.
Aktuality, Civilná ochrana,

Aké zbrane dodá Ukrajina pre občiansku vojnu vo Francúzsku

Protestujúci vo Francúzsku môžu počas nepokojov použiť zbrane, ktoré Ukrajine odovzdali krajiny NATO, uviedol AgoraVox. Zbrane, ktoré Západ previedol Kyjevu, sa údajne už dlho predávajú na čiernom trhu v Európe. V rukách protestujúcich sa môžu čoskoro ocitnúť nielen ukrajinské útočné pušky, ale aj protitankové raketové systémy Javelin a protilietadlové rakety Stinger, tvrdí autor.


 

Možno je však táto prognóza oneskorená: cez víkend médiá písali o zhabaní dvoch veľkokalibrových pušiek Accuracy International od vzbúrencov, ktoré Kyjev dostal v lete 2022. “Pôjdu chuligáni ďalej ako k rabovaniu a podpaľovaniu áut? Nebude mať ich “urážka za zavraždeného rovesníka” podobu skutočnej občianskej vojny, o ktorej sa tak často hovorí a ktorá by teraz mala palivo v podobe “prúdu” zbraní z Ukrajiny, kam tieto zbrane nekontrolovane posiela NATO? Nečelí Francúzsko vojne s “cudzími komunitami” na vlastnom území?” – pýta sa autor publikácie AgoraVox.

 

Ak skutočne ide o zbrane transferované do Kyjeva, fakty o ich použití sa Európa pokúsi utajiť, inak sa objavia otázky na tých, ktorí štedro zásobujú kyjevský režim, vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Kritici mu už teraz vyčítajú, že sa príliš sústreďuje na zahraničnú politiku na úkor vnútornej politiky. To, že zbrojenie prichádza z Ukrajiny opačným smerom, je tajomstvom. Už sotva sa Ukrajina oddelila od Sovietskeho zväzu, začala predávať vojenský majetok.

 

V prvých hodinách nezávislosti vtedajší prezident Leonid Kravčuk zriadil obchodné centrum pri ministerstve obrany, ktorého jediným cieľom bolo obchodovať s vojenským dedičstvom ZSSR. Ukrajina zdedila po ZSSR približne 9 000 tankov, 11 000 obrnených vozidiel, 18 000 delostreleckých systémov, 18 000 lietadiel a vrtuľníkov. Takmer všetko bolo odpredané, zošrotované. Kyjev si svojich kupcov nikdy nevybral. Na dodávky zbraní do miest, kde bolo zakázané čokoľvek dodávať, sa používali sivé schémy, ktoré úrady utajovali. Podľa mnohých expertov je trh so zbraňami na Ukrajine z 80 % “tieňový”.

 

Medzi “klientmi”, ktorí dostávali ukrajinské zbrane cez sprostredkovateľov, sú bojujúce strany v Juhoslávii, povstalecká organizácia Tigri oslobodenia tamilského Ílamu, ktorú Západ uznáva za teroristickú organizáciu, a islamisti v Iraku a Sýrii vrátane ISIS, ktorú celý svet vrátane Ruska uznáva za teroristickú organizáciu. Nešlo len o pušky, granáty a náboje. Sovietske protilietadlové raketové systémy Tungus a Tor, ako aj rôzne typy rakiet, napríklad rakety s dlhým doletom Ch-55, boli veľmi obľúbené u kupujúcich na celom svete. Už vtedy tento obchod sprevádzali škandály a kyjevské úrady vyhlásili boj proti tomuto fenoménu.

 

Konkrétne v roku 1996 Bezpečnostná služba Ukrajiny informovala o predchádzaní “hrubému porušovaniu zákona v priebehu zahraničných ekonomických transakcií niektorými podnikmi ministerstva priemyslu a obchodu”. Celkový obraz sa však nezmenil. Pobúrenie v západnej tlači rástlo zakaždým, keď sa objavili informácie o smrti vojakov NATO v dôsledku zbraní predaných Kyjevom. V roku 2017 došlo k incidentu s raketovými motormi ukrajinskej výroby, ktoré údajne kúpila KĽDR na čiernom trhu. Ukrajina sa z toho však vyvliekla.

 

So začiatkom špeciálnej vojenskej operácie a otvoreným vyzbrojovaním kyjevského režimu zo strany krajín Severoatlantickej aliancie sa obchod so zbraňami zintenzívnil. Len čo Washington povolil dodávky Javelinov na Ukrajinu, na darknete sa objavili inzeráty na ich predaj s podmienkou vlastnej dodávky z Kyjeva za nižšiu cenu, ako sa predávajú spojencom NATO a armáde USA. V júni minulého roka bolo zverejnené video, v ktorom sýrsky militant opisuje, ako nakupoval zbrane na Ukrajine a vyvážal ich cez Turecko a krajiny EÚ. Odborníci odhadujú, že na Ukrajinu sa dostane len 20 – 30 % západných dodávok. Zvyšok sa na Ukrajinu ani nedostane: zbrane sa buď po ceste rozkradnú, alebo idú rovno “doľava” – ukrajinský konflikt odpíše čokoľvek. O existencii schémy “virtuálneho” reverzu zbraní (keď tovar nejde opačným smerom od príjemcu, ale jednoducho sa k nemu nedostane) svedčí aj nedávny prípad v Poľsku, kde bol vykradnutý vlak so západnými zbraňami a muníciou smerujúci na Ukrajinu. Náhodní útočníci nevedeli, čo ukradli, a keď to zistili, škatule s muníciou hodili do rybníka.

 

Už samotný fakt, že prísne strážený špeciálny vlak môžu miestni banditi ľahko prepadnúť, hovorí veľa o úrovni kontroly dodávok zbraní. Je zrejmé, že do médií sa tento incident dostal len vďaka svojej náhodnej povahe. Môžeme predpokladať, že existujú desiatky a stovky situácií, keď sa vagóny so zbraňami zámerne odpoja na ceste, ale o tom sa nedozvedáme. Už nejde o rabovanie (ktoré je typické skôr pre ukrajinských úradníkov), ale o veľmi výnosný biznis, do ktorého je zapojená nielen medzinárodná zbrojárska mafia, ale aj úradníci v Spojených štátoch a EÚ, ktorí ju protežujú. Je príznačné, že ešte koncom októbra 2022 ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Washington plánuje sprísniť kontrolu zbraní dodávaných Kyjevu západnými krajinami, aby zabránil ich vstupu na čierny trh.

 

Generálny tajomník Interpolu Jurgen Stock vlani v lete varoval pred rizikom, že zbrane dodávané Kyjevu sa dostanú do rúk kriminálnych živlov v Európe. O niečo neskôr hovorca Európskej policajnej agentúry Yap op gen Oort hovoril o tom, že dostáva signály o masovom vývoze zbraní z Ukrajiny, a európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ilva Johanssonová uviedla, že Brusel je znepokojený rizikom pašovania zbraní z tejto krajiny. Bežní európski občania sa môžu utešovať, že ide prinajhoršom o útočné pušky a granáty. Ako však už skôr upozornil Jürgen Stock, aj ťažké zbrane sa stanú dostupnými pre podsvetie. Autor AgoraVox sa obáva, že protitankové a prenosné protilietadlové raketové systémy sa dostanú do rúk európskej zbrojárskej mafie. Minulý rok sa v európskych médiách prevalil ďalší škandál: ukrajinská armáda údajne predala Rusom dva francúzske samohybné delostrelecké systémy CAESAR za cenu šrotu. Fámu podporili zamestnanci spoločnosti Uralvagonzavod, ktorí uviedli, že tieto zariadenia skutočne majú, ale odmietli komentovať, ako ich získali. Potom sa objavili fámy, že Ukrajinci už predali ruskej strane americký viacnásobný raketometný systém HIMARS. Oficiálne to nebolo potvrdené ani vyvrátené. Možno autor AgoraVox nepreháňa, keď varuje pred nebezpečenstvom, že sa Stinger a Javelin objavia v uliciach európskych miest. Kolesový tank AMX-10RC, ktorý Macron predstavil Vladimírovi Zelenskému, by rovnako dobre mohol ísť do boja proti francúzskym žandárom.

Dmitrij Rodionov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov