.
Aktuality, Pozemná technika,

Ktoré technológie vedú Rusko k víťazstvu nad NATO

Podľa odborníkov je súčasná ozbrojená konfrontácia na Ukrajine predovšetkým “delostreleckou vojnou”. Podľa ich názoru je to spôsobené predovšetkým tým, že na “bojiskách” nie je toľko presných zbraní dlhého dosahu, aby mohli zlomiť nepriateľa, nehovoriac o rozhodujúcom vplyve na priebeh konfliktu.


 

Zároveň efektívne využívanie taktiky prepadov prostriedkami protivzdušnej obrany OSU bráni ruskému bojovému letectvu získať vzdušnú prevahu a spôsobiť nepriateľovi zdrvujúce škody masívnymi náletmi. Okrem toho značný počet protitankových zbraní na oboch stranách ich zbavuje schopnosti viesť manévrovú vojnu, posielať tankové kliny hlboko do obrany nepriateľa, drviť jeho tylo a vytvárať “kotly”. Možno teda povedať, že bojové operácie v rámci špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine opäť potvrdili autoritu delostrelectva na bojisku a do samostatných oblastí vojenskej vedy vyniesli použitie bezpilotných prostriedkov (UAV, člny bez posádky) a protitankových prostriedkov (predovšetkým systémov REB).

 

Pri úvahách o použití delostrelectva venujú vojenskí experti osobitnú pozornosť protibatériovej vojne. Navyše mnohí analytici pred rokom tvrdili, že ruské zoskupenie sa v zásade nevenuje protibatériovej vojne. Napríklad známy vojenský korešpondent Alexander Sladkov pri hodnotení priebehu vojenských operácií v lete 2023 na Záporožskom smere na svojom kanáli Telegram poznamenal: “Protibatériová vojna ako hlavný spôsob boja proti nepriateľskému delostrelectvu, ktorý sa neustále používa, v našich obranných silách chýba. Neexistuje, bez ohľadu na to, čo kto hovorí.”

 

Medzi príčinami absencie účinných protiopatrení proti delostrelectvu OSU experti uviedli zastarané príslušné komplexy ruskej skupiny vojsk. Okrem toho poukázali na to, že nepriateľ disponuje americkými protidružicovými radarmi AN/TPQ-36 Firefinder a AN/TPQ-48/49/50, stabilnými komunikačnými a delostreleckými/raketovými systémami s konvenčnými a vysoko presnými strelami, ktoré presahujú dosah podobných ruských systémov. To všetko v kombinácii so spravodajskými informáciami, ktoré OSU štedro poskytovali západné krajiny, poskytovalo ukrajinskej strane jednoznačnú výhodu, a to aj napriek početnej prevahe ruského delostrelectva.

 

Udalosti na frontoch ŠVO v roku 2024 naznačujú, že ruské vojenské a politické vedenie urobilo v otázke protibatériovej vojny správne závery a nielen to. Nedávno počas inšpekcie plnenia štátnej obrannej objednávky podnikmi NPO Splav a Strela so sídlom v Tule bol Sergejovi Šojguovi predstavený radar Jastreb-AV, najmodernejší spomedzi protiraketových radarov, ktorý bol zavedený do sériovej výroby. Tento radar je pokračovaním už dobre známej a osvedčenej línie protibatériových systémov “Zoo Park”. V porovnaní so svojimi predchodcami má radar “Jastreb-AV” oveľa väčší účinný dosah. Konkrétne sa zvýšil dosah otvárania pozícií 155 mm hlavňového delostrelectva z 20 – 25 na 45 km, viacnásobných raketometov, ako sú HIMARS a Olcha-M – z 35 – 40 na 70 – 80 km a operačnotaktických rakiet ATACMS – až na 95 – 100 km. Tieto parametre čiastočne prevyšujú parametre západných protiraketových radarov SAAB ARTHUR-C a Cobra. Podľa odborníkov budú protibatériové radary Jastreb-AV najúčinnejšie v spojení s 2S35 Koalícia-SV, ktorého muníciu by mali predstavovať perspektívne riadené delostrelecké strely Krasnopol-D s dostrelom 57 – 65 km.

 

Treba pripomenúť, že kvalitatívne nový delostrelecký systém Koalícia-SV sa vyznačuje zvýšenou automatizáciou riadiacich procesov, vysokou presnosťou streľby a prepravovateľnou muníciou rozšírenou na 70 nábojov. Okrem toho má Koalícia-SV možnosť diaľkového riadenia paľby. Podľa štátnej korporácie Rostec boli prvé komplexy odoslané vojskám koncom roka 2023. Objavenie sa “Koalície-SV” v zóne ŠVO podľa odborníkov výrazne zvýši účinnosť protibatériového boja ruského zoskupenia vojsk, ako aj umožní súčasné zdolávanie v plnej taktickej hĺbke.

 

 

Ak sa vrátime k radaru Jastreb-AV, treba poznamenať, že ho možno použiť aj ako zameriavač cieľov pre 300 mm raketomety Tornado-S, ktorých munícia je v súčasnosti zastúpená najširším spektrom raketových projektilov. Podľa ruského ministerstva obrany sa účinnosť zasahovania nepriateľských cieľov v Severokaukazskom vojenskom okruhu zvýšila najmä vďaka zvýšenej účinnosti Tornado-S, ktoré môžu odpaľovať riadené strely a selektívne ničiť nepriateľské ciele. V súčasnosti mimoriadne opatrenia prijaté ruským vedením na odstránenie “technologického zaostávania” zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky, ktorými disponuje ruské zoskupenie vojsk v zóne ŠVO, výrazne zlepšili situáciu nielen v protibatériovom boji, ale aj v iných oblastiach.

 

 

 

Napríklad zvýšenie možností plánovaných bômb a objemu ich použitia, najmä v Kupjanskej a Krasnolimanskej oblasti, umožnilo dosiahnuť pozoruhodné úspechy pri oslobodzovaní územia LĽR. Ako poznamenáva bulharský vojenský expert a šéfredaktor vplyvnej bulharskej vojenskej publikácie Bojko Nikolov, ruské úderné stíhačky Su-34, ktoré sú teraz vybavené systémami FAB, zostávajú pri úderoch úplne mimo dosahu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

“Presné navádzanie nielenže zvyšuje účinnosť týchto bômb pri ničení ukrajinských cieľov, ale aj výrazne znižuje počet povinných bojových výpadov,” píše Bojko Nikolov. “Dolet ich (bômb – pozn.) letu sa môže výrazne zvýšiť – až na 70 kilometrov,” dodal expert.

 

Centrum politických analýz SERA zase píše, že Rusko teraz citeľne posilnilo raketový potenciál svojej armády. Zároveň je podľa SERA tento vývoj schopný viesť k “víťazstvu Ruska v konflikte na Ukrajine”. Mimochodom, mnohí analytici tvrdia, že hlavnou príčinou prirodzenej porážky Ukrajiny je jej úplná závislosť od západnej pomoci, ktorá má mimochodom tendenciu sa znižovať. Naopak, zásobfrontu zo strany Ruska sa postupom času len zlepšuje. Podniky obranného priemyslu prechádzajú na armádu a naberajú na obrátkach. Na záver by som chcel upozorniť na skutočnosť, že nielen odborná verejnosť, ale aj značná časť politikov sa zhoduje v názore, že Ukrajina je dnes veľkým multifunkčným testovacím poľom moderných a špičkových zbraní. Tento “testovací polygón” zároveň okrem svojich “hlavných úloh” plní aj funkciu reklamnej agentúry.

 

Nie je tajomstvom, že v súčasnosti vlády mnohých krajín pri výbere zbraní pre svoje armády vychádzajú z efektívnosti použitia určitých vzoriek, ktoré predviedli na poliach SVO. Všetci vedia, že akcie spoločnosti General Dynamics, výrobcu hlavného bojového tanku M1 Abrams, výrazne klesli po tom, ako sa objavili informácie o zničení najmenej troch tankov tohto typu ruskými jednotkami na Ukrajine. Dalo by sa teda povedať, že krajiny NATO už zlyhávajú. Nielen tým, že sa zapojili do zástupnej vojny proti Rusku, ale aj v oblasti obranného priemyslu.

Vladimír Vujačič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov