Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Star Wars à la française: nízka rozpočtová produkcia?

Francúzsko, 27. júl 2020 (AM ) – Je to oficiálne. Francúzske letectvo sa stáva „vzdušnou a vesmírnou armádou“. Francúzsko sa preto vybaví vesmírnou silou, ktorá sa bude zaoberať rastúcou militarizáciou vesmíru. Bude to porovnateľné s hlavnými parížskymi súpermi v Star Wars?


 

„Existuje škola myslenia, ktorá hovorí, že pokračovanie v zaobchádzaní s vesmírom ako so svätyňou bez ozbrojených konfliktov je hlúposť“ povedal John Lodgson, riaditeľ inštitútu Space Policy Institute vo Washingtone, časopisu Space.com v roku 2018. Vesmír zostáva jediným priestorom, ktorý nie je ešte úplne militarizovaný. Veľké sily tohto sveta to pochopili a všetci sa pripravujú na to, aby sa zajtra dokázali brániť v bojovej aréne. Rusko a Čína spustili svoje vesmírne sily v roku 2015, USA ich vytvorili v roku 2019 a Francúzsko sa chystá vytvoriť svoje vlastné.

 

Oneskorenie, ktoré by mohlo stáť francúzsku armádu priveľa

„Západné armády donedávna verili, že nemá zmysel vyvíjať elektronické bojové sily. Preto ich zaostalosť je ťažké dobehnúť. Prelomové ruské systémy v skutočnosti nemajú analógy vo svete“ povedal pre Sputnik vojenský expert Aleksej Leonkov. Washington už zriadil svoju „vesmírnu silu“ a vybavil ju prvou útočnou zbraňou minulý marec. Na vojenskej základni v Colorade bol nedávno nasadený nový systém rušenia nepriateľských satelitných signálov.

 

Francúzsko zaostáva vo vesmírnej armáde

Francúzske vesmírne sily, ktoré boli oznámené s veľkými fanfárami v lete roku 2019, sa pomaly začínajú formovať. 24. júla ministerka obrany Ozbrojených síl Florencie Parly formalizovala transformáciu vzdušných síl na „vzdušnú a vesmírnu armádu“.

“Vesmír sa stal potenciálnym priestorom pre nepriateľské manévre”, napísala Florence Parly na Twitteri. Súčasne dodáva, že “Francúzsko má právo vyvíjať v tomto smere činnosť smerujúcu k vývoju prostriedkov na obranu aj keď v žiadnom prípade nepôjde o žiadne preteky v zbrojení. Ministerka ozbrojených síl zdôvodňuje vytvorenie tejto sily skutočnosťou, že existuje „prechod z vízie„ spoločného dobra “v službe vedy do priestoru, v ktorom svetové veľmoci začínajú súťažiť o svetovú nadvládu“. Francúzi chápu, že vesmír je rovnaká aréna pripravená na konfrontáciu ako ktorákoľvek iná, už existujúca na Zemi pre konflikt medzi rôznymi veľmocami.

 

Jedným z príkladov je epizóda ruského špionážneho satelitu Luch Olymp, ktorý bol odhalený spoločnosťou Ariane Group. Skutočnosť, že Rusko a Čína v súčasnosti pracujú na vytvorení základne na Mesiaci, je ďalším príkladom.

„Konkurencia medzi ozbrojenými silami smeruje k vesmírnemu priestoru. Je to historicky nevyhnutné a predstavuje to nezvratný vývoj,“ uviedol to Xu Qiliang, bývalá jednotka čínskych vzdušných síl, už v roku 2009. Washington 24. júla obvinil Moskvu z testovania zbrane, ktorá by sa mohla použiť na zničenie satelitov vo vesmíre, pričom sa obávajú „skutočnej, vážnej a rastúcej hrozby“. Moskva jednoznačne poprela obvinenia USA, ale táto epizóda svedčí o napätí, ktoré nás čaká.

 

Modernizácia všetkých francúzskych síl

A napriek tomu, Florence Parly odmieta využívať vojnový lexikón týkajúci sa vytvorenia tejto sily. To je stále prípad mnohých ďalších štátov, ktorí v súčasnosti militarizujú svoje vesmírne programy. V marci 2019 India úspešne otestovala raketu schopnú zostreliť satelit s nízkou obežnou dráhou. Indický premiér sa potom postaral o to, aby upresnil, že:

„Cieľom je nastoliť mier, nie vytvoriť vojnovú atmosféru. Toto nie je namierené proti žiadnej krajine.“ Vo Francúzsku bude „aktívna obrana“ doktrínou, ktorú bude používať francúzska armáda vo vesmíre. Z čoho pozostáva? Na jednej strane získavať prostriedky na pozorovanie vesmíru, najmä pomocou palubných kamier, a na druhej strane, protiopatrenia v prípade útoku: únikové manévre, počítačové akcie(útoky, obrana, vyhľadávanie…), návnady, oslepujúce lasery (s cieľom oslepiť možné nepriateľské zariadenia). Vláda plánuje v súlade so zákonom o vojenskom plánovaní (2019 – 2025) vložiť do svojich vesmírnych ambícii 4,3 miliardy EUR. Velenie Francúzskych vesmírnych síl bude spočiatku pozostávať z 200 osôb a zvýši sa na 500 v 2025 čo je v porovnaní so 16 tisíckami Amerických vojakov a civilistov tvoriacich základ vesmírnych síl len smiešny počet.

 

Florence Parly 27. apríla 2020 uviedla na Twitteri: “Na základe vojenského programového zákona 2019-2025 sa na konci roku 2025 uvádza do prevádzky celkom 25 lietadiel A400M.

 

A-400M

 

Vytvorenie tejto sily je súčasťou logiky modernizácie všetkých ozbrojených zložiek. Na financovanie tejto situácie dúfa ministerka ozbrojených síl vo zvýšenie úsilia v oblasti obrany, ktoré v roku 2017 predstavovalo 1,78% HDP, na 2% HDP v roku 2020. Obrnené vozidlá, strelné zbrane, prilby, nepriestrelné vesty … väčšina vybavenia sa do roku 2025 obnoví, ak budú dodržané stanovené termíny. Vynára sa však otázka, či táto modernizácia bude dostatočne účinnou odpoveďou na modernizáciu technologicky najvyspelejších armád sveta.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov