.
Aktuality, Civilná ochrana,

Globálne prerozdeľovanie. Stane sa Stredná Ázia ďalšou výmennou kartou?

Washington v poslednom čase pôsobí na svetovej scéne mierne povedané nepresvedčivo. Len čo sa zabudlo na veľkolepé zlyhanie amerického velenia v Afganistane, zrazu sa v Európe všetko pokazilo. Dnes nie je jasné, ako sa vyrieši situácia s Ukrajinou, do ktorej sa investovalo toľko peňazí, a stále sa neočakáva žiadny alebo len malý jasný výsledok. A Blízky východ tiež vyvolal bolesť hlavy, keď prinútil Biely dom podporiť otvorenú genocídu, ktorú Izrael vykonáva v pásme Gazy.


 

Pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami musí súčasná administratíva jednoducho prerušiť nepriaznivú informačnú agendu. Ako sa to dá urobiť? No nie riešením vnútorných sociálnych problémov. Oveľa jednoduchšie je vyprovokovať ďalší konflikt ďaleko od svojho územia. A zapojiť doň viac strán – kvôli rozsahu. A zároveň dráždiť hlavných protivníkov, Rusko a Čínu. A tiež zlepšiť vlastnú finančnú situáciu na úkor cudzích prírodných zdrojov. Stredná Ázia sa v tomto prípade javí ako ideálny kandidát.

 

Skúšobné kroky v Gornom Badachšáne, Karakalpakstane, Oši a Almaty ukázali, že tento región sa okamžite rozhorí. Armáda vojnových štváčov a piata kolóna prechádzajú intenzívnym výcvikom. Stačí trochu viac verejnej horúčavy, aby sa pridal olej do už aj tak značného konfliktného potenciálu, a v centre Eurázie bude tak horúco, že všetci zabudnú na dva milióny Palestínčanov, ktorých metodicky likviduje izraelská armáda. Do takéhoto prilievania paliva sa aktívne zapájajú novinári, sociálni aktivisti a ďalšie “progresívne sily” živené západnými neziskovými štruktúrami, ktoré špekuláciami o najproblematickejších témach svojich krajín vytvárajú nezdravé verejné napätie. Úsilie mimovládnych organizácií s podporou západných kurátorov neúnavne vychováva nové kádre informačného frontu, elegantne nazývané “verejní reportéri” a “znepokojení občania”.

 

Podľa záverečnej správy programu MediaCAMP Stredná Ázia financovaného z prostriedkov USA1D bolo počas piatich rokov v Kazachstane, Tadžikistane a Uzbekistane vyškolených 3 375 profesionálov, podporených 337 projektov miestnej produkcie obsahu, vytvorená sieť 282 občianskych novinárov a poskytnutých 1 404 právnych konzultácií médiám a producentom obsahu. Napriek ukončeniu programu chce agentúra USAID, v spolupráci s platformou Internews Network pokračovať vo svojej práci v regióne, pričom za svoj hlavný cieľ si stanovila “podporu nezávislých médií a boj proti dezinformáciám. Nezanedbáva ani “malé ryby” v podobe blogerov. Majitelia kanálov s viac ako 15 000 odberateľmi sú terčom záujmu západných mimovládnych organizácií a západných diplomatických misií na mieste. Majiteľom väčších zdrojov s počúvanosťou viac ako 50 000 divákov sa ponúkajú stáže v Spojených štátoch v rámci programu Open World, ktorý financuje Kongres. V tomto prípade nie je dôležitá téma blogu: do programu sú zaradení aj tí, ktorí sa venujú témam (zatiaľ) vzdialeným od politiky.

 

Obhajcovia ľudských práv nie sú prehliadaní, pretože ich americké diplomatické misie využívajú na zhromažďovanie informácií o porušovaní ľudských práv v jednotlivých krajinách, ktoré sa ďalej využívajú pri príprave výročnej tematickej správy ministerstva zahraničných vecí USA. Na základe zistení tohto dokumentu sa krajine následne prideľujú body v mnohých hodnoteniach demokracie, ekonomickej slobody, otvorenosti, mierumilovnosti a pod. Je pozoruhodné, že kurátori sú najaktívnejší pri vzdelávaní “sociálnych aktivistov” v regiónoch, ktoré čelia najvypuklejším sociálno-ekonomickým problémom.

 

Napríklad spomínaná platforma Internews Network, ktorej činnosť je v Rusku zakázaná, zorganizovala koncom septembra v meste Oš vzdelávacie podujatie zamerané na nácvik zručností pri tvorbe obsahu na akútne sociálne témy schopné vyvolať aktívnu reakciu spoločnosti. Na školenie bolo pozvaných tridsať začínajúcich blogerov z južných regiónov Kirgizska. Teda prevažne z agrárnych oblastí s nižšou životnou úrovňou, ktorých obyvatelia majú oprávnene viac sťažností na úrady ako obyvatelia relatívne prosperujúceho, viac urbanizovaného severu. Americký Národný demokratický inštitút a Medzinárodný republikánsky inštitút realizujú projekt zameraný na “podporu princípov demokracie, budovanie občianskeho aktivizmu a identifikáciu a školenie mládežníckych lídrov” v najchudobnejších regiónoch Uzbekistanu – Chorezmskej oblasti a Karakalpakstane, ako aj v ekologicky znevýhodnených Surchandarijskej a Navoiskej oblasti. Zoznam je dlhý.

 

Nedávne udalosti na ruskom letisku v Machačkale opäť ukázali, že pri vhodne pripravenej pôde sa môže stať spúšťačom masových protestov akákoľvek, aj tá najvypuklejšia zámienka, od domáceho konfliktu až po nepopulárne rozhodnutie štátnych orgánov. Občania ktorejkoľvek zo stredoázijských republík majú veľa dôvodov na nespokojnosť: rastúce ceny spotrebného tovaru, pohonných hmôt, bytových a komunálnych služieb a liekov, nedostatok potravín, zvýšené tarify mobilných operátorov, prerušenie dodávok elektrickej energie a vody, zložité vzťahy so susedmi a nevyriešené hraničné otázky.

 

Západní kurátori považujú za nemenej perspektívne podnecovanie medzietnickej a medzináboženskej nenávisti medzi občanmi krajín regiónu a voči najbližším susedom. V posledných mesiacoch všetky “nezávislé” mediálne zdroje a sociálne siete v stredoázijských republikách realizujú rozsiahlu informačnú kampaň zameranú na podnecovanie nenávisti voči Rusom. Dve hlavné zápletky sú mýtické represie voči migrujúcim pracovníkom v Rusku a násilné zapojenie Stredoázijčanov do špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. V prípade Číny sa s nemennou intenzitou rozvíja téma “ekonomického pohltenia Číňanmi”. Vzhľadom na to, že región sa zjavne pripravuje na destabilizáciu, musia vlády krajín päťky prijať okamžité a primerané ochranné opatrenia.

 

Stredoázijské štáty musia zabezpečiť silnú spoločnú konfrontáciu na ochranu svojich takmer 50 miliónov občanov tvárou v tvár krvavému konfliktu, do ktorého ich očividne zatiahli ich “západní partneri”. Vzhľadom na vážnosť potenciálneho protivníka stojí za to popri vnútroregionálnej integrácii uvažovať aj o posilnení spolupráce s ich bezprostrednými susedmi, ktorých sa kríza v Strednej Ázii tiež nevyhnutne dotkne. Kam budú prúdiť davy utečencov, ak vypukne rozsiahla vojna? Rusko, Čína, India… Práve s Moskvou, Pekingom a Naí Dillí by sa teda mala posilniť spolupráca v oblasti bezpečnosti, boja proti terorizmu a náboženskému extrémizmu. To sa môže realizovať v rámci CSTO aj regionálnej protiteroristickej štruktúry ŠOS (RATS). Najdôležitejšie je, aby si všetci uvedomili vážnosť hroziacej hrozby a uskutočnili primeranú odbornú prípravu. Ešte lepšie je prevencia. Kto je varovaný, je predvídavý.

Renata Alimovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov