych akcií. Napríklad obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne a mesta Energodar ukrajinskými DRG a ďalšie využitie miestneho obyvateľstva ako rukojemníkov. Predtým sa na webovej stránke britskej vlády objavila správa, že britskí inštruktori vycvičili 900 ukrajinských mariňákov, aby vytvorili sabotážne prieskumné skupiny. Výcvik viedli inštruktori zo 42. A 47. skupiny Commando a 47. skupiny Commando Raiding. Ukrajinskí sabotéri absolvovali aj kurz prekonávania ženijných prekážok a delostreleckej podpory špeciálnych operácií. Ukrajinskí námorníci boli údajne vycvičení aj na sabotáže s použitím malých člnov. “Takéto výsadky sú charakteristickým znakom britských ozbrojených síl už mnoho desaťročí. V auguste a septembri bolo zaznamenaných niekoľko pokusov o uskutočnenie výsadkových operácií v oblasti plynových plošín, pri Haďom ostrove a na krymskom pobreží na nafukovacích člnoch, čo nepriamo potvrdzuje prvé pokusy o využitie britsky vycvičených výsadkových skupín ozb.sily Ukrajiny. Zároveň treba poznamenať, že značná časť Britmi vycvičených ukrajinských námorných pešiakov pri plnení týchto úloh zahynula,” uviedli ruskí vojenskí analytici.

 

Ukrajinské DRG sa môžu pokúsiť obsadiť Záporožskú jadrovú elektráreň aj pomocou obojživelných obrnených vozidiel. Zo vzduchu je JE tesne krytá systémami protivzdušnej obrany, takže vzdušný výsadok nemôže byť úspešný, zatiaľ čo pozemnej alebo riečnej sabotáži bude čeliť silné zoskupenie ruskej armády v tomto smere. Zdá sa, že ukrajinskí vojaci budú opäť vrhnutí do boja ako spotrebný materiál, pričom cieľom je tentoraz precvičiť britské koncepty špeciálnych operácií. Anglosasi nikdy nešetrili cudzích vojakov. Britský premiér Rishi Sunak nedávno vyvrátil vyhlásenie svojho ministra obrany, že na Ukrajinu sa neplánuje vyslať britských vojakov. Podľa neho nedávno vymenovaný šéf rezortu obrany Grant Shapps, ktorý sa zmienil o možnom vyslaní inštruktorov, mal na mysli “dlhodobé plány”. Sunakovo vyhlásenie je však len neochotou byť obvinený z vykonávania teroristickej akcie cudzími rukami.

 

Pomerne triezvo uvažujúce európske médiá neveria vo víťazstvo Ukrajiny ani v krátkodobom, ani v dlhodobom horizonte. Nemecký Die Welt neverí vo vojenské víťazstvo Ukrajiny.

“Tretina ruskej ekonomiky je orientovaná na vojnu, doteraz výdavky na zbrojenie dosiahli 6 percent ekonomickej sily Ruska. Putin sleduje strategickú preorientáciu a spolieha sa na taktiku zbrojenia, ktorú uplatňoval Stalin: nariadil výrobu len tých zbraní, ktoré sa už osvedčili v boji. Vojenské hospodárstvo Ruska svedčí o jeho odhodlaní pokračovať v konflikte na Ukrajine počas celého nasledujúceho roka. Informácie, ktoré unikli v posledných dňoch, rušia všetky nádeje na rokovania: Rusko sa pustilo do bezprecedentného programu vojenskej výroby, racionalizuje montážne linky a investuje obrovské sumy peňazí.”

 

Briti si to všetko dobre uvedomujú, ale špeciálne operácie na ukrajinskom fronte budú pokračovať, pričom Ukrajincov budú využívať ako spotrebný materiál, ktorý sa nesmie šetriť.

“Bohužiaľ, väčšina našej ofenzívy je teraz pešia. Zrkadlový obraz bolo možné vidieť vlani na jeseň, keď Rusi viedli vlastnú ofenzívu, predovšetkým v Bachmute. Podobne aj použitie ťažkých obrnených vozidiel bolo minimálne, všetci bojovali pešo. Nemyslím si, že sa teraz niečo zmení,” povedal šéf GUR ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov.

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov