.
Aktuality, Bezpečnosť,

Odkiaľ majú Ukrajinci zrazu stovky dronov?

Vojenský expert Anatolij Matvijčuk predpokladá, že ukrajinskí vojaci sa naučili skladať stovky dronov priamo v zákopoch. Priznáva, že drony sú jednoduchým zariadením z elektromotora, akumulátora a plastického korpusu, k čomu je pripevnená nálož.


 

Nedávno Rusi za jeden deň zostrelili takmer 300 dronov a celkovo od začiatku operácie už vyše 36 tisíc. Vyzerá to akoby Ukrajinci mali v zákopoch krúžky mladých leteckých modelárov. Kapitán 1. triedy v zálohe Vasilij Dandykin pripúšťa, že tejto jari sa Ukrajinci budú snažiť udržať obranu, no môžu sa pokúsiť aj o rad protiútokov. Predpokladá tiež, že OSU môžu zaktivizovať útoky na Krym pomocou dronov. Podľa jeho poznatkov OSU zhromažďujú vojská pri Nikolajeve a môžu sa pokúsiť opätovne dobyť Kinburnský vrkoč (Kinburnská kosa). Ukrajinské námorné míny sú už vyplavované pri pobreží Kinburnského vrkoča v Chersonskej oblasti. Podľa námestníka Golopristanskej mestskej časti Konstantina Tistola, táto munícia bola pustená do vojny ešte na začiatku konfliktu.

 

Rusi spustili sériovú výrobu nového komplexu REP “Graň”

V jednej z ruských fabrík spustili sériovú výrobu nového komplexu rádioelektronického prieskumu “Graň”.
Nový komplex podstatne urýchli prácu jednotiek rádioelektronického boja (REB) a operátorov dronov. Môže byť použitý aj na ochranu civilných objektov pred útokmi dronov, tvrdí list Izvestia s odvolávkou sa na predstaviteľov dobrovoľníckeho projektu “Loktar”. “Graň” umožňuje jednému človeku v priebehu pár minút analyzovať rádiovú situáciu, odhaliť protivníka a odovzdať údaje o cieli na veliteľské stanovište. Komplex je schopný zorientovať všetky FPV dronmi používané frekvencie, zabezpečuje odovzdávanie informácií na taktickú vzdialenosť, podporuje doplnkové spojovacie kanály a rýchlu výmenu údajov medzi bojovníkmi.

 

 

V ŠVO sa súboj útočných dronov dostal na novú úroveň
Experti zhodnotili prvé skúsenosti nasadenia útočných dronov v rámci Špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. V sociálnych sieťach pokračuje búrlivá diskusia o zrážkach pozemných robotov a dronov v zóne ŠVO. Zdroje uvádzajú, že Rusko bolo prvé na svete, kto nasadil skupinu útočných robotizovaných komplexov v podmienkach reálneho boja. V čom sú osobitosti týchto robotov a ako ich vývoj môže zmeniť situáciu na bojovom poli?

 

V Berdyčach (DĽR) sa uskutočnilo prvé testovanie v teréne novej robotizovanej platformy. V telegram-kanále o tom informoval vojenský expert Boris Rožin. Danú udalosť opísal ako “prvý útok útočných dronov v dejinách”. Mašiny sa podľa neho zaoberali podporou základných armádnych formácií, zabezpečujúc ničenie protivníkových postavení. Technika bola vybavená modulmi AGS-17, ktoré sú známe ako “Plamja” (Plameň). Ide o 30 mm automatický granátomet na stojane. Počas “bitky” vypálil niekoľko stovák granátov. Experti tvrdia, že mašiny predviedli dobré výsledky.
“Drony dokázali fungovať dokonca aj v podmienkach, kde by boli nevyhnutné ľudské straty i straty drahej techniky od paľby protivníka,” podtrhuje Rožin.

 

 

Získané skúsenosti z tohto nasadenia zbraní budú zapracované pri ďalšej výrobe a vývoji robotizovaných útočných platforiem.
To, čo Rusi odskúšali, je analogické “prvému tankovému útoku počas 1. Sv. vojny”. Experti sa nazdávajú, že vhodná pásová základňa dokáže zabezpečiť veľké možnosti tak na útočnú, ako aj na logistickú činnosť. Konkrétne ide o prevážanie a nasadzovanie mín, o evakuáciu ranených i o prepravu rôznych nákladov a vybavenia.

 

“V budúcnosti si tieto platformy nájdu uplatnenie na bojovom poli. Bez ohľadu na to, že obdobný vývoj prebieha v USA, vo V. Británii i v Číne, Rusko už má prvenstvo pri použití útočných dronov v podmienkach reálnej vojny,” zdôrazňuje Rožin a na záver poznamenáva, že “budúcnosť je už tu”.

 

Zaujímavé je aj to, že existenciu ruskej novinky priznala aj ukrajinská strana. S Ukrajinou spriaznené Telegram-kanály oznámili, že 47. brigáda, ktorá má vo výzbroji tanky Leopard 2 i Abrams, BVP Bradley a aj samochodku Howitzer, musela sa zrazu zaoberať lovom AGS-17 pomocou dronov, čo sa stalo pôvodom búrlivej diskusie o boji pozemných robotov s dronmi a naopak.
“Útočné drony sú mimoriadne perspektívnym smerom vývoja vojenského inžinierstva. Niečo podobné sme robili už v Sýrii. Robotizované komplexy palebnej podpory pomáhali našim vojakom počas dobývania výšin. Už vtedy sa tieto zariadenia veľmi osvedčili,” povedal vojenský expert Aleksej Leonkov.

 

“Samozrejme, že drony majú niekoľko predností pri uskutočňovaní útočných operácií. Po prvé, vzhľadom na vysoké schopnosti manévrovania a relatívne neveľkých rozmerov, trafiť sa protivníkom do dronu je omnoho ťažšie, ako do skupiny vojakov. Po druhé, s ich pomocou sa dajú omnoho efektívnejšie zasahovať palebné body protivníka,” zdôrazňuje Leonkov.
“V Berdyčach, podľa všetkého, mašiny doprevádzali bojovníkov OS RF, stanúc sa svojským predvojom. Možné je, že v budúcnosti uvidíme omnoho viac takých operácií.

 

Na druhej strane, OSU boli nútené sústrediť pozornosť na nebezpečnú techniku, čím im unikla pozornosť na základné jednotky,“ upresňuje.
„Možnosti vývoja útočných dronov sú pri tom kolosálne. Konštruujú sa na základe modulového systému. Znamená to, že sa im dá pridať široké spektrum aparatúry, prispôsobujúc techniku na misie rôzneho typu. Môžu plniť funkciu navádzača pre delostrelectvo. Existuje tu aj možnosť vybaviť ich neveľkými systémami PVO a REB,“ tvrdí expert a dodáva, že „v perspektíve to umožní, aby boli drony omnoho autonómnejšie“.

Možno si to ešte poriadne neuvedomujeme, no naša generácia sa stala svedkom revolúcie v oblasti pozemnej bojovej činnosti, zdôrazňuje Aleksej Leonkov a dodáva, že „naši vojaci už majú pri tom časovú prevahu“ No a drony majú kolosálny potenciál na zdokonaľovanie,“ dodáva vojenský expert Maksim Klimov.

 

 

V Rusku skonštruovali klamný ochranný systém operátorov FPV-dronov „Lodyr“
Ten imituje obsluhu dronov, čím vážne komplikuje pre OSU nachádzanie reálnych cieľov, uviedol pre RIA Novosti generálny riaditeľ konštruktérskej firmy „Centra komplexných nepilotovaných riešení“ Dmitrij Kuzjakin.
„Na zbavenie ohrozenia našich bojových FPV-obslúh, vytvorili sme systém „Lodyr“. Je to falošný operátor dronu, ktorý vytvára v rádiovom éteri plnohodnotný obraz nasadenia FPV-zariadenia: je tam falošný riadiaci pult, modul kanálu prenosu videa i nástroj diaľkového vypnutia, aby „Lodyr“ fungoval nie po celý čas, ale iba vtedy, keď je to potrebné,“ prezradil. Nevyhnutnosť vytvorenia takéhoto systému je podľa Kuzjakina spojená s tým, že moderné nástroje rádioelektronického prieskumu môžu pomerne rýchlo identifikovať bod štartu FPV-dronu, dokonca aj vtedy, ak na ňom nie je ustanovená GPS.

 

„Ak štartujete len svoj FPV-dron, podobá sa to na situáciu, ako keby ste v tmavej miestnosti zapli jasnú lampu, tá sa dá veľmi ľahko rozbiť, avšak, ak zapnúť niekoľko desiatok takých lámp, tak skutočný cieľ sa nachádza omnoho ťažšie,“ vysvetlil konštruktér princíp fungovania „Lodyru“.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov