.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina očakáva úder so zapojením podzvukových striel komplexu „Bal“

Ukrajinská rozviedka v priebehu párneho kalendárneho týždňa 24/23 získala informácie o presune ruského raketového systému pobrežnej obrany do brianskej oblasti (pravdepodobne ide o komplex zaradený do zostavy 11. samostatnej raketovej a delostreleckej pobrežnej brigády, ktorá je bežne dislokovaná v dedinke Utaš v krasnodarskom kraji, spadá teda pod čiernomorskú flotilu). Jediným racionálnym zdôvodnením takéhoto kroku je príprava komplexu na úder proti dôležitým pozemným cieľom. Komplex „Bal” môže ohroziť z brianskej oblasti ciele v až siedmich oblastiach pod kontrolou kyjevskej vlády.


 

Zložitosť odrazenia prípadného úderu spočíva v tom, že systém je schopný odpáliť salvu 32 riadených striel Ch-35 s plochou dráhou letu (ďalších 32 striel vezú transportné-prebíjacie vozidlá), čo samo osebe presahuje priemernú kapacitu v súčasnosti nanášaných strategických úderov Ruska.

 

Tie sú teraz vedené pomerne monotónne, spočívajú najmä v kombinácii kamikadze dronov Geraň s riadenými strelami ako Ch-101 vypúšťanými z oblasti Kaspického mora skupinou 5-6 strategických bombardérov. Sporadicky sa pripojí námorníctvo a odpáli strely Kalibr. Ukrajinci tiež informujú o použití aerobalistických hypersonických striel Kindžal a kvázibalistických striel Iskander-M.
Strely komplexov pobrežnej obrany „Bal” boli v homeopatických množstvách použité už na začiatku kampane. Skoro ráno dňa 23.4.2022 odpálili Rusi jednu strelu na cieľ v rajóne vtedy prakticky prifrontového mesta Nikolajev. Neskôr boli sporadicky vypúšťané ďalšie strely Ch-35, prípadne aj strely z iného komplexu pobrežnej obrany „Bastion”, ktorý používa nadzvukové strely s plochou dráhou letu P-800 Oniks.

 

 

V polovici marca 2023 ukrajinské ozbrojené sily zverejnili delenie ruských riadených striel na tie, ktoré dokáže zostreliť a tie, ktoré nie. Ch-35 komplexu „Bal” spadala do prvej kategórie, a P-800 do druhej. Momentálne však Ukrajina deklaruje, že vie zostreľovať aj hypersonické strely Ch-47M2 Kindžal. Ak by to bola pravda, podzvukové Ch-35 by nemali byť problém.

 

Komplikácie môže spôsobiť vyššie uvedená možná masovosť salvy komplexu „Bal”, ktorý je schopný vypustiť naraz až 32 striel – má štyri transportno-vypúšťacie vozidlá, s ktorých každé nesie osem striel, štyri transportno-prebíjacie vozidlá každé opäť na osem záložných striel a dve vozidlá velenia a spojenia. Používa sa kolesový podvozok 8×8 MZKT-7930.

 

Pôvodné strely Ch-35 mali dostrel 120-130 km, verzia Ch-35U 260 km a v roku 2021 Rusi deklarovali navýšenie jej doletu na 500 km. Tieto strely by podľa všetkého nemali mať žiadne ohraničenia týkajúce sa maximálnej vzdialenosti miesta vypustenia od pobrežnej línie (10 km pôvodnej verzie). Ukrajinci dúfajú, že ich čakajú strely s dostrelom 260 km, alebo že dostrel 500 km udávaný pri strelách z roku 2021 je prehnaný.

 

Strely Ch-35 boli pôvodne projektované v troch verziách. Letecká vážila len 520kg (550kg pri Ch-35U), vrtuľníková 610 kg (650kg pri Ch-35U), povrchová pre lode a systémy pobrežnej obrany 600 kg (670 kg pri Ch-35U). Majú turboreaktívny motor, ktorý spaľuje letecký kerozín. Lietajú rýchlosťou Mach 0,8-0,85 (980 -1041 km/h) vo výške 10 – 15 metrov v pochodovej fáze a 4 metre v terminálnej fáze, čím sťažujú svoje vypátranie a prípadný zostrel.

 

To ešte umocňujú malé rozmery strely: dĺžka je 3,85 m pri leteckej a 4,4 m pri ostatných verziách, priemer strely je 42 cm a rozpätie krídel 1,33 m. Je to malý cieľ, ktorý aj keď nevyužíva technológiu STEALTH má stále nízku efektívnu odrazovú plochu pre rádiolokátory PVO.
Bojová hlavica tak váži len 145 kg, čo je v napríklad porovnaní s 1000 kg hlavicou strely Ch-22 málo. S ňou majú spoločný spôsob navedenia. Pôvodná strela Ch-35 kombinovala inerciálne navádzanie v pochodovej fáze letu s aktívnym rádiolokačným navedením v terminálnej fáze. To znamená, že si vlastným aktívnym rádiolokátorom vyhľadala cieľ. Pokročilejšie je navedenie modernizovanej verzie Ch-35U, kde sa inerciálne navádzanie kombinuje so satelitným a aktívnym/pasívnym rádiolokačným navedením v terminálnej fáze letu.
V tejto súvislosti Ukrajinci protestujú proti použitiu protilodných striel proti pozemným cieľom, lebo považujú tento spôsob navedenia za príliš nespoľahlivý a poukazujú pritom na starú strelu Ch-22 s mohutnou bojovou hlavicou, ktorá mala spôsobiť vedľajšie škody na civilných objektoch po zlyhaní navedenia pomocou vlastného aktívneho rádiolokátoru.

 

Ukrajinci sa môžu brániť v propagandistickej rovine tým, že Rusi už musia používať menšie protilodné strely systémov pobrežnej obrany proti pozemným cieľom a vysloviť predpoklad, že sa Rusom míňajú rakety. Tomu však sotva kto uverí aj na samotnej Ukrajine, toto jej obyvatelia od Arestoviča počúvali v rôznych obmenách mesiac čo mesiac.

(Arestovič vo svojej efemérnej funkcii poradcu úradu prezidenta Ukrajiny skončil po sérii zdanlivých chýb. V priamom prenose relácie s Fejginom oznámil, že príčinou tragédie v Dnepropetrovsku/Dnipre začiatkom januára 2023 bol zostrel riadenej strely Ch-22, ktorá sa potom zrútila priamo na obytný dom. Na to reagoval starosta mesta Boris Filatov, ktorý na svojom FB uviedol, že od prvého dňa vojny hovoril, že Arestovič je narcistický bastard a odpadová huba, a že kontrarozviedka a SBU musia konať. Arestivič to skúšal vysvetliť spôsobom, pri ktorom potvrdil Ukrajinou dovtedy odmietanú verziu poľského traktora a to už stačilo na to, aby sa jeho guľatá hlava ocitla medzi písmenami Z a V s ruskými trikolórami na lícach.
Ukrajina vtedy oficiálne zareagovala na údajný zostrel strely Ch-22 zo 60. rokov minulého storočia tým, že nemá žiadne prostriedky na zostreľovanie týchto striel, ktorých bolo od začiatku vojny odpálených 210 a zostrelená nebola žiadna.)
Prípadné úspešné napadnutie strelami systému „Bal” im však umožní obrátiť sa na spojencov so žiadosťou o dodanie maximálneho počtu systémov PVO. Prezident Zelensky sa už nechal počuť, že Ukrajine nestačia 2 systémy Patriot ale potrebuje ich rovno 52… Plus dodávky výkonných európskych systémov PVO ako IRIS-T a SAMP-T nikto neodriekol.
Uvidíme, aký význam a rozsah bude mať použitie systému „Bal”. Možno najhoršou variantou by pre Ukrajincom bolo, že ho Rusi nepresunuli do brianskej oblasti zo strategických, ale marketingových dôvodov. Jednoducho, že sa snažia systém niekomu predať na komerčnej báze. Zákazník chce poznať skutočné bojové možnosti komplexu a tak si vyžiadal ukážku v reálnom boji. Tento scenár by bol nebezpečný hlavne vtedy, ak by si klient mohol sám vybrať, na čo majú Rusi strieľať. A zrejme by to neboli nejaké slamníky s jednou húfnicou D-20. Boli by to najskôr strategické ciele, vrátane dôležitých objektov dopravnej infraštruktúry. Rusi svojou doterajšou kampaňou dosiahli vyčerpanie zásob starých sovietskych striel systémov PVO, ale neprerušili tok zásob a posíl na ľavý breh Dnepra.
Rozumný výber cieľa by bol pre Ukrajinu vážnejším problémom, než prípadný úder 32 alebo 64 strelami systému „Bal”, ešte aj v kombinácii s inými typmi riadených striel a kamikaze dronov bez zrejmého výsledku.
Na záver je ešte treba dodať, že Vojská pobrežnej obrany spadajú pod vojnové námorníctvo. To má okrem flotíl vojnového loďstva aj pobrežnú obranu, ktorá sa člení na pobrežné raketové a delostrelecké vojská, námornú pechotu (ktorej účelom zjednodušene nie je pobrežia brániť ale dobývať) a iných druhov vojsk a síl špeciálneho určenia. To robí často problém „expertom”, ktorí sa snažia spočítať množstvo zbraní v Rusku. Vezmú do úvahy len množstvo bojovej techniky pozemných síl a zabudnú napríklad na Vojská pobrežnej obrany, ktoré okrem raketových a delostreleckých komplexov určených na obranu línie pobrežia majú vo výzbroji aj stovky tankov, bojových vozidiel pechoty, pásových aj kolesových obrnených transportérov, ťahaných aj samohybných diel a mínometov, delostreleckých raketometov, protitankových a protilietadlových systémov a inej bojovej techniky. A ak nezabudnú na Vojská pobrežnej obrany, tak nepočítajú so Vzdušnými výsadkovými vojskami, Rosgvardijou/Národnou gardou Ruskej federácie, silami špeciálneho určenia, Pohraničnou službou FSB a tak ďalej. A keď už to niekto všetko spočíta, tak sa objaví Wagner.
MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov