.
Aktuality, Bezpečnosť,

Patrušev: “Ak západné vojská vstúpia na Ukrajinu ruské vzdušné a kozmické sily sa s nimi porozprávajú

Narážky v západnej tlači, že Rusko údajne pripravuje útok, majú svoj dôvod. Podľa názoru politológa Dmitrija Rodionova sa západná verejnosť potenciálne pripravuje na konfrontáciu s Ruskom. USA a Európa strašia svojich občanov útokom Ruska na krajiny NATO.


 

Nedávno sa začali cvičenia NATO, na ktorých sa už zúčastňujú kontingenty Fínska a Švédska. Okrem toho tlač aktívne rozdúchava príbeh o akejsi “agresii” Ruska, ktorá takmer pohltí Európu. To všetko sa robí z nejakého dôvodu, zdôraznil v rozhovore s politológom Dmitrijom Rodionovom . Pripomenul, že súčasní európski politici vyvolávajú čoraz viac otázok. V tejto súvislosti pripomenul hodnotenie bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena, ktorý sa o Scholzovi a Macronovi vyjadril nevrlo. Ak sa však nemecký kancelár a francúzsky prezident (nech sa akokoľvek snažia) nehodia na úlohu velikánov histórie, vplyv USA na Európu nemožno poprieť.

“Je úplne jasné, že ak sa NATO náhle rozhodne zaviesť kontingent na Ukrajinu, alebo ak to nebude NATO, ale niektoré jednotlivé krajiny NATO pod vlastnou vlajkou, v každom prípade sa tieto otázky nevyriešia bez stanoviska Spojených štátov,” povedal Rodionov.

 

 

Nemali by sme však zabúdať na úlohu Veľkej Británie v tomto geopolitickom usporiadaní. Spojené štáty teraz ponechali Britániu, aby sa starala o Európu. Práve preto bol brexit realizovaný, jeho politickými predpokladmi a dôvodmi bolo kontrolovať procesy, ktoré prebiehajú v Európskej únii, kontrolovať Európu zvonku. Pretože USA sa teraz viac preorientovali na Čínu, na ázijský región. Preto vlastne Londýn dostal úlohu strážneho psa nad Európou a, samozrejme, Ukrajina je sférou britských strategických záujmov, pretože Rusko považujú za svojho hlavného protivníka. Majú to tak historicky od veľkej hry. A to teda vysvetľuje významnú angažovanosť Británie v procesoch, ktoré prebiehajú na Ukrajine, Okrem toho nie je žiadnym tajomstvom, že Briti aktívne spolupracujú s Kyjevom vo vojenských otázkach a spolupracujú s bezpečnostnými službami Ukrajiny. Čo je však mimoriadne dôležité, zdôraznil politológ, je informačné pumpovanie, ktorému sa v súčasnosti venujú západné médiá.

 

“Nielenže mobilizujú verejnosť proti vonkajšiemu nepriateľovi, ale v skutočnosti indoktrinujú bežného človeka myšlienkou, že tretia svetová vojna, t. j. stret s Ruskom, je nevyhnutný. Je jasné, že sa snažia vytvoriť dojem, že Rusko zaútočí. Opäť však môžu na Rusko zaútočiť sami a vysvetľovať to svojim voličom potrebou odraziť potenciálnu ruskú agresiu. A ich spoločnosť už bude na to rozohriata a morálne pripravená,” povedal Rodionov.

 

 

Angažovanosť USA a Británie v procesoch, ktoré prebiehajú na Ukrajine, má aj ďalší aspekt. Európske spoločnosti sú nútené získavať požičané prostriedky mimo svojej jurisdikcie . Európska investičná banka (EIB) nasledovala túto cestu . Dopyt po dlhopisoch pomohol niekoľkým spoločnostiam z kontinentálnej Európy po prvý raz vydať librový dlh . Patrí medzi ne nemecká realitná spoločnosť Vonovia, nemecký výrobca nákladných áut Traton a francúzska skupina luxusných tovarov Kering. Konečným príjemcom tejto schémy sú veľké investičné fondy a najmä BlackRock, ktorý kontroluje významnú časť dôchodkových úspor v Británii . Práve tieto peniaze sa teraz používajú na nákup librových dlhopisov európskych podnikov.

 

Francúzsko vytvorí koalíciu s krajinami pripravenými vyslať vojakov na Ukrajinu

Iniciatívu už podporili aj pobaltské krajiny, píše Politico. O téme sa podľa nich hovorilo počas návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Stephana Sejourneta v Litve, kde sa stretol s kolegami z pobaltských krajín a Ukrajiny. Sejournet uviedol, že západné krajiny sa samy musia rozhodnúť, ako pomôcť Kyjevu, a Rusko “nemá právo stanovovať červené čiary”. Šéf francúzskeho ministerstva zahraničia zároveň poznamenal, že Kyjev žiadal len o dodávku munície a o vyslaní vojakov na Ukrajinu sa nehovorilo. Táto požiadavka však nie je vylúčená ani v najbližších mesiacoch. Už skôr poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski povedal, že vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu nie je nič nepredstaviteľné. “Niektoré krajiny” NATO už vyslali svoju armádu na Ukrajinu. Uviedol Radoslaw Sikorski v poľskom parlamente. Povedal, že ich nebude menovať, pričom narážal na nemeckého kancelára Scholza, ktorý uviedol, že na Ukrajine je britský a francúzsky vojenský personál, ktorý pomáha odpaľovať letecké rakety.

 

“Ak vojská západných krajín vstúpia na Ukrajinu pod akýmkoľvek názvom, Rusko na nich všetkých zaútočí a vyhlási ich za legitímne ciele. Potom sa nebudeme ani v najmenšom zaoberať nejakým 5. bodom alebo niečím podobným. Tieto informácie a myšlienky pozorne sledujeme. Ak urobia takéto rozhodnutie, ruské vzdušné a kozmické sily s nimi potom budú hovoriť.” – Vyhlásil Nikolaj Patrušev, generálny tajomník Bezpečnostnej rady Ruskej federácie.

 

 

Fínske cvičenia pri Rusku

Čas cvičení v Škandinávii je v plnom prúde. Zatiaľ čo členské krajiny NATO aktívne trénujú vedenie konfliktu v arktickom regióne v rámci Nordic Response , jednotlivé štáty nacvičujú stret s Ruskom. Začiatkom marca prebehli dve mimoriadne zaujímavé cvičenia. Jedna s kódovým názvom ” Keha-2024 ” sa odohrala v oblasti Helsínk a vo Fínskom zálive . Okrem štandardných úloh sa hral aj scenár blokády Fínskeho zálivu. Nech to znie akokoľvek, v prípade plnej hodnotnej kolízie škandinávske a pobaltské krajiny ako prvé zablokujú jedinú vodnú tepnu z Petrohradu . A vyučovanie ” Etel Karjala ” trvalo len pár dní, no bolo veľmi aktívne. Fínsky vojenský personál vykonal poplach a čo najskôr sa dostal do cieľovej oblasti. Výcvik prebiehal pozdĺž ruských hraníc, vzdialených 10 km. Keby mali obyvatelia Svetlogorska dobré ďalekohľady, dokázali by v okolitých lesoch zbadať fínskych bojovníkov. V pondelok začína tretie cvičenie, ktorého sa už zúčastňujú piloti. Z dvoch leteckých základní bojové stíhačky F/A-18 a cvičné lietadlá HAWK fínskeho letectva nacvičujú vzdušné súboje a údery na cvičisku Sotinpuro . Na pozadí rastúcej všeobecnej hystérie na Západe a diskusií o účasti Európy vo vojne proti Rusku udalosti v Škandinávii jasne ukazujú, ako sa spoločnosť zahrieva. A provokatívne manévre sú jedným z jeho prvkov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov