.
Aktuality, Bezpečnosť,

Srbsko môže kúpiť časť prístavu v gréckom Solúne

Po návšteve gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa sa objavili veľmi zaujímavé informácie. Srbsko môže kúpiť časť prístavu v Solúne alebo Pireu, čo by výrazne zvýšilo a uľahčilo srbský export do viacerých krajín. Prenájom časti prístavu v Solúne má historické pozadie. Srbsko malo v tomto prístave vlastnú slobodnú zónu ešte pred prvou svetovou vojnou vďaka dobrým vzťahom s Gréckom. Srbsko zatiaľ posiela väčšinu tovaru cez prístav Rijeka v Chorvátsku


 

Srbsko a Grécko môžu vybudovať vysokorýchlostnú železničnú trať cez Macedónsko. V súčasnosti takúto trať budujú Srbsko a Maďarsko. Ak sa projekt zrealizuje, cesta z Belehradu do Solúna bude trvať 4 hodiny, čo ovplyvní aj ekonomiku krajiny. Začiatkom leta by mal byť v prevádzke mýtny systém medzi Gréckom a Srbskom. To znamená, že grécke známky pre autá budú fungovať v Srbsku a srbské známky pre autá budú fungovať v Grécku. Dohoda medzi Srbskom a Macedónskom už existuje, teraz zostáva, aby sa dohodli aj Atény a Skopje. Spoluprácu medzi Srbskom a Gréckom tak možno v blízkej budúcnosti označiť za strategickú.

 

Premiér Kyriakos Mitsotakis v pondelok po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom povedal, že Grécko je najstabilnejším spojencom Srbska pre jeho európsku perspektívu. Mitsotakis poznamenal, že Belehrad by mal využiť priaznivé okolnosti a vyjadril spokojnosť s tým, že srbský prezident jasne hovoril o európskych vyhliadkach svojej krajiny.

“Západný Balkán nemôže mať budúcnosť bez európskej budúcnosti Srbska. Strategickým cieľom Grécka je integrácia západného Balkánu do EÚ,” uviedol Mitsotakis. Okrem toho povedal, že zakaždým, keď navštívi Belehrad, cíti sa ako doma a dodal, že vidí pokrok bilaterálnych vzťahov v priebehu rokov.

 

 

“Naše oči sa upierajú na budúcnosť rastu a prosperity a opätovne sme potvrdili naše rozhodnutie pre ďalšiu spoluprácu, a preto som tu v sprievode štyroch ministrov a širokej obchodnej delegácie,” zdôraznil grécky premiér. Poukázal tiež na to, že Grécko má záujem o prepojenie so Srbskom v energetike a doprave, ako aj o modernizáciu trate Solún – Belehrad a dokončenie osi Pireus – Budapešť, ktoré, ako povedal, majú strategický význam pre juhovýchodnú Európu. Mitsotakis povedal, že Grécko podporuje účasť EÚ na rozvoji Balkánu a dodal, že bilaterálna spolupráca sa rozširuje na energetickú bezpečnosť a dodávky a že Atény podporujú vertikálny plynovod z juhu na sever cez Revythoussa LNG a ďalšie terminálové stanice z Grécka do Srbska.

“Takmer 50 percent energie vyrábame z obnoviteľných zdrojov energie a dúfame, že sa staneme centrom vývozu energie. Máme know-how,” zdôraznil Mitsotakis a nazval Srbsko “zďaleka najväčšou ekonomikou na západnom Balkáne” a poznamenal, že “prepojenie bude prínosom pre obe krajiny”.

 

 

“Rok 2024 môžeme urobiť pre Srbsko rokom významného pokroku,” povedal grécky premiér a dodal, že bol informovaný o dialógu s Prištinou s tým, že stabilná pozícia Grécka je, že dialóg je jednosmernou cestou k normalizácii vzťahov medzi oboma stranami, ktorá by priniesla stabilitu do regiónu.

“So znepokojením sledujeme napätie posledných mesiacov,” povedal Mitsotakis a dodal, že diskutovali aj o najnovšom vývoji na Blízkom východe, na Ukrajine a v Červenom mori, pričom poznamenal, že so Srbskom zdieľame rovnaké pozície a vždy s ohľadom na medzinárodné právo.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov