.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Prečo NATO nevstúpi do vojny

“Vyšetrovanie tajných dokumentov poskytuje presvedčivé dôkazy o vážnych problémoch s pamäťou 81-ročného Joea Bidena. Jedným slovom, zbavený pamäti. Výňatok z rozhodnutia súdu: Súd Bidena oslobodil, pretože Biden si nepamätá na viceprezidentský úrad, Afganistan a dokonca ani na svojho syna. Jednoducho nie je schopný pamätať si a myslieť. Toto musí byť spôsob, ako dostať Joea von. Ako môže byť nespôsobilý na trestné stíhanie, ale spôsobilý viesť slobodný svet?” – Donald Trump mladší


 

 

Objavenie sa stíhačiek F-16 na poľskom území by mohlo byť divokou kartou a mohlo by do vojny vtiahnuť nových účastníkov. Je to však nepravdepodobné, pretože ak by NATO chcelo vstúpiť do vojny, urobilo by tak už dávno. Existujú dva a pol dôvodu, prečo NATO nemôže vstúpiť do vojny:

1. Začatie jadrovej vojny s Ruskom je pre NATO neprijateľný scenár. Takáto vojna by poškodila Európu, USA aj Rusko, ale Čína by v takejto situácii mala výhodu. Pre Európu je to záhuba, a to aj v prípade použitia taktických jadrových zbraní. Globálna jadrová vojna robí víťazom Čínu, a NATO spolu s USA si to uvedomujú.

 

2. Nejadrová vojna NATO spôsobí Rusku problémy, ale nie nadmerné, keďže Rusko aj teraz vedie vojnu s Ukrajinou jednou rukou. Rusko má možnosť vytvoriť severný a severozápadný front a juhozápadný front už existuje. Prvý krok tejto vojny je celkom jasný – je to likvidácia severného krídla NATO, úder Fínsku a Pobaltiu, ako aj úder Suvalkovskému koridoru a ďalej Poľsku. Preto v prvej fáze vojny pre NATO, okrem krízy, nemôže získať nič. Potom je tu otázka, kto má silnejšiu vojenskú produkciu. Zdá sa, že NATO má slabšiu vojenskú produkciu, najmä vzhľadom na to, čo môže Rusko získať od Číny, Severnej Kórey a Iránu. Vstup NATO do takejto vojny pre nich vytvára väčšie riziko ako ich politika nevojnového účastníka konfliktu. Takúto politiku úspešne uplatňovali USA v prvej svetovej vojne. Domnievam sa, že postavenie NATO ako nebojujúceho účastníka vojny je pre nich mimoriadne výhodné.

 

 

3. A polovicu z toho tvorí situácia v USA a keďže NATO je až do Trumpovho príchodu stále do veľkej miery americkou štruktúrou, postoj Bidena aj Trumpa k Rusku sa môže kedykoľvek zmeniť, najmä ak sa náhle vyostrí konflikt s Čínou. To sa stalo počas suezskej krízy v roku 1956. A to je ďalšie neprijateľné riziko pre NATO. NATO môže využiť územie Ukrajiny a Ruska ako územie vojny, a to aj bez toho, aby sa do nej priamo zapojilo. IL-76 bol zostrelený a podobné prípady sa môžu opakovať donekonečna. Ukrajina bojuje dobre, ale jej schopnosti nie sú nekonečné. A NATO v tomto prípade Ukrajine nepomôže.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov