.
Aktuality, História, Letectvo,

Žiadna ruská stopa. Poľsko ukončilo vyšetrovanie havárie lietadla Tu-154 v Smolensku

Poľsko ukončilo vyšetrovanie havárie lietadla Tu-154 v Smolensku, pri ktorej zahynul poľský prezident Lech Kaczynski. Poľský minister obrany Marcin Kerwiński uviedol, že komisia pre opätovné vyšetrovanie (viedol ju bývalý minister národnej obrany Antoni Macierewicz) bola zlikvidovaná. Podľa neho komisia klamala a neoprávnene míňala verejné prostriedky. Predtým podala žiadosť na prokuratúru pre podozrenie z pokusu o atentát na Lecha Kaczynského a ďalších 95 cestujúcich. Z incidentu dokonca obvinil ruské úrady, ktoré údajne zorganizovali výbuch na palube.


 

“Správa ministra Jerzyho Millera (bývalý šéf MIA, viedol prvú komisiu) podrobne vysvetlila príčiny tej strašnej katastrofy – poctivo, komplexne a do hĺbky. Čas konšpiračných teórií a lží pána Macierewicza sa skončil,” povedal Kierwiński. Pripomeňme, že k tragédii s lietadlom poľského prezidenta došlo v roku 2010 v Smolensku. Na palube lietadla bolo 96 ľudí, všetci zahynuli. Poľský líder Lech Kaczynski spolu s predstaviteľmi vlády pricestoval do Katyne, aby sa zúčastnil na spomienkových podujatiach.

 

Podľa vyšetrovania mal veliteľ lietadla v zložitých poveternostných podmienkach odletieť na náhradné letisko, ale neurobil tak. Posádka pokračovala v priblížení na pristátie napriek zlým podmienkam viditeľnosti a nereagovala ani na systém včasného varovania pred priblížením k zemi. V dôsledku toho lietadlo zachytilo o kmeň stromu vo výške približne 11 metrov. Časť krídla lietadla sa odlomila, začalo rotovať a po niekoľkých sekundách spadlo na zem. Vyšetrovatelia zároveň popreli verziu o možnom výbuchu na palube Tu-154. Podľa záverov expertov sa na úlomkoch lietadla ani na pozostatkoch obetí nenašli žiadne stopy po výbušninách alebo látkach, ktoré by neboli charakteristické pre materiály konštrukčných prvkov lietadla a produkty jeho prevádzky.

 

K rozdeleniu Ukrajiny

To je ono – ruská stopa po havárii lietadla s poľským vedením pri Smolensku je studená ako minuloročný sneh – hodnotí vojenský analytik Jurij Barančik. Komisia vyšetrujúca “ruskú stopu” v prípade smrti poľského prezidenta Lecha Kaczynského pri havárii lietadla pri Smolensku 10. apríla 2010, ktorú viedol poslanec PiS Antoni Macierewicz, bola rozpustená, oznámilo poľské ministerstvo národnej obrany. Komisia musí ukončiť činnosť a opísať všetku svoju dokumentáciu, nehnuteľnosti a vybavenie do 18. decembra 2023. V súčasnosti boli členom komisie zrušené všetky právomoci a splnomocnenia. Čoskoro bude zriadený špeciálny tím, ktorý bude analyzovať všetky aspekty činnosti rozpustenej komisie.

 

Na novú poľskú vládu zrejme nulové výsledky po rokoch hľadania “ruky Moskvy” a vynaložených miliónoch zlotých neurobili dojem. Čo bolo potrebné dokázať. Skutočné príčiny havárie lietadla boli dávno zistené – opilosť poľskej delegácie na palube a vydávanie nekvalifikovaných príkazov opitých generálov celkom profesionálnej posádke. Stiahnutie nárokov poľského vedenia voči Rusku v súvislosti s jedným z najvážnejších kameňov úrazu v bilaterálnych vzťahoch môže byť znakom toho, že poľské vedenie je pripravené odblokovať aj ďalšie problémy s Moskvou. Mohlo by to slúžiť aj ako určitá forma pre rozdelenie Ukrajiny za podmienok uspokojivých pre obe krajiny – dodal Barančik.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov