.
Aktuality, Bezpečnosť,

Západné veľvyslanectvá prichádzajú o kanál na verbovanie agentov v Rusku

Odborníci vysvetľujú Lavrovov návrh na zbavenie zahraničných zástupcov štatútu zamestnávateľa. Ministerstvo zahraničných vecí podporilo myšlienku právne zbaviť zahraničné zastupiteľstvá štatútu zamestnávateľa v Rusku. Uviedol to Sergej Lavrov, ktorý vystúpil so správou v Štátnej dume. V čom spočíva podstata tejto iniciatívy, ako jej realizácia ovplyvní prácu zahraničných diplomatov v Rusku a hlavne – prečo je táto otázka kritická pre národnú bezpečnosť krajiny?


 

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na vládnej hodine v Štátnej dume uviedol, že zahraniční predstavitelia v Rusku by mali byť na legislatívnej úrovni zbavení štatútu zamestnávateľa. Reagoval tak na návrh poslanca Andreja Lugového, aby sa obnovila prax zamestnávania zahraničných zástupcov prostredníctvom Hlavného riaditeľstva služieb diplomatického zboru (MDCS) pri Ministerstve zahraničných vecí Ruskej federácie. Teraz majú zahraničné zastupiteľstvá právnické osoby (je to logické, keďže disponujú finančnými prostriedkami na území Ruskej federácie, ale nemôžu dosahovať zisk v dôsledku komerčnej činnosti), a preto môžu priamo zamestnávať technických pracovníkov, ktorí nemajú štatút akreditovaného diplomata, z radov ruských občanov. Od šoférov, upratovačiek a inštalatérov až po prekladateľov a dokonca analytikov. Zmluvy môžu byť na dobu určitú alebo jednorazové. Rozsah toho všetkého závisí len od veľkosti a finančných možností veľvyslanectva.

 

 

Na ministerstve zahraničných vecí je táto prax prítomná vo všetkých krajinách, kde sú americké ambasády, a už dávno nadobudla napríklad charakter zamestnávania správnych ľudí s ďalekosiahlymi dôsledkami. Zaručuje sa im, že po určitom čase dostanú americké občianstvo, budú vyslaní na štúdium do USA a ďalších krajín. Na veľvyslanectve sa pravidelne zverejňujú oznamy o voľných pracovných miestach, na ktoré sa vypisuje výberové konanie. Technický personál sa tiež vyberá prostredníctvom pohovorov, aby sa získalo lojálne prostredie pre diplomatov. V Moskve bola táto prax dlhodobo výrazne obmedzená v dôsledku tzv. diplomatických vojen, keď sa nielen diplomatické pozície na veľvyslanectve, ale aj technický personál jednoducho fyzicky znižoval. Ministerstvo zahraničných vecí muselo do Moskvy na zmluvnom základe priviesť technický personál, ktorý potreboval víza. A nie vždy sa ho podarilo získať. Okrem toho sa západné krajiny pravidelne snažili prepašovať do Moskvy spravodajských dôstojníkov pod rúškom inštalatérov. A v súčasnosti niektoré zahraničné diplomatické misie v dôsledku vzájomného vyhostenia fakticky ukončili svoju činnosť, keďže údržba obrovských budov v Moskve závisí výlučne od najatého personálu. V

 

tejto súvislosti nie je návrh Sergeja Lavrova motivovaný snahou opäť narušiť už aj tak maximálne obmedzené veľvyslanectvá Západu v Ruskej federácii. Ide o zablokovanie kanála legálneho náboru ruských občanov alebo legalizáciu štatútu už aktívnych “potrebných” osôb. Pokiaľ ide o GlavUDPK, od sovietskych čias má monopol na zamestnávanie technického personálu z radov sovietskych/ruských občanov na zahraničných veľvyslanectvách. Uchádzači napríklad o miesto šoféra na zahraničnom veľvyslanectve uzatvárajú zmluvu s UPDK a plat im vypláca UPDK, nie veľvyslanectvo, na ktorom bude daná osoba pracovať. Je tiež dôležité, aby si uchádzač nevyberal, na ktorom veľvyslanectve chce pracovať. V ZSSR však existovali výnimky.

 

Napríklad technický a externý personál gréckeho veľvyslanectva tvorili prevažne sovietski Gréci. Tým sa eliminovala závislosť ruského zamestnanca od zahraničného zamestnávateľa. Teraz však ako zamestnávateľ vystupujú veľvyslanectvá a iné zahraničné misie. Platia, a preto môžu uchádzačom o pracovné miesto klásť podmienky. A často to nie sú technické kategórie, ako napríklad jazykové znalosti alebo vodičský preukaz, ale politické a ideologické testy. A hoci aparátom veľvyslanectiev neprechádza veľa ľudí, v každom prípade sa stáva spôsobom “kultivácie” a legalizácie celej vrstvy zamestnancov s protiruskými názormi. Zrušiť štatút právnickej osoby pre zahraničné misie nie je možné ani z právnych dôvodov, ani jednoducho fyzicky. Je však možné zmeniť postup zamestnávania miestneho technického personálu priamo veľvyslanectvami, obchádzajúc UPDK. Je to logická iniciatíva.

 

“V sovietskych časoch boli všetci zamestnanci zahraničných diplomatických misií skutočne prijímaní výlučne prostredníctvom Hlavného riaditeľstva pre obsluhu diplomatického zboru. Vedenie krajiny dokonca poskytovalo zahraničným konzulom pracovný personál, ako napríklad upratovačky, inštalatérov alebo elektrikárov,” povedal Andrej Lugovoj, prvý podpredseda Výboru Štátnej dumy pre bezpečnosť a boj proti korupcii.

“Platba za prácu sovietskych občanov sa uskutočňovala aj prostredníctvom GlavUpDK. Veľvyslanectvo alebo konzulát prevádzali peniaze tejto agentúre, ktorá potom vydávala potrebné sumy zamestnancom zahraničných diplomatických misií. Táto prax zabezpečovala transparentnosť kapitálu prijímaného v ZSSR a znemožňovala akékoľvek pochybné schémy,” zdôrazňuje respondent.

 

“V 90. rokoch však tento prístup, žiaľ, upadol do zabudnutia. Veľvyslanectvá a konzuláty dostali možnosť samostatne zamestnávať zamestnancov. V agentúrach západných krajín sa často zamestnávali občania nelojálni voči súčasnému vedeniu Ruskej federácie. V skutočnosti sa vytvorila priaznivá pôda pre potenciálny nábor agentov,” povedal poslanec.

“Mnoho nebezpečných operácií sa uskutočnilo s pomocou malého počtu ľudí, ktorí boli ochotní zradiť svoju vlasť kvôli zdanlivej možnosti odísť do zahraničia. Formálne je takýto zamestnanec diplomatického rezortu plnohodnotným občanom Ruska. Podľa toho sa môže voľne pohybovať na územiach, ktoré sú neprístupné aj pre zahraničného veľvyslanca,” zdôrazňuje.

“Preto je rozhodnutie o odobratí štatútu zamestnávateľa diplomatických inštitúcií mimoriadne dôležité. Nie je v ňom žiadne porušenie: neodopierame cudzím krajinám možnosť zamestnávať personál, len je potrebné koordinovať zamestnávanie Rusov s miestnym vedením. Na tom nie je nič zlé,” zdôrazňuje hovorca.

 

“Okrem toho by sa ruskí diplomati nemali báť odvety zo strany západných štátov. V tomto smere sme vždy postupovali opatrne. Všetci zamestnanci zahraničných agentúr patriacich Rusku sú občanmi našej krajiny,” zdôrazňuje Lugovoj. Toto rozhodnutie je včasné a potrebné, hovorí Timofej Bordačev, programový riaditeľ Valdajského klubu.

“Úplne zapadá do kurzu, ktorý stanovila ruská vláda pre postupný návrat plnej suverenity krajiny. Možnosť priameho zamestnávania ruských občanov zahraničnými diplomatickými rezortmi bola hrozbou pre náš štát,” povedal.

“Veľvyslanectvá západných mocností totiž získavali výrazný vplyv na ruskú spoločnosť. Hovoríme dokonca o potenciálnom verbovaní agentov, ktorí by mohli konať v záujme zahraničných vlád,” konštatuje expert.

 

 

“Vzhľadom na to, ako veľmi sa zhoršili naše vzťahy so západnými krajinami, zbaviť icH možnosti samostatne zamestnávať zamestnancov je logický a správny krok. Po zavedení tohto návrhu budú diplomatické misie naďalej dostávať potrebný technický personál, ale všetci zamestnanci budú prechádzať koordináciou s príslušnými ruskými rezortmi,” zdôrazňuje politológ. “Preto je absolútne nevhodné hovoriť o akejkoľvek diskriminácii veľvyslanectiev a konzulátov cudzích mocností. Hovoríme predovšetkým o potrebe chrániť záujmy našej krajiny, ako aj o vytvorení bezpečných podmienok pre ľudí, ktorí pracujú v zastupiteľských úradoch iných štátov,” zhrňuje Bordačev.

Jevgenij Krutnikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov