Strategický bombardér Tu-160M „Valentin Blizňjak”
Aktuality, Letectvo,

Strategické bombardéry Tu-160 Biela labuť dostanú do výzbroje hypersonické strely Kinžal

Rusko, 15. februára 2020 (zdroj: AM, aviation21 ) – Podľa najnovších plánov budú strategické bombardéry a nosiče rakiet Tu-160 vyzbrojené aj hypersonickými strelami komplexu Kinžal. So správou tohto znenia prišla 10. februára 2020 agentúra TASS a zároveň informáciu doplnila, odvolávajúc sa na zdroj z vojensko-priemyselného komplexu, že vývoj tohto projektu by mal byť dokončený do konca roku 2020.


 

Hypersonická strela Ch-47M2 Kinžal je modifikáciou taktickej balistickej rakety Iskander s možnosťou nesenia ako leteckej výzbroje a vypúšťania zo vzduchu. Adaptácie strely sa uskutočnila v OKB Mikojana pod vedením Vladimíra Barkovského a výsledkom ich práce sa stal raketový nosič MiG-31K.

 

Armádne skúšobné použitie preukázalo, že uvedený komplex plne zodpovedá požadovaným charakteristikám. Nevýhodou tohto riešenia je, že ťažké stíhacie lietadlo MiG-31K je schopné niesť len jednu strelu a preto je cekom logické uvažovať o ťažšom nosiči, ktorý by bol schopný niesť viacero striel Ch-47M2 Kinžal. V súčasnosti sa z tohto dôvodu skúma možnosť inštalácie na strategických bombardéroch Tu-160. Podľa názorov odborníkov má práve táto možnosť veľkú perspektívu, hoci to oficiálne zatiaľ nebolo potvrdené.

 

Rýchlosť a výška letu bombardéra Tu-160 sú porovnateľné so stíhacím lietadlom MiG-31 a práve to je naozaj dôležité. Aby totižto strela Ch-47M2 Kinžal prešla na hypersonickú rýchlosť, musí byť vypustená z veľkej výšky po špeciálnej trajektórii a súčasne pri maximálnej rýchlosti nosiča. Schopnosti, ktorými disponuje Tu-160 toto bez problémov umožňujú. Nemenej dôležité je tiež to, že „Biela labuť” dokáže niesť na svojej palube niekoľko takýchto striel, čo znamená, že jedným vypustením striel dokáže zničiť viacero cieľov súčasne. A ak ešte vezmeme do úvahy, že akčný rádius Tu-160 s jedným doplnením paliva je viac ako 7 000 km, potom strely Ch-47M2 Kinžal vypustené z jeho paluby môžu zasiahnuť objekty potenciálneho nepriateľa ďaleko za hranicami jeho protivzdušnej obrany.

Strategický bombardér Tu-160M Biela labuť, v kóde NATO Blackjack

 

Vo vydaní novín Russkaja gazeta sa píše, že najefektívnejším riešením bude využitie „bielych labutí” v súčinnosti so silami našich (tzn. ruských, pozn. prekl.) flotíl Vojenského námorníctva RF – Tichooceánskej, Severnej, Baltickej a Čiernomorskej. Ľubovoľné zoskupenie hladinových plavidiel, vrátane lietadlových lodí, ktoré budú ohrozovať našu krajinu sa ocitne v zameriavačoch strategických bombardérov Tu-160 s hypersonickými strelami Ch-47M2 Kinžal na palube. Navyše vo vzdialenosti od cieľa, z ktorej nebudú lietadlové lode schopné efektívnej odpovede.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou budú hypersonické strely Ch-47M2 Kinžal nainštalované na hĺbkovo modernizovaných bombardéroch Tu-160M2, ktorých vývoj práve prebieha. A ako už bolo tiež zverejnené  tlači, tieto modernizované strategické bombardéry budú môcť niesť na palube aj nové protilodné hypersonické križujúce (vysokomanévrovateľné) rakety, poháňané náporovým motorom typu scramjet, 3M22 Zircon.

 

My len doplníme, že v júli 2018 bola zverejnená informácia, podľa ktorej bolo na ruskom Ďalekom východe oficiálne spustené testovanie možnosti nesenia hypersonických striel Ch-47M2 Kinžal na palube bombardéra Tu-22M3 – ten by mal byť schopný niesť až 4 ks týchto striel v porovnaní s 1 ks strely Ch-47M2 Kinžal pod trupom lietadla MiG-31K. Tiež, podobne ako pri aktuálne uvažovanom Tu-160, aj Tu-22M3 má výhodu väčšieho doletu v porovnaní so záchytnym stíhacím lietadlom MiG-31, ktoré má dolet okolo 3 000 km, pričom Tu-22M3 má dolet okolo 6 800 km.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov