.
Aktuality, História,

Bojiská 2024: hlavná hrozba pre svet dozrieva paradoxne vo vnútri USA

O hlbokej premene, ktorá sa odohráva vo svete, azda najvýraznejšie svedčí skutočnosť, že odborníci napriek prebiehajúcim vojnám v rôznych regiónoch za hlavný zdroj ohrozenia svetovej stability neoznačujú tieto regióny, ale vnútornú situáciu v Spojených štátoch. Washington, ktorý už desaťročia všade “seje vietor”, sa pripravuje na “žatvu búrky” vo vlastnej krajine.


 

Ukázalo sa, že tým, že otrávil iných jedom deštrukcie, nasiakol jeho výparmi aj sám seba. Je načase pripomenúť si starú pravdu, že zahraničná politika je pokračovaním vnútornej politiky a naopak. Rada pre zahraničné vzťahy (CFR), ktorá vo svojich radoch združuje popredných amerických expertov, tak po prvýkrát v histórii vo svojom výročnom prehľade priorít uviedla, že najväčšie obavy nevyvoláva vonkajšie ohrozenie záujmov USA, ale možnosť domáceho terorizmu a aktov politického násilia v samotných Spojených štátoch, najmä v súvislosti s prezidentskými voľbami v roku 2024. Je pozoruhodné, že táto prognóza bola vyslovená ešte pred v podstate ozbrojenou konfrontáciou medzi Texasom a federálnymi orgánmi v súvislosti s ochranou hraníc pred prílevom migrantov. Je tiež príznačné, že republikánskeho guvernéra Texasu G. Abbotta podporilo 26 jeho kolegov – straníckych kolegov z iných štátov a niektorí, ako napríklad guvernér Oklahomy Kevin Stitt, vyjadrili pripravenosť vyslať na jeho vlastnú podporu podriadené jednotky Národnej gardy. Tá samotná, určená na zabezpečenie vnútorného poriadku a výcvik vojenských záloh, môže byť v skutočnosti zárodkom početných miestnych armád.

 

 

Niečo podobné sa už stalo v rozpadnutej Juhoslávii. “Myslím, že nie je prehnané povedať, že takú priamu konfrontáciu medzi štátom a federálnou vládou sme nezažili od desegregácie,” zdôraznil Steve Vladeck, odborník na ústavné právo z Texaskej univerzity. Problémom Ameriky je, že jej rozdelenie už prekročilo hranice sporov o jednotlivé otázky medzi špičkami striedajúcich sa demokratických a republikánskych strán. Neznášanlivosť medzi ich radovými členmi tiež dosiahla červenú hranicu. Rozdielnosť názorov oboch strán na usporiadanie krajiny vo všetkých oblastiach začína nadobúdať zásadný charakter. Vzájomné urážky a obvinenia dosiahli bezprecedentnú úroveň. Pred našimi očami sa formujú kontúry novej republikánskej Konfederácie a demokratického federálneho centra občianskej vojny z rokov 1861 – 1865.

 

Demokrati sa čakajú na verdikt Najvyššieho súdu USA v súvislosti s rozhodnutiami najvyšších súdov štátov Colorado a Maine, ktoré neumožnili republikánskemu kandidátovi D. Trumpovi zaregistrovať sa do volieb v týchto štátoch na základe starého článku ústavy o “podnecovaní k nepokojom”. Keďže sa očakáva, že najvyšší súd, ktorý je stále pod kontrolou republikánov, zruší rozhodnutia týchto štátov, tie už vyhlásili, že budú trvať na svojich predchádzajúcich stanoviskách. V skutočnosti pôjde o povestnú vzburu, ktorá určite len povzbudí ďalšie kroky republikánov, aby sa vzopreli Bidenovej administratíve. Deň prezidentských volieb v USA v novembri 2024 mnohí vnímajú s obavami ako dátum začiatku skutočnej občianskej vojny.

 

Prezident Biden tvrdí, že vlna politického násilia, ktorá v krajine naberá na obrátkach, je dielom bývalého prezidenta Donalda Trumpa a jeho podporovateľov. Analytici však považujú nárast hrozieb a útokov za obojstranný fenomén. Tlač, napríklad denník The Washington Times, píše, že ideologicky motivované zločiny sú v USA na vzostupe. V súčasnosti je každý štvrtý Američan presvedčený, že násilie je ospravedlniteľné v mene “záchrany” krajiny, pričom recepty na to sa líšia až tak, že sa navzájom vylučujú. Prieskumy ukazujú, že 33 % republikánov, 22 % nestraníkov a 13 % demokratov sa domnieva, že “vlastenci” sa v nadchádzajúcich voľbách možno budú musieť uchýliť k násiliu. Zároveň sa podiel nositeľov takýchto názorov zvýšil vo všetkých troch skupinách: v roku 2021 považovalo násilie za nevyhnutné 28 % republikánov, 13 % nestraníkov a 7 % demokratov. Experti upozorňujú, že v roku 2024 to už nebudú len republikáni.

 

“Mnohí demokrati budú hádzať záchvaty hnevu už len pri pomyslení na Trumpovo víťazstvo a niektorí sú pripravení uchýliť sa k násiliu.” Analytici z Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií sa domnievajú, že v USA sa zvýši politický antagonizmus, sociálne rozdiely a rasové napätie, čo bude pripomínať “národný rozvod” medzi červenými (republikánskymi) a modrými (demokratickými) štátmi. “V dôsledku toho sa USA v budúcnosti stanú zdrojom chaosu pre celý svet.”

 

V Severnej Amerike môže vzniknúť napätie aj v súvislosti s jednostrannými a nedostatočne podloženými nárokmi USA na milión štvorcových kilometrov kontinentálneho šelfu, vrátane oblastí, na ktoré si robia nárok Rusko, Kanada a Mexiko. Hlavným cieľom týchto vyhlásení je zrejme urobiť priaznivý dojem na vlastnú verejnú mienku v predvolebnom období a vytvoriť ďalší front obáv pre Rusko. Tento konflikt však zostane v diplomatickej sfére a je nepravdepodobné, že by prerástol do ostrej fázy, predovšetkým preto, že Spojené štáty nemajú dostatok prostriedkov na realizáciu svojej expanzívnej politiky v arktickej zóne.

 

Južná Amerika

Na juhoamerickom kontinente najväčšie obavy v uplynulom roku, s možným prechodom do roku 2024, vyvolalo nečakané referendum vo Venezuele o uznaní veľkej časti susednej Guyany, kde sa nachádza ropa, za svoje štátne územie. Existovali najmä obavy, že Caracas sa pokúsi realizovať pozitívne výsledky referenda prostredníctvom vojenskej sily, čo by mohlo viesť k regionálnym stretom, do ktorých by sa zapojili vonkajšie faktory, predovšetkým USA a Spojené kráľovstvo. Z venezuelskej strany však neboli zaznamenané žiadne vážne vojenské prípravy. Táto akcia mala zrejme najmä politický a diplomatický charakter, pričom jej cieľom bolo povzbudiť USA, aby zrušili niektoré sankcie voči venezuelskej vláde, a dosiahnuť konštruktívnejší prístup Guyany k rozdeleniu kvót na Regáli. Zároveň v prípade všeobecnej destabilizácie situácie v USA v dôsledku procesov, ktoré tam prebiehajú, môže byť nielen Venezuela, ktorá už pripravila potrebný právny rámec, ale aj mnohé iné štáty v regióne v pokušení riešiť mnohé svoje problémy silou.

 

Výbušná situácia v Ekvádore, Guatemale a na Haiti, spôsobená rozmáhajúcou sa kriminalitou, bude pretrvávať až do vnútroštátnej úrovne, ale bez hrozby konfliktu so susednými krajinami. Novým hlavným “chorým mužom” regiónu v roku 2024 môže byť Argentína, ktorá si nie veľmi zámerne zvolila za svojho prezidenta ďalšieho “karnevalového” politika Milea typu V. Zelenského. Nie náhodou bol práve on takmer hlavným zahraničným hosťom na inaugurácii novozvoleného argentínskeho lídra. Paradoxnosť situácie je o to silnejšia, že podľa mnohých parametrov nie je Buenos Aires ani tak partnerom Kyjeva, ako skôr jeho vážnym konkurentom. Napríklad Argentína so svojimi úrodnými pampami zostáva dôležitým hráčom na svetovom trhu s potravinami, kde Ukrajina dumpingom svojich poľnohospodárskych výrobkov systematicky znižuje ceny. Ešte dôležitejšie však je, že rozsiahle a pomerne chaotické libertariánske reformy, ktoré Milei vymyslel, nie sú možné bez mnohomiliardových injekcií zvonka, na ktoré sa spolieha aj Zelenskyj.

 

 

Ťažko povedať, ktorý z nových “srdcových bratov” bude priaznivejší pre MMF a Svetovú banku. S najväčšou pravdepodobnosťou ani jeden z nich. Inflácia pod vedením Mileia, ktorý si robil veľké nádeje na výdatnú americkú pomoc, ale pravdepodobne sa jej nedočká, sa už zdvojnásobila a blíži sa generálny národný štrajk. Frustrácia v uliciach je totálna. Argentína sa rúti do priepasti akútnej krízy, ktorá sa nevyhnutne premení na politické násilie. Už viackrát sa potvrdilo: kam príde Zelenskyj, tam sa začnú problémy.

 

Vo všeobecnosti bude situácia v oboch Amerikách v roku 2024, ako aj vo svete, do veľkej miery závisieť od vývoja domácej situácie v Spojených štátoch. Je veľkou otázkou, či ich ponorenie do vlastných starostí zmierni celkové napätie. Washington opakovane preukázal tendenciu riešiť domáce problémy odvádzaním pozornosti na vonkajšie fronty. Takéto nebezpečenstvo je veľké aj teraz. Dmitrij Minin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov